Ольга Червакова заявила, що не має відношення до гуманітарної ради Януковича

11 Травня 2010
14412
11 Травня 2010
12:24

Ольга Червакова заявила, що не має відношення до гуманітарної ради Януковича

14412
Ольга Червакова заявила, що не має відношення до гуманітарної ради Януковича

Журналістка телеканалу СТБ Ольга Червакова заявила, що юридично не має відношення до Гуманітарної Ради при Президенті України, до якої була призначена 7 травня  2010 року, оскільки в документі є помилка. В указі президента йдеться про призначення Червакової Ольги Валеріївни, насправді ж Ольга вже сім років після одруження має інше прізвище.

 

«Про це свідчить відповідне Свідоцтво 1-КЕ N104649 і мій паспорт громадянина України», - йдеться у відкритому листі до українських журналістів і заступника голови Адміністрації Президента Ганни Герман, розповсюдженому 11 травня.

 

«Отже, мені достеменно невідомо, кого саме призначено на посаду члена Громадської гуманітарної ради 7 травня», - наголошується в листі.

 

Це сталося тому, що за словами Червакової, її не попередили щодо Указу про призначення, про який вона дізналася з інтернету, інакше вона би повідомила посадовцям, що займаються документообігом в АП про таку ситуацію.

 

Червакова вважає, що непрозорість процесу підготовки документа наразила її на безпідставні звинувачення з боку колег. Оскільки дата призначення збігался зі скандалом навколо антицензурних виступів журналістів телеканалів «1+1» і СТБ. Страйку колег Червакова не підтримала, заявивши про окрему позицію щодо ситуації з тиском на медіа.

 

Журналістка пропонує своїм колегам висунути на цю посаду іншу людину, яка зможе бути їхнім повноважним представником в Гуманітарній Раді. «Прошу вас визначитися якомога швидше, оскільки ситуація в ЗМІ дуже напружена і потребує негайного розв'язання. Тепер лише від вас залежить, чи стане Громадська гуманітарна рада при Президенті України дієвим інструментом досягнення мети, задекларованої ініціаторами нещодавніх журналістських страйків», - відзначає Ольга Червакова.

 

Ольга Червакова також просить ініціатора її призначення Ганну Герман дослухатися до професійної думки колег, оскільки член президентської Гуманітарної ради, якому не довірятимуть інші журналісти, «не зможе бути корисним в досягненні мети щодо поліпшення стану свободи слова в Україні, задекларованої Президентом Віктором Януковичем».

 

У листі Червакова також підтвердила, що переговори між нею та Адміністрацією Президента щодо входження до гуманітарної ради дійсно велися.

 

«Детектор медіа»

 

 

Провідним журналістам України,

Заступниці голови АП Ганні Герман

 

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

 

7 квітня вийшов Указ Президента України, яким призначено Червакову Ольгу Валеріївну членом Громадської гуманітарної ради при Президенті України. Це сталося на тлі антицензурного виступу новинарів двох провідних телеканалів - 1+1 і СТБ і моєї незгоди з обраною колегами формою протесту.

 

В Адміністрації Президента збіг дати виходу Указу і мого критичного виступу проти «барикадного пафосу» колег назвали випадковим. Однак ця ситуація наразила мене на низку абсолютно безпідставних звинувачень з боку журналістів.

 

Тому сьогодні я хочу заявити наступне.

 

Переговори з Адміністрацією Президента з пропозицією увійти до Громадської гуманітарної ради дійсно велися. Я не відмовлялася від участі у Раді з двох причин:

- я вважаю це реальною можливістю спробувати створити дієвий механізм запобігання  втручання влади у редакційну політику каналів;

- участь у Громадській раді не є посадою або преференцією, вона не дає ані статусу держслужбовця, ані державної зарплатні. Про це свідчать документи, що регламентують діяльність органу.

Однак, про Указ Президента щодо мене я дізналася і Інтернету.

 

Підтвердженням цього є помилка посадовців, що займаються документообігом в АП. Якби вони звернулись до мене, готуючи Указ, я би повідомила їм, що з 18 грудня 2003 року я не ношу прізвище Червакова, оскільки після одруження взяла прізвище чоловіка. Про це свідчить відповідне Свідоцтво 1-КЕ N104649 і мій паспорт громадянина України. Отже, мені достеменно невідомо, кого саме призначено на посаду члена Громадської ради 7 травня.

 

У ситуації, що склалася, я де-юре не маю відношення до Громадської ради.

 

В зв'язку з цим я звертаюся до:

 

КОЛЕГ-ЖУРНАЛІСТІВ:

В ситуації нездорових підозр і звинувачень я не можу вважати себе повноважним представником ваших інтересів в Громадській раді. Я прошу вас терміново скликати збори журналістських профспілок та редакційних рад з метою висунення на цю посаду людини, яка, на вашу думку, зможе стати справжнім, а не фіктивним зв'язком між владою та медійним загалом. Я вважаю, що це буде чесно і демократично. Прошу вас визначитися якомога швидше, оскільки ситуація в ЗМІ дуже напружена і потребує негайного розв'язання. Тепер лише від вас залежить, чи стане Громадська гуманітарна рада при Президентові України дієвим інструментом досягнення мети, задекларованої ініціаторами нещодавніх журналістських страйків.

 

ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ АП ГАННИ ГЕРМАН:

Прошу дослухатися до професійної думки українських медіа та розглянути можливість призначити на посаду члена Громадської гуманітарної ради людину, якій довірятиме журналістський загал. Журналіст, який не відповідатиме цьому критерію, на мою думку, не зможе бути корисним в досягненні мети щодо поліпшення стану свободи слова в Україні, задекларованої Президентом Віктором Януковичем.

 

Я також підтверджую свою готовність взяти участь у такому відкритому конкурсі. Оскільки вважаю непослідовною позицію відмови від впливу на ситуацію, в якій решта важелів або не випробувано, або не спрацьовують. Я переконана, що влада і ЗМІ повинні співпрацювати суто на здорових, демократичних засадах.

 

Ольга Червакова, парламентський кореспондент телеканала СТБ. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14412
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Стаханов
5104 дн. тому
А хто такі "провідні журналісти"? ;)
Доктор
5105 дн. тому
Схитрила....Съехала...Ганьба...А сначала ну очень хотела прикормиться.Испугалась осуждения.
Неземная
5105 дн. тому
Скоро из этого совета все поутекают. А некоторые, как Мартын, его также туда же (за згодою) и не появятся. Хто следующий будеть в админисрацию
Рецептолог
5105 дн. тому
Злякалася Червакова. Думала сидіти собі в Гуманітраній раді тихо, а тут таке почалося...
Сергій Грабовський
5105 дн. тому
Вражає готовність відомої журналістки брати участь у політ-порнографічній виставі: "громадська рада" на чолі з президентом і за секретаріатства заступниці глави президентської адміністрації. Якщо вже парламентський кореспонтент не розуміє цинічного "нагинання" так званої інтелігенції при формуванні цієї "громадської ради", то про що говорити? Хіба що про те, що Верховна Рада України - це зовсім не парламент (бо ж у якому ще парламенті демонстративно не дотримуються регламенту власноїх роботи?), отже, Червакова за визначенням не парламентський кореспондент?
Хаачу в Мааскву
5105 дн. тому
"Переговори з Адміністрацією Президента з пропозицією увійти до Громадської гуманітарної ради дійсно велися." - "В указі президента йдеться про призначення Червакової Ольги Валеріївни, насправді ж Ольга вже сім років після одруження має інше прізвище." Інструкція по "прослизанню між краплинками".
Jew
5105 дн. тому
хитрости разума ловкой дамочки или как сесть на ежа и не уколоться
Roza
5105 дн. тому
И я говорила, что Оле это не надо! Молодец!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду