МКІП ініціювало обговорення з урядом та Держкіно збереження фільмофонду «Довженко-Центру»

МКІП ініціювало обговорення з урядом та Держкіно збереження фільмофонду «Довженко-Центру»

19 Серпня 2022
866
19 Серпня 2022
10:49

МКІП ініціювало обговорення з урядом та Держкіно збереження фільмофонду «Довженко-Центру»

866
МКІП: Ми не були поінформовані про рішення Держкіно щодо реорганізації ДП «Довженко-Центру».
МКІП ініціювало обговорення з урядом та Держкіно збереження фільмофонду «Довженко-Центру»
МКІП ініціювало обговорення з урядом та Держкіно збереження фільмофонду «Довженко-Центру»

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що ініціювало обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду «Довженко-Центру».

У МКІП наголосили, що не були поінформовані про рішення Держкіно щодо реорганізації ДП «Національний центр Олександра Довженка».

«Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 10 листопада 2021 р. № 1183, Держкіно не підпорядковується МКІП. Тож, з одного боку, реорганізація є прерогативою Держкіно та Уряду. У своїй заяві Держкіно аргументувало необхідність реорганізації Довженко-Центру збитковістю та неефективністю інституції, котра підтримує свою діяльність за рахунок державної дотації. Однак питання реорганізації у даному випадку включає також визначення подальшої долі фондового зібрання Довженко-Центру», – говориться в заяві МКІП.

Міністерство нагадало, що «Довженко-Центр» був створений указом президента України від 10.09.1994 № 511/94 в системі Міністерства культури України. Пунктом 4 цього Указу встановлено, що «всі фільми та фільмові матеріали кіностудій України, створені за рахунок бюджетних коштів, є загальнодержавною власністю України – національною культурною спадщиною».

Відповідно, рішення про передачу колекції Держкіно, як керівний орган, мало погодити з МКІП. Міністерство запевняє, що до сьогодні відповідного запиту до МКІП не надходило.

«Оскільки колекція, що формувалася з 1994 року, має цінність як цілісне зібрання, а також з огляду на відсутність згаданого погодження, МКІП ініціювало обговорення рішення про реорганізацію ДП «Національний центр Олександра Довженка» з Кабінетом Міністрів України та Державним агентством з питань кіно», – говориться в повідомленні.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що МКІП «стурбовано загрозою цілісності колекції "Довженко-Центру"».

«Збереженість та цілісність колекції, що є частиною національної культурної спадщини, не має в жодному разі бути під загрозою... Запиту на погодження щодо передачі колекції іншій юридичній особі станом на сьогодні ми не отримували. Наші фахівці обговорили ситуацію з ДП "Національний центр Олександра Довженка", а сьогодні ми ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо можливих варіантів вирішення питання. Наразі бачимо щонайменше два варіанти можливих рішень», – повідомив Ткаченко.

Заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко заявила, що передача сутнісних функцій зі збереження фільмофонду відповідно до рішення Держкіно може призвести до руйнування цілісності колекції, яка послідовно формувалась з 90-х років у Центрі.

«Ще більш негативний ефект подібне рішення матиме загалом на сферу – сигнал того, що замість підтримки сталих та спроможних інституцій маємо загроженість їх діяльності та існуванню всередині країни. В розмовах з партнерами щодо допомоги Україні ми в першу чергу говоримо про підтримку сталості інституцій, як запоруку виживання сферу. А інституції – це не тільки фонди та майно, а ще й люди, команди. І такі пертурбації точно не сприятимуть сталості та розвитку спроможностей. В тому числі в надважливій сфері культурної дипломатії», – заявила Григоренко.

17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Зокрема, наказом Держкіно передбачається реорганізація Центру:

  • шляхом виділу з утворенням окремої (самостійної) юридичної особи – державного підприємства «Українська анімаційна студія»;
  • шляхом виділу та передачі повноважень щодо архівування комплектів вихідних матеріалів фільмів, вихідних матеріалів фільму, створених повністю або частково за рахунок коштів Державного бюджету України, а також фільмокопій фільмів, створених в Україні за рахунок коштів юридичних осіб приватної форми власності та фізичних осіб, до державної установи «Науковий центр кінематографії України».

Всі інші функції та завдання, передбачені статутом «Довженко-Центром», залишаються за ним, запевняє Держкіно.

Нагадаємо, рішення про передачу Центру від МКІП до Держкіно уряд ухвалив наприкінці січня 2022 року. Тоді в «Довженко-Центрі» казали, що їм не озвучили перспективи цього кроку і не врахували думку керівництва та колективу. У березні 2021 року в Центрі стверджували, що переведення його в сферу управління Держкіно є «вкрай негативним».

Коли ДП «Національний центр Олександра Довженка» офіційно перейшло у пряме підпорядкування Держкіно, у Центрі це назвали історичною подією, оскільки МКІП, на їхню думку, заважав розвитку установи.

Фото: Довженко-Центр : Dovzhenko Centre/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
866
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду