Вольтер би заплакав

8 Травня 2010
21979
8 Травня 2010
11:42

Вольтер би заплакав

21979
Здається, плюралізм думок, наявність якого Олена Бондаренко констатує в своїй заяві до Всесвітнього дня свободи слова, насправді її не влаштовує.
Вольтер би заплакав

Партія регіонів своєрідно вирішила відзначити Всесвітній день свободи слова 3 травня, випустивши в світ окрім традиційного привітання свого президента ще й заяву народного депутата Олени Бондаренко, в якій остання задекларувала дуже характерні погляди на функціонування інформаційного простору.

 

Такі дії цілком вкладаються в логіку регіоналів кувати залізо, поки воно є гарячим. Адже попри присутність у тексті загальних оцінок ситуації, пов'язаної з діяльністю медіа в Україні, пані Бондаренко, в першу чергу, загострила увагу на подіях останнього часу. Що змушує розглядати її заяву як чіткий сигнал українським журналістам стосовно того, яку саме поведінку партія влади вважатиме «правильною».

 

Погоджуючись із потребою відповідального ставлення до поширення інформації, мушу сказати - наступний пасаж щонайменше насторожує: «Ми бачимо безвідповідальні заяви політиків, потім - безвідповідальне транслювання цих заяв через безвідповідальні засоби масової інформації. І ми потім бачимо, яким чином ця безвідповідальність іржею в'їдається в мізки наших громадян і осідає там абсолютно спотвореними суспільними установками або якимось сформованими не тобою і не істинним станом речей переконаннями та стереотипами». 

 

Здається, плюралізм думок, про наявність якого в Україні пані Бондаренко каже далі в заяві, насправді її не влаштовує. Якщо засоби масової інформації працюють у межах правового поля, то за якими критеріями можна вважати їх «безвідповідальними»? Це встановлюватиме суд чи суб'єктивна думка представника влади?

 

З чого б таке піклування про «мізки» співгромадян? Як правило, цим страждають тоталітарні режими, для яких небезпечною є не тільки свобода слова, але й свобода думки.

 

Журналісти мають транслювати різні точки зору, а люди самі вже розберуться, яка з них є «іржею». Це не справа політиків, і тим більше - не справа влади в цивілізованій країні (останнє, вочевидь, не про нас).

 

Загалом, від такого публічного виступу не зле дихнуло атмосферою путінської керованої теледемократії.

 

Виникає й питання щодо того, як саме народний депутат розуміє баланс у стосунках між журналістами й політиками. Що значать «обов'язки», про які йдеться в заяві? Невже те, що ми побачили на прикладі ТСН - узгодження тем інформаційних сюжетів на рівні найвищого менеджменту телеканалу? Якщо керуватися такою логікою, то існування хоча б ілюзорної незалежності ЗМІ справді є «вакханалією», як зазначає пані Олена.

 

Всі ці тези є банальними, але нинішня ситуація в Україні спонукає до їх озвучування. Адже такими темпами й Вольтер із його: «Я не згоден з вашою думкою, але готовий віддати життя за те, щоб ви могли її висловити» може скоро стати вкрай безвідповідальним персонажем.

 

Заслуговує на увагу й критика на адресу «політизації і суб'єктивізації» журналістики. «Існує ще одна тенденція, яку я б назвала зайвим політизуванням і суб'єктівізацією журналістики. На жаль, велика частина журналістів у нас страждає політичною заангажованістю, прихильністю до тієї чи іншої політичної системі поглядів і демонстрацією через свою роботу цих політичних поглядів. Тобто зараз у нас - журналістика ідей, журналістика точок зору і думок, а не журналістика фактів. А це істотна підміна понять, в тому числі і по свободі слова. На жаль, нашому глядачеві, читачеві, слухачеві більше дають якісь висновки, якусь готову інтелектуальну жуйку, перероблену кимось, не залишаючи можливості для власних роздумів, щоб громадянин міг отримати лише фактаж і робити висновки самостійно».

 

Складно й сказати, наскільки ця «інтелектуалізація» зачепила українські медіа. У вітчизняному телеефірі вже давно немає добротних авторських політичних телепрограм. Підсумкові тижневики виконують цю функцію лише частково.

 

Преса ж апріорі має бути різноплановою, і так в Україні було, більшою чи меншою мірою, упродовж останніх двадцяти років. Зрозуміло, що на Донеччині, де починалася кар'єра більшості лідерів ПР, ситуація була кардинально іншою. Проте це не привід нав'язувати свої порядки всій країні.

 

Не будемо забувати, що за чинного главу держави проголосували лише 9 областей і Севастополь. Ще 16 регіонів та Київ віддали перевагу зовсім іншому політичному курсу. І ця «інша» Україна має бути представлена в інформаційному просторі.

 

Якщо журналіст надає слово представникам опозиції, то це не свідчить про його політичні вподобання. Опозиція - така ж частина суспільства, як і влада. І журналісти в силу специфіки своєї професії мають бути зацікавленими, щоб ця влада не стала абсолютною.

 

Зрозумілим є роздратування Банкової тими характеристиками, які дали харківським угодам щодо обміну «флот на газ» не тільки опозиціонери, але й багато журналістів та лідерів громадської думки. І коли мова заходить про «іржу», за цим читається бажання позбавити громадян можливості орієнтуватися на альтернативні оцінки, які лунають від не останніх у країні людей.

 

Бо, в інтерпретації чинної влади, «журналістика фактів» перетворюється на «журналістику перед фактом», адже про схвалення принципових, украй важливих і дражливих для держави угод країна дізнається в день їх підписання.

 

Регулювання принципів діяльності інформаційного простору не є функцією правлячої політичної сили. Партії, навіть якщо це Партія регіонів, приходять і йдуть. Це справа самих професіоналів, до яких саме влада має дослухатися в обидва вуха.

 

Замість начебто обіцяної Європи регіонали стрімко розвертають Україну у євразійському або й просто азійському напрямку. В Азії немає нічого поганого. Просто українців зліплено з іншого тіста.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21979
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Katrin
5068 дн. тому
Підписуюсь під кожним словом даної статті і вже ціную те, що поки що журналістам можна писати такі гарячі і автентичні думки , а нам, читачам, відповідно , читати їх.і Адже на загал Таке враження, що якщо в Україні найближчим часом не станеться чуда, ми будемо позбавлені й цього. Дуже страшно за Україну( Давайте щось робити!
micka
5070 дн. тому
нате от почитайте есе розумного дядька Умберто Еко "Про пресу": там і про пресу, і про ТБ, і про інтернет, і про політиків. Хоча й про італійські, однак вони як дві краплі води схожі на наші. http://www.ji.lviv.ua/n30texts/eco.htm
булавка
5071 дн. тому
Андрій, повністю погоджуюсь
кокотюха
5071 дн. тому
журналістика ідей та думок та, як підсумок, припущень - яскрава ознака того, що від журналістів ховають факти, а потім кажуть: де ваші факти, нема? ну так для чого нам ваша думка? тоді як ота сама "безвідповідальна заява", записана на диктофон чи камеру і показана по телевізору чи відтворена в газеті - той самий факт, довкола якого твориться журналістика факту. суспільство і так було закрите, а тепер звичайні закриті двері суспільства міняють взягалі на броньовані.
schwabe
5072 дн. тому
Ja-ja!Judschenko kaput!Heroes glorius!
УКРАЇНЕЦЬ
5072 дн. тому
СЛАВА УКРАЇНІ!!! ГЕРОЯМ СЛАВА!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду