Конституційний Суд визначив, яка інформація є конфіденційною

24 Січня 2012
22810
24 Січня 2012
13:35

Конституційний Суд визначив, яка інформація є конфіденційною

22810
Конституційний Суд визначив, яка інформація є конфіденційною

Конституційний Суд України встановив, що збирання, зберігання, використання і поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди є втручанням в особисте і сімейне життя і допускається винятково у випадках, визначених законом, і тільки в інтересах національної безпеки, економічного добробуту і прав людини.

 

Відповідне рішення оприлюднив 24 січня Конституційний Суд за результатами розгляду подання Жашківської районної ради Черкаської області щодо офіційного тлумачення положень ч. 1, 2 ст. 32, ч. 2, 3 ст. 34 Конституції України. Про це повідомляє «Обком» з посиланням на УНІАН.

 

Також КС визначив, яка інформація є конфіденційною. Це інформація про особисте і сімейне життя людини, тобто «будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, відносини тощо, пов'язані з людиною і членами її родини, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення людиною, яка обіймаю посаду, пов'язану з виконанням функцій держави чи органу місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень».

 

Водночас положення ч. 2 ст. 32 Конституції передбачають вичерпні підстави для можливого правомірного втручання в особисте і сімейне життя людини (у тому числі особи, яка обіймає посаду, пов'язану з функціями держави або органів місцевого самоврядування, і членів її родини).

 

Зокрема, на думку КС, такими підставами є:

- згода людини на збирання, зберігання, використання і поширення конфіденційної інформації щодо неї,

- якщо згода відсутня, то це випадки, передбачені законом, і тільки в інтересах національної безпеки, економічного добробуту і прав людини.

 

Як повідомляє «Укрінформ», КС також зазначив, що перебування на виборній посаді або на посаді держслужбовця І-ІІ категорій передбачає не лише гарантії захисту прав цієї особи, а й додаткові правові обтяження. «Публічний характер як самих органів - суб'єктів владних повноважень, так і їх посадових осіб вимагає оприлюднення певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади та підтримку її авторитету в суспільстві», - зазначається в рішенні суду.

 

Зокрема, не належать до інформації з обмеженим доступом декларації про доходи високопосадовців та членів їх сімей, персональні дані осіб, які претендують на виборні посади чи держслужбу.

 

При цьому Жашківська райрада пояснювала, що звернулася за роз'ясненням до КС з метою дотримання конституційних прав на інформацію та невтручання в особисте і сімейне життя людини, зокрема, посадовця.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22810
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду