Українські журналісти погрожують страйком проти цензури

7 Травня 2010
35766
7 Травня 2010
16:39

Українські журналісти погрожують страйком проти цензури

35766
В Україні частішають скарги про утиски ЗМІ
Українські журналісти погрожують страйком проти цензури

Уже тиснуть? В Україні частішають скарги про утиски ЗМІ. Журналісти «1+1» оприлюднили заяву про повернення цензури, експерти припускають можливість тиску нової влади на власників медіа. Однак адміністрація Януковича заперечує тиск, бо ж сам президент обіцяв запобігти поверненню кучмівського контролю над ЗМІ. Але влада вже порушила Конституцію, щоб сформувати коаліцію, і тепер довіра до неї підірвана - пише Роман Олеарчик у британській The Financial Times.

 

П'ятнадцять провідних журналістів із провідного українського телеканалу забили на сполох у четвер і пригрозили страйком проти того, що назвали відродженням цензури за перші два місяці президентства Віктора Януковича.

 

Наростають страхи, що після стрімкого затягнення Києва назад на московську орбіту в останні тижні пан Янукович може встановити контроль у стилі Кремля над медіа й демократією. Адже він уже прогнув конституційні норми, щоб консолідувати політичну владу.

 

Стверджуючи, що критичні до нового президента країни сюжети не пускали в ефір і переписували вбік позитиву, журналісти каналу «1+1» оприлюднили заяву: «Вводиться цензура. Наші матеріали, які критикують нинішню владу, видаляють з ефіру. Ми ризикуємо втратити професію, довіру наших співвітчизників, країну, в якій кожен з нас хоче жити».

 

 

Заяві передувало почастішання в останні тижні скарг від журналістів, що працюють у пресі та на телебаченні, а також критики від міжнародних організацій, які борються за свободу слова. Виступ журналістів породжує побоювання, що демократичні здобутки України, започатковані у Помаранчевій революції 2004 року, можуть зникнути за правління нового прокремлівського президента країни.

 

 

Менеджмент каналу «1+1» заперечує цензуру, а представник місцевого мільярдера, власника каналу Ігоря Коломойського, відмовився від коментарів.

 

 

Але голова Київської незалежно медіа-профспілки Юрій Луканов каже: «Ясно, що президентська команда тисне на журналістів, щоб обмежити критику, забезпечити позитивне висвітлення своєї діяльності. Впливові бізнесмени, які володіють каналами, можуть бути або під тиском, або чинити його. Через цю брутальну політику нового керівництва країни ризикують упасти останні демократичні форпости вільних мас-медіа у пострадянському регіоні. Це може бути пов'язане з останніми спробами притягнути Україну ближче до Росії».

 

Члени адміністрації Януковича заперечили наступ на вільну пресу. Але скарг більшає, як і побоювань, що Київ занадто наблизився до авторитарної Росії.

 

Позбавлений президентства у суперечливих виборах 2004 року, під час яких було скасоване начебто фальсифіковане голосування на його користь, Янукович здобув повну політичну владу в Україні після перемоги з невеликою перевагою на президентських виборах у лютому.

 

Перед цьогорічними виборами Янукович обіцяв запобігти поверненню повсюдної цензури, яка превалювала до Помаранчевої революції за авторитарної влади президента Леоніда Кучми.

 

У зовнішній політиці він планував замінити сильний прозахідний курс свого попередника, Віктора Ющенка, на користь збалансованих відносин між Заходом та Москвою. Та в останні тижні Янукович викликав здивування швидким рухом убік Москви.

 

Минулого місяця він здобув нижчі ціни на газ взамін на подовження терміну перебування російського Чорноморського флоту в українському порту. Його уряд також провів із Москвою далекосяжні переговори щодо реінтеграції найбільших галузей промисловості двох колишніх радянських республік: газової, авіаційної та атомної.

 

У четвер Янукович натякнув, що Україна не поспішатиме приставати на такі пропозиції з російського боку, наполягаючи, що їх буде прийнято, тільки коли від них буде користь "національним інтересам".

 

 

Роман Олеарчик, The Financial Times (Велика Британія)

 

Переклад опубліковано на inozmi.glavred.info

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Роман Олеарчик, The Financial Times
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
35766
Читайте також
17.08.2010 11:37
Дмитро Шурхало, «Радіо Свобода»
33 281
07.05.2010 17:10
Ольга Червакова, для «Детектор медіа»
76 229
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Katrin
5071 дн. тому
Я сама юний журналіст і розумію перед якою загрозою опинилися наші ЗМІ і країна в цілому. Підтримую Вас, дорогі колеги, і бажаю мужності у боротьбі з цим жалюгідним режимом! Якщо Ми зараз промовчимо і не відстоїмо свого права на свободу слова, то втратимо його на довжелезні роки(
Веер
5072 дн. тому
Просто журналисты стали путать свободу слова с личным и субьективным взглядом на происходящие события. Скажите мне, в какой стране мира большая Свобода слова, чем в Украине. Журналисты, прекратите самоутверждаться и тем самым вредить целостности государства и государственной политике. Опять выносите на суд мира свои грязные одежды и мысли. Не передергивайте! В стране абсолютнейшая Свобода слова, а те, кто кричат, просто обслуживают оопозиционные кланы, оказавшиеся в ...Опе!!!
Ыфыф
5073 дн. тому
Ребята, так называемые аналитики и точечные на форумах, успокойтесь все нормально, Игорь премиальных больше не отстегнет ! А журналисты молодцы!
Свідок
5073 дн. тому
Знаючи методи "роботи" з журналістами вірних псів Юльки (Андрюші Шевченка і Колі Томенка), вони попромивали мізки деяким молодим журналістам, щоб ті, як діти, кинулися сорочку дерти. Ніякої там серйозної цензури не було - просто настали часи говорити правду про юлькіни афери... А сама гоп-компанія Томенки-Шевченки, як завжди, залишилися в тіні і безкарними... Нічого, розплата прийде, вона вже йде.
qwertyuiop
5074 дн. тому
Пусть єті так називаемие журналісти подйут на ЙУХ! Расплодили псеводсвидому ублюжатню! Они сами себя цензурируют, сами за три копейки протягивают за уши любую самую нелепую джинсу, а потом цинично рассказывают, что то им правду не дают сказать, то "давят" на них (это когда маячит увольнение за полную безграмотность, жлобство, непофессионализм и откровенно слабые и тупые сюжеты). Особенно умлияют те "дерьмократы", которые ездили всю жизнь в туры с Кучмой и сделали себе на нем карьеру, а потом вдруг сами себе приватизировали под себя название "демократические" и стали вещать в стиле советской пропоганды про успехи оранжоидного отребья, очень "демократично" считая, что в стране есть только две точки зрения: оранжевая и неправильная. а тепрь, когда всю эту солочь пока что всего лишь призвали не так врать - они начали выть, что их притесняют! Да их гнать надо в три шеи, а кое-кого еще и судить!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду