Про страх, сором і долю

13 Травня 2010
47299
13 Травня 2010
15:36

Про страх, сором і долю

47299
Сьогодні я на боці і тих, хто підписав відкриті листи, і тих, хто як Оля Червакова, виступає за більш продумані акції. У кожного свій шлях
Про страх, сором і долю

Минуло два роки, і я вважаю, що маю право дещо розказати, чому я пішла з посади ведучої праймового випуску «Фактів» на ICTV. Я не робила цього раніше, бо в цій розповіді буде багато наївних за українськими мірками суджень, багато займенника «я».

 

А по-друге, я вважала, що навіть розкажи я всю правду, мене мало б хто зрозумів і мало б хто повірив. Навіть близькі друзі казали «ну, заказухи це, звичайно, неприємно, але все таки, чому насправді ти сама пішла з такого теплого місця?»

 

Після заяв журналістів 1+1 та СТБ мені здається, що людей, які зрозуміють мене, стало більше.

 

Наприкінці 2007 року ініціативна група українських журналістів почала акцію проти замовних матеріалів в новинах «Не продаємося». Акція була кострубата, непродумана, з нечіткими посилами, і через це я не підписалася під нею. Але на ICTV в той же час ми склали своє звернення до керівництва з проханням позбавити журналістів принизливої необхідності знімати проплачені замовні матеріали, узгоджувати текст з замовниками (які інколи ставили, м'яко кажучи, неприйнятні, а то й просто дикунські умови) і видавати в ефір, знову ж м'яко кажучи, незбалансовані матеріали.

 

Журналісти написали, що багато років мирилися з цією практикою, прислухаючись до аргументів керівництва, що комерційні заказухи менше зло, ніж політичні, і якщо ми заробимо на них гроші, то зможемо собі дозволити не прогинатися під політиків.

 

Але наразі, (це був 2007-ий рік) рекламний ринок росте, керівництво постійно наголошує, що канал прибутковий, і журналісти просили б керівництво зосередитись на цивілізованих засобах заробляння грошей, дозволивши в «Фактах» показувати лише справді цікаві, оперативні, об'єктивні, збалансовані новини, враховуючи, що вони дають дуже хороший рейтинг.

 

Лист був переданий генеральному директору, який на найближчій літучці дуже швидко розповів колективу як несолодко живеться за стінами великої корпорації, сказав, що всі бажаючі можуть за ці стіни вийти, втративши стабільну білу зарплату, лікарняні тощо, якщо не згодні з корпоративною політикою.

 

Заказухи були і будуть, а підбурювачі і організатори будуть покарані, підсумував гендиректор. Організатором він назвав мене, що було неправдою, і маю зазначити, що справжній організатор і автор листа - один з редакторів - не побоявся тоді зізнатися, що саме він був ініціатором акції.

 

Паралельно з погрозами на тій же літучці кільком потенційно нестійким журналістам було прилюдно обіцяно підвищення. Далі жодних репресій не послідувало.

 

Журналісти, які сподівалися, що їх хоча б вислухають, а не просто різко вкажуть на їхнє місце в куточку, втратили віру в себе, у всіх були або кредити, або діти, або батьки, або не було чоловіка, словом, по-людськи всіх можна було зрозуміти. Кілька з них вже в день заяви і її розбору поїхали знімати замовні сюжети.

 

А я нічим виправдати себе не могла. Я дуже любила свою роботу. І ненавиділа всіх, хто міг просто з вулиці подзвонити в рекламний відділ, замовити сюжет, і випускова група була зобов'язана поставити його в ефір.

 

На той час завдяки попередньому головному редактору новин був укладений цілий талмуд з умовами появи заказух в ефірі «Фактів» - не більше 2 проплачених матеріалів в одному випуску, в підводці назва торгової марки не називається, текст ведучого з замовником не узгоджується, матеріал має відповідати цілій низці журналістських критеріїв (має бути хоч якийсь інформпривід, бо були бажаючі проплатити сюжет про весілля чи день народження), матеріал не повинен робити редакцію учасником конфлікту (один з виробників соків довго пропонував подвійний тариф за сюжет про те, що його соки корисніші за кока-колу) і т.п.

 

Але в 2007 році головний редактор змінився, і умови талмуду дотримувалися тільки після серйозних дебатів, новий головред менше переймався чистотою новин. Кожен випуск готувався в кошмарному протистоянні з рекламним відділом, якому редактори і ведучі показували талмуд, який затверджував, що не більше двох заказух на випуск, а рекламний відділ намагався просунути чотири, слізно аргументуючи це тим, що у них є свій план, і якщо вони його недовиконають, то недоотримають зарплату.

 

Я можу навести кілометри таких чарівних фактів, але сухий підсумок такий - йдучи з роботи, мені хотілося прийняти душ і купити прилад для стирання пам'яті. Я робила все що могла, билася за кожне слово, вичитувала всі заказухи, хоча це не було моїм обов'язком, вимагала переробити той чи інший неблагопристойний абзац, в 95% випадків добивалася свого, але все одно після ефіру відчувала спустошеність і сором.

 

Чому я маю цим займатися, а не думати над своїми підводками?

 

Коротше. Виправдати себе тим, що мені немає на що жити, я не могла. Сором і відчуття безсилля мене доїдали. І я вирішила - будь що буде, жодної комерційної заказухи в моїх випусках більше не буде. Якщо я відбиваюся від двох, відіб'юся і від чотирьох.

 

Я повідомила про своє рішення колегам, сказала, що нікого ні за що агітувати не буду, бо всі дорослі люди, я все розумію про обставини, але те, що ми робимо зараз - не журналістика. Чесніше йти в піар або в прес-секретарі.

 

Січень 2008 пройшов майже гладко - свята, заказух було небагато, відповідно і відбитися від них було реально - вони всі не відповідали стандартам, тому я безкінечно відправляла їх на доопрацювання.

 

І зіткнулася з негативною реакцією журналістів. Вони були не в захваті від того, що через мої «вибрики» їм доводилося по 10 разів переписувати, перезнімати, переузгоджувати, перемонтовувати. Їм було зручніше швиденько зліпити, видати в ефір і забути.

 

Я зіткнулася з нерозумінням колективу, хоча в окремих особливо «запущених» випадках кілька колег мене підтримувало, за що я їм дуже вдячна. Зізнаюся, оскільки напруга була високою, а сили людські небезмежні, я була різкою, категоричною і, думаю, малоприємною в спілкуванні особою.

 

Але в мене була мета, я прямо говорила, що заказуху в свій випуск не пропущу, а всі навколо казали - ну, давай ми її удосконалимо, щоб вона стала нормальною, поза очі кажучи зовсім інші речі.

 

Результатом стало те, що вся джинса плавно перекочувала на тиждень іншої ведучої, що теж не викликало в неї захвату, але й не стало приводом до протестів.

 

Чесно кажучи, я чекала, що мій демарш викличе якусь реакцію керівництва, але її не послідувало. Вони знали структуру краще за мене. Під кінець другого місяця моєї дуже успішної боротьби я абсолютно знесилилася. Я очікувала, що люди звикнуть, що заказух в мій випуск приносити не треба, але їх приносили і кожен раз розмовляли зі мною так, наче вчорашніх протестів і дебатів не було.

 

Боротьба за кожен сюжет була не на життя, а на смерть і як в перший раз. Я втрачала сили, але не знаходила слів щоб попросити підтримки у колег, бо бачила їхнє нерозуміння і невіру, що чисті новини можуть стати системою.

 

«Ти ж бачиш, гендиректор навіть не знає наших імен, ми для нього ніхто...», «тобі добре, а в мене чоловік майже безробітний...», «ти ж не маленька, це ідеалізм...»

 

І я написала заяву про звільнення. Мене не дуже зупиняли. В день звільнення я випадково зустрілася з Оленою Франчук, розповіла їй цю ситуацію, яку вона вислухала з тривогою на обличчі і запитала, чи обговорюється ця ситуація (з джинсою на ICTV) в професійному середовищі.

 

Я відповіла ствердно, але думаю, що люди, які інформують Олену Леонідівну, на той момент вже сформували її уявлення і ставлення до сайту «Детектор медіа» як апріорі ворожого до ICTV.

 

Через певний час, коли Олена Франчук нарешті зробила публічною інформацію, що вона є реальним керівником медіахолдингу Пінчука, заказухи зачистили і більшість з них винесли за межі «Фактів». А на запитання журналу «Кореспондент» про імідж «Фактів» як найбільш заповнених джинсою новин, Франчук достойно відповіла: « так, у нас є недоліки, але ми працюємо, щоб ставати все кращими і досконалішими».

 

Робота триває. Ну а про те, як ICTV наразі висвітлює політичні новини, глядачі можуть зробити висновки самостійно.

 

Я розказала цю історію для тих, кому справді болить доля професії. Якби мене підтримав хоч хто-небудь, я б не здалася. Але я соромилася просити допомоги.

 

Сьогодні я на боці і тих, хто підписав відкриті листи, і тих, хто як Оля Червакова, виступає за більш продумані акції. У кожного свій шлях.

 

Головне не мовчати. Публічних виступів власники і менеджери справді бояться. Вам легше підписати груповий лист - підпишіть.

 

Ви, як я, органічно не сприймаєте стадних акцій - напишіть свою колонку, висловіть свою особливу думку. Тільки не мовчіть.

 

Днями була на одному громадському заході (назвемо його клубом за інтересами), де серед інших були присутні журналісти з плюсів та СТБ. Плюсівці розгублені, естебешки почуваються трохи впевненіше, бо там ньюзрум практично єдиний.

 

Уявляю, як несолодко зараз Олексію Мустафіну - адже саме він всі роки вчив свою редакцію думати, аналізувати, іронізувати, він зібрав колектив дорослих журналістів, тих, яким в кайф зробити матеріал, помучитись, щоб там були всі точки і кути зору, і щоб сюжет не можна було слухати, а необхідно було дивитися, бо «Вікна» найкраще працюють з картинкою.

 

Я думаю, Мустафіну зараз, м'яко кажучи, дорікають, що колектив вийшов з-під його контролю. Так має бути - журналіст-новинар зобов'язаний оперувати фактами, але для цього він повинен бути здатним на власне судження.

 

І будьте готові вислухати все про ваш непрофесіоналізм, поганий характер, політичну заангажованість. Це безперечно буде. Тому не соромтесь не приймати непрофесіоналів у свої лави, стороніться тих, хто справді шукає під крилом боротьби з цензурою захисту для своєї ліні чи нездатності добре працювати.

 

А ще будьте готові, що вас, як, наприклад, Савіка Шустера, звинуватять в вимаганні 20% акцій каналу чи спробують дискредитувати іншим методом корпоративних воєн, аби тільки переконати всіх, що ви боретесь не за свободу слова.

 

Це для журналістів нове протистояння, медіаменеджери за своє виживання борються з оточенням власника щодня, вони знають методи.

 

Я не ідеаліст, корпоративна політика буде завжди. Пригадую своє стажування в Німеччині і улюблену фразу тамтешніх журналістів: «у нас цензури немає, але у нас є шеф-редактор. А у нього є друзі...»

 

Там теж є нюанси. І німецьким журналістам не легше ніж українським - вони в 99% випадків не мають сталого контракту чи нашої трудової книжки і працюють за гонорари. Не знайдеш спільну мову з редактором - не будуть давати теми, не ставитимуть твої сюжети в ефір, не отримаєш грошей за результатами місяця.

 

Правда, страшно? Але вони сперечаються! І тому головний редактор максимум на що може розраховувати, це підкоректувати нюанси, але не наважиться вимагати замовчування важливих фактів.

 

Українські медіавласники навряд чи до кінця свого життя (дай їм бог здоров'я) відмовляться від свого права впливати на зміст новин. Але ускладнити для них цей процес - достойна мета.

 

Ліричний Р.S. Напевне, для багатьох я - поганий приклад, адже чимало колег вважають, що після звільнення з ICTV я не знайшла рівноцінної роботи. Це був мій вибір. Річ у тім, що залишивши «Факти», за місяць я завагітніла. В мене було достатньо цікавих пропозицій, але я зі зрозумілих причин не могла гарантувати потенційним роботодавцям безперервної роботи та й не готова була кидати донечку одразу після пологового.

 

Діна не з'явилася б у мене, якби я продовжувала жити в стресі розчавленого ньюзруму. Тому я безмежно вдячна долі, що все склалося саме так.

 

Іванна Коберник, інтернет-видання «Українська правда»

 

Фото - «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іванна Коберник, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
47299
Читайте також
Коментарі
40
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Добло переможе бабло
5064 дн. тому
Іванка зробила просто - змалювала усе як є і як було. Останніми роками укртелеящик стрімко деградує, витісняючи яскравих-проблемних і заміщуючи їх сірими-лагідними-ніякими. Та воно ж і справді ото - легше зробити з перспективного (колись, на початку 2000-х) проекту соціальних новин "ближчих-до-людей" жлобський телегамазін на рівні облТРК, аніж ото мудохатися над підвищенням стандарту та іншими фанаберіями! Чи не так, пане екс-геолог і екс-шоумен Богуцький?
jo-jo
5084 дн. тому
А як ше хтось зробить крок вперед з наших стройних шєрєнг, то бігом забити камнямі, шоб не висовувалися і не мішали нам сидіти в нашому славному г...ні
jo-jo
5084 дн. тому
О, а то я вже запереживав, чого так багато нормальних людських коментарів! Нарешті повилазили.... Терпіть, нє ісповєдуйтєсь, підбирайте крихти з барського стола і заздріть далі!
Предложение
5085 дн. тому
Давайте откроем страничку"Исповедь журналиста"и будем в ней рыдать о свей непростой доле.
Наталя
5085 дн. тому
Господи, як же ж гидко читати повідомлення деяких коментаторів! Іванно, не зважайте на них! Ці люди не розуміють, що мужньою людина не народжується, а стає. Що внутрішня сила для опору неправді, нечесності, непрофесійності, підлості має накопичитися. А є ж люди, що за все життя так і навчаться опиратися негідним речам. Ви навчилися - і чимало людей Вас за це поважають!
Психотерапевт
5085 дн. тому
Чистой воды акцентуация на себе.Привлечт внимание к себе. И потом,цель этой статьи-напомнить о себе.Это факт.У каждого из нас своя ,значительно более сложная и непростая история в профессии.Но никто не "Выворачивает" наизнанку душу,эмоции.Не исповедывается перед всеми подряд.Стриптиз какой-то получается...
Потеря?
5085 дн. тому
У кого сложилось мнение о Коберник как о принципиальной революционерке, могу напомнить только, что она прекрасно себя чувствовала и с темниками в 2004 про успехи донецкого самородка, и с тупыми пафосными темами от Франчук и Пинчука, да и Кучма в качестве светоча украинской политики не вызывал у Иванки душевных терзаний. У кого есть возможность глянуть видеоархивы, могут легко в этом убедиться. А исповедь нужна, чтобы напомнить нынешним телеменеджерам о себе: "готова заменить любых бунтарей, условие одно - не люблю коммерческой джинсы (когда не в доле!), а остальные правила знаю".
В чем потеря?
5086 дн. тому
Зачем нужна эта исповедь? Что, зритель потерял супер-ведущую? Я например, кроме вечно заспанных глаз и вымученного, деланного сочувствия нам, зрителям, ничего не помню. Весьма фальшивое ведение, а авторских репортажей вообще не помню. Поэтому, простите: о каком журналистском достоинстве речь, если и журналиста никакого не было?
olesmamai
5088 дн. тому
Спасибо, Иванна!
читаДтч
5088 дн. тому
Я имел в виду начало 90-х.
Согласен с читачччч
5088 дн. тому
Иванна заходила в эфир не "чисто".Это факт...
читаДтч
5088 дн. тому
критикам моих слов: я ушёл из журналистики три года назад, кстати, чтобы работать слесарем или кочегаром - тоже нужно иметь квалификацию. А дисиденты работали чернорабочими не потому, что им нужно было обеспечивать семью (деньги они получали в основном в виде гонораров за написанное), а потому, что за тунеядство было предусмотрено уголовное наказание. Тем более нельзя сравнивать советские времена, когда в поликлинике действительно бесплатно лечили, а зарплата кочегара или дворника позволяла действительно прожить и современное состояние жёсткого капитализма, когда у любой семьи должен быть "пахарь-добытчик" (неважно- муж или жена). А если это - семья журналистов и работают они в одинаковых условиях - у них нет возможности себя проявить, для того, чтобы их "заметили" и взяли на работу к Шустеру или на УП. Просто мне претит слышать от людей, которым всю жизнь кто-то помогал и помогает (Иванне, например, помогал "зайти" в телевизор папа) слова о том, что "нужно себя уважать". Я повторюсь: Позиция Иванны и её точка зрения - прекрасны и я их разделяю, но... Они не имеют никакого отношения к реальному положению вещей в жизни каждого человека, который называет и считает себя журналистом в актуальной Украине.
micka
5088 дн. тому
да и телевидение у нас сельское и есть. сплошные убытки у наших однояйцевых олигархов. сегодня любой мобильный оператор всего из части своей прибыли может полностью купить любой телеканал, будь то плюсы, интер, пинчуки или украина - каждый со всеми своими неликвидными довесками. и не будут больше платить им за рекламу себя
micka
5088 дн. тому
Пердюево оно и есть - и еще очень мягко сказано))
эксколлега
5088 дн. тому
Рассказанная история - правда. До сих пор удивляюсь, как она это выдерживала - одна против системы.
Нышпорка
5088 дн. тому
Иванна, спасибо за то, что рассказали эту историю! После прочитанного материала остается страшное чувство стыда за коллег, да и просто людей, населяющих эту страну, которые живут не в столице большого европейского государства, а в селе Пердюево!!! Люди, у вас что дома нет иностранных каналов? Вы новости мирового, европейского уровня смотрите? И господин Пинчук, наверное, ж тоже смотрит!? Неужели ему самому, видавшему мир человеку, не стыдно содержать сельское телевидение, где новости превращаются в телемагазин!? Если денег на все каналы не хватает – продай все лишние, но сделай ОДИН достойный, европейского уровня телеканал!!! Неужели самому смотреть не противно? Иванна, вы все правильно сделали что ушли! Изучайте качественное, интересное, профессиональное телевидение, катайтесь по миру, набирайтесь опыта и не стоит сожалеть о теплом месте в провинциальном теле-болоте. Увы, пока наше телевидение это сплошная местячковость. Каналов расплодилось десятки, а смотреть нечего! Что касается журналистов, зарабатывающих на хлеб, еле-еле сводящих концы с концами и немецких коллег, работающих на гонорарах… Давайте опять-таки обратимся к мировой практике. Если человек выбирает себе профессию журналист, он изначально должен понимать на что он идет. Это НЕ стабильная работа, это творчество (в котором бывают и кризисные периоды), и если ты не готов к сложным испытаниям в своей судьбе, если у тебя нет надежного тыла – иди в бухгалтера, менеджеры, занимайся в конце концов продажей нефти – профессий валом! Если ты считаешь себя талантом и однозначно только журналистика – будь добр – держи марку и будь профессионалом. Нет возможности качественно выполнять свои журналистские обязанности – уходи, зарабатывай иначе. Еще проблема в том что качественных журналистов у нас на пальцах пересчитать и они (профессионалы) никому не нужны! Потому что профессионал не будет снимать сюжет про колбасный завод и делать вид что это новости – это маразм! Поэтому наш телерынок на данный момент наводнен бесхребетными не то что прогнувшимися, а переломанными, искалеченными работниками телеиндустрии. Увы, сейчас НЕ время профессионалов и самое обидное что пересічному громадянину это профи нафиг не нужны! Лишь бы зірки танцювали и поющие трусы співали. Катерина
kaghe
5088 дн. тому
На жаль, Бабаю,у багатьох журналістів йдеться не про "м"яко спати і гарно їсти", а просто їсти і годувати сім"ю і виживати- з кредитами, батьками-пенсіонерами і малими дітьми. Іванна писала, що в неї не підніметься рука кидати камінь в тих, хто не підтримав її протесту, тому що багато серед них журналістів- жінок піднімають дітей без чоловіків, вони не мають тилу, і не можуть дозволити собі розкіш розвернутися і піти, як це зробила Іванна. Вона МОГЛА це зробити , бо мала повну сім"ю і чоловіка-годівника. Честь їй за вчинок, і дай боже й надалі, щоб було на кого спиратись в житті, але не варто дорікати тим, хто сподівається лише на себе, що вони не втратили роботу. Іванна молодець, не сперечаюся, але й інші не сміття. Я не виправдовую політичних заказух, але бізнесові матеріали то не кінець світу, коли вдома голодні діти.
babay
5088 дн. тому
Іванно, Ви - супер! ЧИТАДЧЕВІ: не треба лити фальшивих сліз про сім'ю, дітей і т.д. Людина, яка вважає нижчим за власну гідність заробляти на "джинсі", завжди може знайти собі іншу роботу :) . Можу нагадати приклади українських дисидентів, які працювали слюсарями та сантехніками, але не погоджувалися писати хвалебні оди владі... У них також були сім'ї. Справа тут лише у власній совісті - комусь вона дозволяє йти на компроміси, а комусь - ні... Скажіть уже чесно - мені подобається гарно їсти та м'яко спати і плювать на те, що я за це раз-два на тиждень видаю заказну халтурку...
тяжелый случай
5088 дн. тому
ОПЯТЬ ТЕАТР ОДНОГО АКТЕРА ИМЕНИ ПЕРВОГО ГРУЗИНСКОГО КОСМОНАВТА. Поговорил бы ты лучше с зеркалом!
кукушка
5088 дн. тому
to читаДтч: если вы имеете желание и понимание, но говорите, что не имеете возможности, то вы не мужчина. согласен с Иванной - если бы ее поддержали человек пять, они бы переломили ситуацию. Иванна, ваш случай доказывает - никогда не знаешь, где найдешь, где потеряешь. Делай что должно, а там будь, что будет
Журналист
5088 дн. тому
Коллеги,не тек страншна "джинса",если она неполитическая.Здесь можно понять и объяснить.Канал зарабатывает деньги на зарплату сотрудникам,в том числе.А вот когда речь идет о "Темниках" и политцензуре-вот это страшно.И здесь нельзя склонять голову и выполнять заказ.Иначе все мы превратимся в пиарщиков и пропагандистов...Зачем тогда государство платило деньги,чтобы научить нас журналистике?Не молчим,господа
micka
5088 дн. тому
Иванна восхитительна: умна и очаровательна. Удачи "за стінами великої корпорації", отличного будущего и самой, и дочери! ... Когда гендиром телеканала становится геолог и концертный глашатай, ничего профессионального или проффесионального от него ждать не приходится, кроме наращивания тройного подбородка на его уже даже не поросячьем...
micka
5088 дн. тому
Иванна восхитительна: умна и очаровательна. Удачи "за стінами великої корпорації", отличного будущего и самой, и дочери! ... Когда гендиром телеканала становится геолог и концертный глашатай, ничего профессионального или проффесионального от него ждать не приходится, кроме наращивания тройного подбородка на его уже даже не поросячьем...
pomik
5089 дн. тому
респект
Stringer
5089 дн. тому
Иванна, Вы молодец, что смогли написать. Почему только не сделали этого раньше?
читаДтч
5089 дн. тому
А я никогда не смогу заберементь потому, что я мужчина. Это я должен: обеспечивать семью, помогать маме, помогать друзьям на заграничные операции для смертельнобольных детей, платить профсоюзные взносы и что-то есть и надевать. И? Иванна, текст и Ваша личная позиция - прекрасны, но Вы можете заберемнеть и снова написать что-либо подобное ещё через пару лет, а что делать тем кто всё видит , всё понимает, но не может никуда уехать из этой страны и , за каждодневной рутиной ньюсрумов (ради элементарных средств к существованию), не имеет возможности возражать и протестовать? Желание имеет, понимание имеет, а возможности не имеет?
Аполлон
5089 дн. тому
Умом цензуру не понять Джинсу аршином не измерить Тебя хочу я поддержать Друзья, Иванке можно верить Бедное наше ТВ, если может себе позволить разбрасываться Иванками.
Я
5089 дн. тому
Іванна, молодець! Так тримати!
Олекс_Вл.
5089 дн. тому
Що стосується "провокаційності" сюжетів. Мені якось дивно сприймати підхід, що сюжет на ТБ може щось спровокувати і тому є ніби причиної подальших подій і їх винуватцем. Хіба кожен індивід не має власної волі і діє в житті на основі побаченого сюжету в якихось новинах на ТБ? Якщо навіть індивід буде стверджувати, що він діяв під впливом якогось побаченного на ТБ сюжету. Навіть прямий заклик на ТБ не може бути визнаний злочином, бо злочин становить не заклик, а конкретні дії конкретних свідомих осіб. Бо якщо йти цією дорогою, то треба визнати, що людина не має волі, і що за свої вчинки відповідати мусить не вона, а хтось інший, який публічно висказав свою думку, спираючись на яку ця особа і скоїла конкретні дії, які можуть становити злочин. Публічний заклик спиляти всі дерева біля Маріїнського палацу, чи оточити ВР, і т.і. не є злочином. Злочином буде тільки спиляння дерев, і то тільки після доведення цьго факту злочином у суді.
Болить профессия
5089 дн. тому
Мы все стремительно теряем право на профессию.Особенно остро это чувствуют те,кто достиг в ней значительных высот.И не благодаря тому,что плыли по течению,выполняли "темники" и заказы,а благодаря тому,что вопреки обстоятельствам сохранили "стандарты профессии",сохранили достоинство как професссиональное ,так и человеческое.Будущее рисуется весьма туманное.Профи уходят с рынка и оставляют любимое дело.Кто остается?Какой будет журналистика "Новой"политической эпохи?Вот в чем вопрос? И у кого будут молодые учиться принципам и стандартам профессии?Страшно...С Иванной работала...Не молчите,коллеги.
Болить профессия
5089 дн. тому
Мы все стремительно теряем право на профессию.Особенно остро это чувствуют те,кто достиг в ней значительных высот.И не благодаря тому,что плыли по течению,выполняли "темники" и заказы,а благодаря тому,что вопреки обстоятельствам сохранили "стандарты профессии",сохранили достоинство как професссиональное ,так и человеческое.Будущее рисуется весьма туманное.Профи уходят с рынка и оставляют любимое дело.Кто остается?Какой будет журналистика "Новой"политической эпохи?Вот в чем вопрос? И у кого будут молодые учиться принципам и стандартам профессии?Страшно...С Иванной работала...Не молчите,коллеги.
5089 дн. тому
Цікаво... Подивитись на фото - вродлива жінка. І в особистому житті проблем, ніби, нема. То звідки ж така затятість? Чи ця "джинса" така вже страшна? Що, вона від диявола? Заради чого конфліктувати з усіма і ускладнювати всім (і собі теж) життя? Не розумію. Інша річ - організувати і очолити рух "Джинсу - геть!", "Ні - джинсі!" або щось таке...
nemo
5089 дн. тому
Иванка, Вы умничка и очень смелый и порядочный человек! Поклон Вам!
atos
5089 дн. тому
В общем все по делу, но вся критика АНОНИМНА. Видимо Иванна хорошо усвоила установку Н. Лигачевой--СВОИХ НЕ ТРОГАТЬ. Хорошо,а кто же Вас будет контролировать? В среде Вашего журналисткого цеха не меньше продажных "джинсовиков",пиарщиков. Зачастую ,именно СМИ,создают провокационные моменты для раскола общества,нагнетание обстановки для еще большего обострения борьбы:-певых--правых,белосиних--оранжистов,сталинистов--бандеровцев. То что делает сейчас С.Шустер--аукнется потом. Сейчас все молчат(Иванна тоже была хорошим "подыгривающим"),прийтет время и мы увидим результат работы этих "варягов". То что случилось в парламенте--это позор всей стране и не в последнюю очередь СМИ. Позунгж: " Когда мы вместе --мы сильны" взят на прокат у Тимошенко, а это не всегда так. В хороших делах--ДА,в провокациях,насилию--НЕТ. P.S. ЮВТ вылетает в Польшу,как бы она не воспользовалась "дорожной картой " Лазаренко.
ups
5089 дн. тому
Ну просто "бриллиант в навозе"
Хаачу в Мааскву
5089 дн. тому
Авторці ріспект!
Otar Dovzhenko
5089 дн. тому
Іванко, ти - молодець.
dr.Lightman
5089 дн. тому
Браво Иванка!Это не текст- это Правда!Текст у черваковой
berdichevskaya
5089 дн. тому
Лучший из всех текстов на тему свободы слова за последние дни.
Тетяна
5089 дн. тому
Браво, Іванна!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду