Про цензуру, брехню і Ткаченка

13 Травня 2010
30156
13 Травня 2010
13:37

Про цензуру, брехню і Ткаченка

30156
Парламентський Комітет з питань свободи слова ухвалив заяву про цензуру на всеукраїнських телеканалах
Про цензуру, брехню і Ткаченка

В документі є цілий пакет рекомендацій і вимог - до Генпрокуратури, Нацради, менеджменту «1+1» та СТБ. Це максимум, який можна було витиснути в рамках закону та повноважень Комітету. Повний текст - нижче.

 

Ухвалили одноголосно - депутати від БЮТ, ПР, НУНС. Включно із положенням про «згортання свободи слова в українському медіа-просторі», яке дебатувалося, але залишилося в остаточному варіанті.

 

Здивувала брехня, поширена навздогін цій Заяві гендиректором «1+1» Олександром Ткаченком.

 

Саша поспішив назвати Заяву втручанням у редакційну політику каналу і переклав свою відсутність на Комітеті з хворої голови на здорову: «я повідомив Андрієві Шевченку - вислухайте журналістів і менеджмент. Шевченко відмовився від такого формату».

 

Правда така. Ткаченко поставив ультимативну вимогу: він не хотів обговорювати на Комітеті цензуру і внутрішньоредакційні справи у присутності своїх підлеглих. Саша пропонував окремо заслухати репортерів, які звинувачують його в цензурі, і окремо - його. Ткаченко напоягав на тому, що фізично не хоче бути в одному приміщенні з підлеглими. Такий формат виявився неприйнятним: за Регламентом і Законом «Про Комітети», засідання Комітету - відкриті, і це - залізне правило, якого дотримується Комітет свободи слова.

 

Олександр Ткаченко - мій учитель. Він навчив мене, як робити телебачення і як стояти за професію. Тому мені шкода, що зараз він знову ставить себе на іншу сторону барикад. Для контрасту: головний редактор «Вікон» СТБ Олексій Мустафін не просто був на Комітеті, а у своєму фірменному - відкритому і дотепному - стилі на рівень підняв якість розмови. Думаю, Ткаченку теж було би що сказати.

 

Маленька брехня Ткаченка про наше засідання Комітету підриває мою віру в усі інші заяви «1+1» щодо НЕцензури в ТСН.

 

 

Заява Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Про перешкоджання професійній діяльності журналістів та цензуру на загальноукраїнських телеканалах

 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації розглянув відкриті листи та заяви журналістів телеканалів «Студія «1+1», «СТБ», інших засобів масової інформації і заявляє таке:

 

  • Комітет висловлює глибоку стурбованість оприлюдненою інформацією про тиск на журналістів, цензуру на загальноукраїнських телеканалах.

 

  • Комітет вбачає у цих фактах ознаки порушення українського законодавства - зокрема, Конституції України (ст. 15), Закону України «Про інформацію» (ст. 45-1), Кримінального кодексу України (ст. 171).

       

  • Ці факти потребують ретельної перевірки на предмет дотримання законодавства і у разі їх підтвердження притягнення винних до відповідальності.

 

  • Комітет вбачає у цих та інших фактах ознаки згортання свободи слова в українському медіа-просторі.

 

  • Комітет наполягає на неприпустимості запровадження цензури, тиску на українських журналістів у будь-яких проявах.

 

У зв'язку з цим Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України з вимогою вжити всіх доступних їм засобів задля захисту професійних та громадянських прав журналістів.

 

2. Звернутися до телеканалів «Студія «1+1» та «СТБ» з вимогою надати офіційну відповідь на інформацію про тиск на журналістів, оприлюднену співробітниками відповідних телеканалів. Закликати керівників телеканалів відмовитися від переслідування журналістів, які оприлюднили цю інформацію.

 

3. Розробити зміни до Закону України «Про інформацію», інших законів, які конкретизуватимуть визначення понять «цензура», «перешкоджання професійній діяльності журналістів».

 

4. Звернутися до журналістів України, народних депутатів, посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування із закликом скеровувати до Комітету інформацію про факти тиску, перешкоджання у журналістській діяльності, цензури.

 

5. Звернутися до Генеральної прокуратури з вимогою негайного розгляду фактів, оприлюднених журналістами телеканалів «Студія «1+1», «СТБ» на предмет дотримання законодавства, а в разі підтвердження цих фактів - порушення кримінальних справ та їх швидкого і прозорого розслідування.

 

6. Звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з вимогою всебічно вивчити ситуацію з дотриманням професійних прав журналістів на українських телеканалах, а також з рекомендацією запровадити постійний моніторинг мас-медіа в частині гарантій свободи слова.

 

7. Рекомендувати Національній раді з питань телебачення і радіомовлення здійснювати постійний моніторинг телерадіоорганізацій на предмет дотримання професійних прав журналістів, захищених законодавством України та редакційними статутами телерадіоорганізацій.

 

8. Звернутися до парламентських фракцій з пропозицією прискорити проведення парламентських слухань з питань перешкоджання професійній діяльності журналістів та цензури у засобах масової інформації.

 

Члени комітету:

 

Олександр Абдуллін

 

Микола Баграєв

 

Олена Бондаренко

 

Олена Кондратюк

 

Володимир Ландік

 

Юрій Стець

 

Віктор Уколов

 

Олексій Федун

 

Андрій Шевченко

 

 

Андрій Шевченко, для «Української правди»

 

Фото - www.nam.org.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Андрій Шевченко, «Українська правда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30156
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
пара слов
5104 дн. тому
Почему "за свободу слова" традиционно всегда борются неудачники накануне увольнения? Почему "за правду" всегда выступают серые мыши в профессии? До пафосной заявы кто-то слышал про Кудимова или Отковича кроме самих Кудимова и Отковича? Какой-такой журналистский доробок может представить пламенный нардеп Андруша Шевченко? Пока журналистов давили в 2004, Андруша пер в парламент, крича о том, что в опасности свобода его, Андрушиного, слова. Пареньки усвоили Андрушин опыт и пытаются сделать имя и карьеру не кропотливым трудом, а громкими пустопорожними заявлениями, сделанными в нужное время и в нужном месте. Почему молчали три предыдущих года? Все устраивало? Лучше Юща не было президента? Сто раз прав Мустафин: чужим карикатурам коротышки радовались, а вот свои их очень огорчали. Правдорубы, начните с себя и попробуйте быть честными с собой. С Катеринчук вам на свободу не наступали? Все стандарты были в порядке? Совесть не болит? Зачем прикрывать обычный страх остаться на улице имитацией благородных порывов? Хотя вы уже стоите в такой красивой позе, вас уже залили таким мармеладом, вы сами так собой гордитесь, что боюсь адекватная самооценка ушла вприпрыжку далеко и быстро.
за Справедливость!
5105 дн. тому
О! главный брехун выполз заняться любимым делом, а то его уже давно не было слышно, ибо как диктор-неудачник, с претензией на журналистику - не состоялся, да и кроме пустой болтовни, вобщем-то, ничего не умеет и ни в чем не понимает!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду