«Експрес» заявляє про тиск і спробу закриття. Причина – рішення суду в господарському конфлікті засновників

26 Січня 2012
26140
26 Січня 2012
14:12

«Експрес» заявляє про тиск і спробу закриття. Причина – рішення суду в господарському конфлікті засновників

26140
«Експрес» заявляє про тиск і спробу закриття. Причина – рішення суду в господарському конфлікті засновників

Сьогодні, 26 січня, газета «Експрес» вийшла з бiлою, незадрукованою першою сторiнкою. Про це йдеться на сайті видання.

 

За інформацією редакції, таким чином видання намагається протестувати проти закриття газети.

 

Журналісти заявляють, що на газету розпочалася атака «з використанням манiпулятивних технологій та судових рiшень» пiсля того, як «редакцiя, на неофiцiйних переговорах, вiдмовилась припинити критику партiї влади на своїх сторiнках».

 

Як ідеться в заяві журналістів, у суді «було скасовано один iз засновницьких документiв пiдприємства, що видає газету "Експрес" та найпопулярнiшi серед читачiв країни україномовнi видання -- газети "Пост-Поступ", "Вiсник пенсiонера", "Порадник господаря", "Добрий лiкар", "Cool Експрес"». Журналісти наголошують, що сьогоднi всi цi газети опинилися пiд загрозою невиходу.

 

У заяві журналістів не сказано, про яке саме рішення суду йдеться, згадано лише прізвище судді - Костів Т. та сказано, що рішення було ухвалене перед Новим роком. Не уточнив «Детектор медіа» деталей судового рішення (позивачів, відповідачів, позовних вимог) і головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок.

 

Як вдалося з'ясувати «Детектор медіа» в Єдиному державному реєстрі судових рішень, судячи з рішення суду, мова йде про господарський конфлікт засновників видання. Адже 21 грудня Господарський суд Львівської області (суддя Тетяна Костів) завершив розгляд справи за позовом фізичної особи, ім'я якої суд не розголошує, до ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» (за даними Господарського суду Львівської області, ця компанія є правонаступником ТОВ «Видавнича група "Експрес"» - колишнього видавця «Експресу»). Третіми сторонами в справі був нинішній видавець газети «Експрес» - ТОВ «Експрес медіа груп», а також засновники ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» - певна фізична особа та ТОВ «Правобережна інформаційна компанія».

 

Як ідеться в рішенні суду, позивач - фізична особа, якій належить 22,85% статутного капіталу ТОВ «Видавнича група "Супердрук"», оскаржував рішення загальних зборів учасників цього товариства від 27.08.2010, на якому, зокрема, було вирішено виділити з ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» юридичну особу - ТОВ «Системи друку та доставки». У цих зборах брали участь лише двоє учасників товариства - ТОВ «Правобережна інформаційна компанія» та ще одна фізична особа. Позивача на зборах не було, оскільки перед тим рішенням загальних зборів від 18.06.2010 його було виключено з учасників товариства. Однак він оскаржив це рішення в суді, виграв справу і наразі знову є учасником товариства.

 

Господарський суд задовольнив позов повністю. Таким чином рішення загальних зборів про виділення з ТОВ «Видавнича група "Супердрук"» юридичної особи ТОВ «Системи друку та доставки» визнано недійсним.

 

Головний редактор «Експресу» Ігор Починок у коментарі «Детектор медіа» висловив переконання в тому, що юридичні деталі цієї справи є суто технічними і є лише засобом тиску на газету.

 

«Цей позов - це лише технологія. Щось на зразок звернення Жашківської райради до Конституційного суду з приводу збору конфіденційної інформації і подальших роз'яснень., які обмежують права журналістів. Чи заяви комуніста Грача у Генпрокуратуру щодо наявності порнографічних моментів у відомому вірші Юрія Винничука, головного редактора газети "Пост-Поступ", яку ми теж видаємо, - зазначив пан Починок. - Треба просто визнати, що представники влади, намагаючись впливати на медіа, почали діяти більш витончено, більш єзуїтськи. Сьогодні вони імітуватимуть господарські конфлікти, завтра публікуватимуть заяви трудових колективів з підконтрольних підприємств, які вимагатимуть розправи над неугодними газетами чи журналістами і т.д Усе це ми розуміємо».

 

За словами, Ігоря Починка, скасування одного з базових установчих документів «руйнує підприємство», яке окрім «Експресу» та «Пост-Поступу» друкує ще 20 регіональних газет. Також він наголошує, що відповідно до висновків міжнародної аудиторської компанії, яка на замовлення видання проаналізувала цю справу, вважає це рішення незаконним.

 

Редакція видання «Експрес» стверджує, що після рішення суду на них розпочався тиск з боку влади. «Вiдразу ж пiсля суду вони двiчi це запропонували, гарантуючи, що всi проблеми наших газет та їх видавця будуть негайно вирiшенi. Говорячи їхньою мовою, вони зробили пропозицiю, вiд якої неможливо вiдмовитися. Вони запропонували зробити, на їхнiй погляд, зовсiм незначнi кроки назустрiч, а саме: припинити рiзку критику партiї влади на сторiнках наших газет та почати "тiсну спiвпрацю" з ними. Ми не вагалися з вiдповiддю нi на мить. Ми двiчi сказали "ні"», - йдеться у заяві газети.

 

Однак хто саме звернувся з пропозицією до газети та якою саме має бути «тісна співпраця» - в заяві не уточнюють. «Детектор медіа» звернулася з відповідними запитаннями до Ігоря Починка й отримала таку відповідь: «Ми відверто сказали про це у своєму спеціальному зверненні».

 

При цьому видання закликає всіх писати і телефонувати до Адміністрації президента, Вищої ради юстиції та Львівського апеляційного господарського суду і вимагати справедливого розгляду справи щодо «Експресу».

 

Нагадаємо, раніше журналісти «Експресу» перекривали трасу Київ - Чоп через дії податкової міліції, яка розслідувала справу про несплату податків. Згодом стало відомо, що видавець «Експресу» сплатив усі податки.

 

Також журналісти «Експресу» приковували себе до міжнародного потяга Будапешт-Москва.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26140
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
user
4444 дн. тому
До Марфушкіної: Порівняв Юлю з Починком:) Новомученик... А Починок і непродажна журналістика... Точно, він нікому не продається, він працює на себе. З ким -- залежить від бабла і впливовості чергового патрона.
марфушкіна
4445 дн. тому
Голубе, прокинься, якби у нього були "оборудки", то його вже давно б взяли під білі руки, як Юлю. А тут вже скільки років підстилки кричать про оборудки, а нічого на нього не мають. Багато кому він зудить в одному місці, але на те ж і є справжня (непродажна) журналістика.
user
4445 дн. тому
Скільки можна слухати параноїдальну маячню Починка? І скільки ще часу він жонглюватиме поняттям "свобода слова"? Чоловік пустився берега і вважає, що за допомогою газети можна бути безкарним у власних оборудках.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду