Приходить Сергій Лещенко до Віктора Януковича і каже…

14 Травня 2010
71230

Приходить Сергій Лещенко до Віктора Януковича і каже…

71230
Історія про те, як журналісти прийшли до політиків шукати допомоги у боротьбі з цензурою, нагадує анекдот
Приходить Сергій Лещенко до Віктора Януковича і каже…

Приходить Сергій Лещенко до Віктора Януковича і каже:

 

- Мені один політик порадив «язиком не бовтати». Підкажіть, що мені робити з таким політиком?

 

- Ти ще молодий хлопець. Тому я, як президент, тобі допоможу.

 

І далі Янукович починає «допомагати».

 

Хто з журналістів уявляє собі таку ситуацію? Ні, ніхто? А я позавчора уявив, коли спостерігав за засіданням комітету з питань свободи слова (репортаж ТК читай тут - ред.). На ньому журналісти «Плюсів» та СТБ з нардепами вирішували, як депутати можуть допомогти у боротьбі з цензурою.

 

Про це засідання в інтернеті є лише сухі повідомлення. Зокрема, на офіційному сайті Верховної Ради перераховано, до кого ж вирішили звернутися депутати. Ось, наприклад, «до Генеральної прокуратури - з вимогою негайного розгляду оприлюднених журналістами фактів».

 

Ново? Ні. Незалежна медіа-профспілка ще 7 травня звернула увагу Генпрокуратури: «оприлюднені факти впровадження цензури є достатньою підставою для порушення кримінальних справ».

 

Оригінально? Так! Звернутися до органу, керівника якого визнано головним ворогом преси у 2009-му (за результатом рейтингу Київської незалежної медіа-профспілки та Інституту масової інформації)!

 

Але повернімося до того, що є абсурдним (на мою думку). Журналісти двох каналів звернулися до політиків по допомогу в боротьбі з цензурою. Повністю підтримуючи прагнення колег не допускати згортання свободи слова, ніяк не можу зрозуміти, чого вони чекали від депутатів. Для більшого розуміння мого питання треба нагадати, хто займається свободою слова у парламенті:

 

Абдуллін Олександр (БЮТ, «головний» медіанапрямку Тимошенко)

Баграєв Микола (БЮТ, відповідав за передвиборні шоу Тимошенко і БЮТ, має «розважальну» медіагрупу «Тавр медіа»)

Бондаренко Олена (ПР, екс-прес-секретар Бориса Колеснікова, керує інформаційним напрямом в уряді Азарова)

Голуб Олександр (КПУ, головний редактор газети «Комуніст»)

Кондратюк Олена (БЮТ, дружина Олександра Богуцького)

Ландік Володимир (ПР, медіамагнат луганського масштабу, був засновником каналу ІРТА, знімальна група якого з часів початку президентських виборів працює у Верховній Раді)

Стець Юрій (НУНС, колишній генеральний продюсер 5-го каналу)

Уколов Віктор (БЮТ, один із креативників Тимошенко)

Федун Олексій (ПР, колишній президент ЗАТ «Міжнародний медіацентр СТБ»)

Шевченко Андрій (БЮТ, колишній журналіст, дружина Ганна Гомонай - ведуча на «Інтері»)

 

Для повної картини бракує Ганни Герман (екс-голова комітету). Але вона вже встигла особисто «розібратися» із ситуацією на «Плюсах».

 

Отже, хочу повторити запитання: чи можуть журналісти отримати допомогу у своїй боротьбі проти цензури від цього складу парламентського комітету з питань свободи слова? Як на мене, відповідь очевидна. Але додам деякі подробиці з учорашнього засідання.

 

Ось, наприклад, Олександр Абдуллін визнав, що особисто телефонував Олексію Мустафіну, коли рік тому на канали потрапило відео Тимошенко з «пропало всьо». Мустафін тут же заперечив факт розмови. Але ось що цікаво. Абдуллін телефонував, щоб переконати не використовувати це відео у новинах, бо це «технічний прикрий випадок». Як на мене, з такою логікою можна і темники 2003 - 2004 років вважати «технічним прикрим випадком». Тоді мейли розсилали з указівками, що показувати, а що ні. У 2009-му зателефонували, щоб «пояснити», чому «пропало всьо» не можна показувати. І ось до цього Абдулліна та його колег по комітету позавчора звернулася журналістка СТБ Ольга Червакова. Окремо від своїх колег по каналу. Вона попросила внести зміни до законодавства, які б допомогли журналістам та редакціям протистояти тискові й цензурі. Пропоную повернутися до складу комітету й подумати, хто саме з депутатів може написати цей документ. Як вам такий варіант: Олександр Абдуллін, Олена Бондаренко, Олександр Голуб? Уявили, як їхній законопроект захищатиме журналістів? Тож не варто сподіватися на гарних депутатів. Потрібен журналістам закон? Треба самим брати й писати. І немає проблем у тому, що журналісти не мають права законодавчої ініціативи. Журналісти мають використати інший дієвий механізм - лобіювання.

 

Повертаючись до засідання комітету. Окремі депутати визнали, що тиском на редакції займається влада (яке одкровення!). Як чинна, так і минула. А от звідси детальніше, як то кажуть. Хочете допомогти в боротьбі з цензурою, пані й панове депутати? То назвіть прізвища своїх колег по політичній силі, які впроваджували/впроваджують цензуру. А після цього виженіть їх зі своїх партій. Із ганьбою. Обіцяли ж і Тимошенко, й Азаров очистити лави своїх партій. То допоможіть і своїм лідерам, і журналістам. Оце й буде ваша реальна допомога у відстоюванні свободи слова. А те, що я особисто побачив позавчора на засіданні, - не що інше, як піар і «сердечних», і «біло-блакитних». Без наслідків ані для ворогів преси, ані для журналістів.

 

Олексій Братущак, 5 канал

 

Фото - gdb.rferl.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олексій Братущак, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
71230
Читайте також
13.05.2010 17:30
Константин Стогний, «Украинская правда»
26 552
13.05.2010 15:36
Іванна Коберник, «Українська правда»
47 304
13.05.2010 13:37
Андрій Шевченко, «Українська правда»
30 152
13.05.2010 10:48
Людмила Долгополова, «Коммерсантъ-Украина»
28 296
13.05.2010 08:45
Артем Скоропадский, «Коммерсантъ-Украина»
25 463
12.05.2010 17:57
Людмила Долгополова, «Коммерсантъ-Украина»
35 347
09.05.2010 11:05
Иван Яковина, «Лента.ru»
33 989
08.05.2010 21:05
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
34 614
08.05.2010 11:42
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
21 995
07.05.2010 17:34
Сергій Кудімов, для «Детектор медіа»
69 293
07.05.2010 17:10
Ольга Червакова, для «Детектор медіа»
76 262
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
5092 дн. тому
Журналісти, доки для вас "Пропало все" буде якимось медіашедевром, доти вас будуть духопелити. Це пуста хєрня ("пропало все"), а ви мені розказуєте про неї ВЕСЬ ЧАС, як про одкровення. Якщо ЦЕ ваш рівень, то з вас будуть робити те , що роблять. Це ж і стосується черевиків Януковича - глибина інформації одного штибу. За цією "глибиною" вас і оцінюють, а отже, так і ставляться.
Иван Крылов
5094 дн. тому
"А Васька слушает да ест!" (варианты: А Витька слушает да ест. А Юлька слушает да ест. А Гитлер слушал да ел. А Сталин слушал да ел...)
+100
5094 дн. тому
Тре червакової вчитися так мислити.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду