Справу щодо пострілів у вікна газети «Експрес» закрили (ОНОВЛЕНО)

24 Жовтня 2009
26792
24 Жовтня 2009
17:34

Справу щодо пострілів у вікна газети «Експрес» закрили (ОНОВЛЕНО)

26792
Справу щодо пострілів у вікна газети «Експрес» закрили (ОНОВЛЕНО)

Кримінальну праву щодо пострілів у вікна газети «Експрес» закрили представники правоохоронних органів Львова. Про це «Детектор медіа» повідомив стратегічний редактор видання Ігор Починок.

 

Заяву до правохорнців редакція подала після того, як 6 жовтня по вікнах офісу стріляли. На місце події прибули представники міліції і зібрали речові докази. Днями «Експрес» отримав усне повідомлення, що справу закрито.

 

Нині редакція захищає себе сама - силами штатної охорони. «Зовні ми не знаємо, що відбувається. Нас ніхто не інформував про те, які заходи будуть вжиті. Реакції прем`єр-міністра і правоохоронних органів на місцевому рівні немає», - каже Починок.

 

Як заявив кореспонденту УНІАН начальник львівського міського управління внутрішніх справ Ігор Цікало, міліція «не бачить навіть складу хуліганства у даних випадках».

 

«Слідчо-оперативною групою було встановлено, що у склі є отвори від кульок пневматичної зброї. Речові докази (кульку) було вилучено з місця події. Після проведеного розслідування було встановлено, що жодних ознак злочину не було, «не дотягував» цей інцидент і до порушення справи за фактом хуліганства», - каже пан Цікало.

 

За його словами, з ходом розслідування ознайомився прокурор району міста Львова і готовий оставити крапку стосовно цих інцидентів.

 

Разом з тим сьогодні, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко доручила міністру внутрішніх справ України Юрію Луценку всебічно і оперативно розслідувати факти обстрілу редакції газети Експрес у Львові. Про це повідомило інтернет-видання «Новинар».

 

«Залякування журналістів таким грубим чином неприпустимо, - підкреслила вона. - Свобода слова - головне надбання вільної, демократичної України. Я нікому не дам її знищити». З проханням долучитися до роботи зі з'ясування обставин справи пані Тимошенко звернулася до Служби безпеки України.

 

Як писала «Детектор медіа», 22 жовтня журналісти «Експресу» звернулися з відкритою заявою на ім'я міністра внутрішніх справ та генерального прокурора з вимогою «негайно втрутитись у ситуацію та вжити невідкладних i дієвих заходів, які гарантуватимуть безпеку журналістів». Також вони вимагали знайти й притягнути до вiдповiдальностi органiзаторiв i виконавців збройних нападів на редакцію.

 

Цього місяця робочі кабінети журналiстiв львівської газети «Експрес» обстріляли втретє. Кожного разу інциденти відбувалися у денний час, коли редактори були на робочих місцях.

 

Сам пан Починок припускає, що постріли пов`язано з початком виборчої кампанії. Але конкретно нікого не звинувачує: «За 19 років професійної діяльності я можу сказати, що зі 140 публікацій кожного числа газети «Експрес» є 2-3, за які кому б хотілося у нас постріляти. Але це ж не робиться після кожного номеру».

 

Заступник стратегічного редактора Світлана Мартинець не виключає, що обстріли редакції могли здійснювати самі ж працівники міліції. Про це повідомляє агентство УНІАН.

 

За її словами, до цього висновку в редакції прийшли з огляду на те, як ведеться розслідування фактів неодноразових обстрілів редакції та намагання правоохоронців «очорнити нас і відбілити себе».

 

«Публічне висловлювання генерала, що «стріляли з середини», ще раз ставить під сумнів професійність не лише головного міліціонера Львівщини, а й всіх правоохоронних органів, котрі йому підпорядковуються. Генерал знущається над журналістами, чи йому подобається вести подвійну гру, суперечивши самому собі? Експерти з міліції кілька раз оглядали сліди від пострілу, дослідили не лише те, що постріли проведено ззовні, а й квартиру, звідки стріляли», - заявила пані Мартинець.

 

Вона наголошує: «Сьогодні ми ставимо під сумнів професійність не лише начальника ГУ МВС України генерал-лейтенанта Пісного, а й начальника міліції Львова пана Цікало. Останній заявив, що розбите кулями скло в міліції знаходиться на експертизі і що постріли по редакції «навіть не тягнуть на хуліганство». Скло ніхто не знімав, воно не на експертизі, а в редакції. Стоїть там й де стояло, пробите кулями».

 

Пан Починок розповів, що протягом жовтня аналогічні обстріли пройшли у редакціях Луцька та Івано-Франківська. «Нападники діяли за аналогічною схемою, і цілилися саме у вікна редакторів», - каже пан Починок.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26792
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду