Європейські журналісти стурбовані цензурою в українських ЗМІ

11 Травня 2010
15163
11 Травня 2010
11:41

Європейські журналісти стурбовані цензурою в українських ЗМІ

15163
Європейські журналісти стурбовані цензурою в українських ЗМІ

Європейська федерація журналістів і Європейська група Міжнародної федерації журналістів стурбовані останніми заявами про цензуру в українських ЗМІ. Про це йдеться у прес-релізі, поширеному Комітетом Київської незалежної медіа-профспілки 11 травня, повідомляє Українська правда.

 

Стурбованість, зокрема, викликало те, що журналісти українського приватного телеканалу «1+1» поскаржилися на тиск і цензуру після того, як їм 6 травня не дозволили висвітлювати важливі новини, які могли не сподобатися новій владі. Деякі телепрограми, які критикують уряд, були зняті з ефіру.

 

Крім того, журналісти ще одного телеканалу СТБ оприлюднили заяву, в якій засудили випадки цензури, зазначається в повідомленні.

 

«У нас є декілька явних випадків запровадження цензури і тиску на журналістів провідних українських телеканалів, котрі показують, що влада України намагається зменшити свободу слова при потуранні власників, - заявив президент Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Арне Кьоніг. - Ми стурбовані цими подіями, які можуть звести нанівець спрямовані в бік демократії  основні кроки, які ми бачили в останні роки. Вони були здійснені частково і завдяки свободі преси. Але останні тенденції показують згортання прав журналістів і прав людини в цілому».

 

У ЄФЖ також дізналися, що під час прес-конференцій політики (як з боку уряду, так і від опозиції), змушують журналістів ставити заздалегідь узгоджені запитання - тож журналісти, які не погоджуються зробити так, можуть втратити будь-які можливості контакту з владою.

 

Партнер Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) в Україні - Незалежна медіа-профспілка - також вказує на те, що кількість активних незалежних журналістів в засобах масової інформації різко знижується.

 

«Ми закликаємо владу, а також всіх власників засобів масової інформації, які підтримують або ініціюють цензуру, дотримуватися стандартів свободи преси, зокрема, прописаних в Європейській конвенції з прав людини», - додав Кьоніг.

 

До ЄФЖ входить понад 250 тисяч журналістів у більш ніж 30 країнах Європи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15163
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Часовщик
5106 дн. тому
Отписались, и на том спасибо. Но пишут тем, кто умеет читать, а европейские журналисты не знаю, что отписались тем, кто не умеет.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду