Комітет з питань свободи слова створить комісію, яка розбереться з львівським «Експресом» і податківцями

14 Квітня 2010
18418
14 Квітня 2010
18:35

Комітет з питань свободи слова створить комісію, яка розбереться з львівським «Експресом» і податківцями

18418
Комітет з питань свободи слова створить комісію, яка розбереться з львівським «Експресом» і податківцями

Комітет з питань свободи слова вирішив рекомендувати Верховній Раді створити тимчасову слідчу комісію по розслідуванню фактів перешкоджання професійній журналістській діяльності. Це рішення було прийнято одноголосно під час екстреного засідання комітету, яке відбулося 14 квітня 2010 року.

 

На це засідання були запрошені представники газети «Експрес», Генпрокуратури, МВС та омбудсмана.

 

Головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок коротко описавши інцидент, який трапився 12 квітня у Львові з журналістами газети та директором, якого примусово було доставлено до податкової міліції, звернувся з трьома проханнями до комітету. По-перше, створити парламентську тимчасову слідчу комісію, по-друге, передати кримінальну справу, яку нібито відкрито по факту, з відання обласної прокуратури до Генеральної, по-третє, звернутися до Верховного суду України з проханням не затягувати розгляд справ, де позивачем є газета.

 

Представник МВС Костянтин Стогній зазначив, що розцінює заяви газети «Експрес», а також багатьох ЗМІ в цій ситуації, як тиск на МВС, оскільки досі незрозуміло, в чому саме полягали протиправні дії міліції. За його словами, привід до податкової міліції був законним, оскільки директору газети Андрію Вею було направлено кілька повісток для дачі пояснень щодо несплати 2 565  707 грн., а він не з'являвся. «Досі не встановлено, що протиправні дії вчиняли представники МВС, зате вже звинуватили у всьому саме їх», - сказав Костянтин Стогній.

 

Представник Генеральної прокуратури зауважив, що кримінальна справа ще не порушена, проводиться дослідча перевірка. Якщо факти перешкоджання журналістській діяльності підтвердяться, то буде порушена кримінальна справа за ст.171 ККУ.

 

Головуючий Юрій Стець дорікнув головному редактору Ігорю Починку, що останній вже точно знаючи, що винними в інциденті були представники податкової міліції, а не МВС, не повідомив про це членів комітету. «Ми б на сьогодні запросили представника Податкової адміністрації і поставили б їм запитання», - сказав Юрій Стець.

 

Народний депутат  Олена Бондаренко зауважила, що тепер варто всім, хто звинувачував у цій історії МВС, вибачитися перед ними.

 

Члени комітету вирішили: рекомендувати парламенту створити тимчасову слідчу комісію, продовжити розгляд цього питання на наступному засіданні 28 квітня, на яке запросити представників Податкової адміністрації та Генеральної прокуратури, рекомендувати ЗМІ, які повідомили, що в цьому конфлікті задіяні представники МВС, або спростувати цю інформацію, або вибачитися.

 

Крім того представник Уповноваженого з прав людини повідомив, що за дорученням Ніни Карпачової було негайно відкрито провадження щодо порушення прав львівських журналістів.

 

На засіданні були присутні шестеро членів комітету: Олена Бондаренко, Володимир Ландік та Олексій Федун (фракція Партії регіонів), Олена Кондратюк, Микола Баграєв (фракція БЮТ) та Юрій Стець (фракція «НУ-НС»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18418
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Отож-бо...
5127 дн. тому
Ось-ось...
запитаннячко
5127 дн. тому
"директору газети Андрію Вею було направлено кілька повісток для дачі пояснень щодо несплати 2 565 707 грн., а він не з'являвся" - я розумію, що податкова виявляє цікавість саме до таких "надприбуткових галузей народного господарства". Але просто цікаво, чому, наприклад, міліція не витягує за шкіматуру сина Ющенка Андрюшу чи сина власника Межигір"я від їх ґламурних половин із запитаннями "Де взяв Vertu?". Чому саме директорів ЗМІ з їх власних помешкань, та ще й від 5-місячної дитини? Яка така стратегічна необхідність?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду