detector.media
03.11.2022 13:29
Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням»
Колектив «Довженко-Центру» назвав призначення нового керівника «рейдерським захопленням»
Команда «Довженко-Центру»: Держкіно здійснило повномасштабне вторгнення в Центр і поставило свого «антикризового гауляйтера» в установі.

Команда «Довженко-Центру» заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи замість відстороненої Олени Гончарук.

«Державне агентство України з питань кіно здійснило повномасшабне вторгнення в Довженко-Центр та поставило свого "антикризового гауляйтера". Керівництво Держкіно на чолі з Мариною Кудерчук систематично підриває репутацію сталої інституції з міжнародним ім’ям, яка робить вагомий внесок в культурну дипломатію, особливо під час війни, публічно ганьбить колектив Довженко-Центру, знецінює нашу роботу з українською кіноспадщиною, безпідставно звинувачує в бездіяльності, неефективному управлінні та неналежному виконанні обов'язків», – говориться в заяві команди Центру.

Колектив «Довженко-Центру» вважає, що дії Держкіно «нагадують дії країни-агресора»: «Маніпулювання інформацією, захоплення території на нібито законних підставах та призначення маріонеткових керівників. Під такі дії вони створюють документи, які затверджують в односторонньому порядку, не комунікуючи власні дії та ігноруючи думку громадськості і професійної спільноти».

«Немотивовані, непрогнозовані, авторитарні дії Держкіно спричинять руйнацію інституції та втрату кіноспадщини Олександра Довженка, Кіри Муратової, Сергія Параджанова, Дзиґи Вертова, Юрія Іллєнка та інших всесвітньовідомих кінодіячів», – сказано в заяві.

Колектив «Довженко-Центру» заявив, що «не згоден з діями Держкіно, не визнає процедуру призначення нового керівника та чинитиме спротив наказам і діям, що несуть загрозу цілісності інституції, колекції і команди».

2 листопада Держкіно повідомило про відстороненння Олени Гончарук від виконання обов'язків в.о. генерального директора «Довженко-Центру» за результатами аудиту. Вона залишається на посаді керівниці Музею кіно «Довженко-Центру». Також Держкіно оголосило про призначення нового в.о. гендиректора «Довженко-Центру».

Як повідомили джерела LB.ua, в.о. директора «Довженко-Центру» призначили Юлію Каждан. За відкритими даними, вона є керівницею кінологічного центру «Ерсте Хунд», підприємства з діяльністю у сфері права «Джулія», юридичної фірми «Каждан та партнери». Її попередня діяльність не пов’язана зі сферою кіно.

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Однак громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію «Довженко-Центру».

26 серпня комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

Фото: надане hromadske «Довженко-Центром»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY