Парламентський комітет звернеться до правоохоронних органів щодо погроз журналістам газети «Експрес»

8 Лютого 2012
12342
8 Лютого 2012
18:37

Парламентський комітет звернеться до правоохоронних органів щодо погроз журналістам газети «Експрес»

12342
Парламентський комітет звернеться до правоохоронних органів щодо погроз журналістам газети «Експрес»

Комітет з питань свободи слова та інформації, розглянувши на засіданні 8 лютого ситуацію з газетою «Експрес», вирішив звернутися до прокуратури, міліції та СБУ щодо фактів, які повідомила редактор відділу розслідувань «Експресу» Світлана Мартинець.

 

Зокрема, пані Мартинець розповіла, що на працівників газети та їхніх рідних заводять кримінальні справи (наприклад, проти її сина), стріляють по вікнах редакції (цей інцидент трапився понад два роки тому), що є свідченням загроз життю журналістів. Водночас ні вона, ні головний редактор видання Ігор Починок не змогли надати членам комітету прямих доказів тиску та перешкоджання професійній діяльності з боку влади (зокрема й губернатора).

 

Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк заперечив усі звинувачення у тискові. «У цій ситуації є бажання втягнути мене у конфлікт», - сказав він. Михайло Костюк підтвердив інформацію Ігоря Починка, що зустрічався з ним та журналістом газети «Експрес», але лише для того, щоб допомогти вирішити їхні проблеми.

 

На думку члена комітету Володимира Ландіка, ситуація із судовим процесом у справі газети «Експрес» - це суто господарський конфлікт, і він застеріг присутніх, щоб не втягували комітет у махінації.

 

Члени комітету ухвалили резолюцію щодо ситуації з газетою «Експрес», у якій зазначили, що створюють моніторингову групу, яка стежитиме за перебігом судового процесу. Крім того Віктор Уколов і Микола Баграєв запропонували представникам редакції надати докази утисків свободи слова.

 

Коли ж члени комітету голосували за пропозицію Юрія Стеця звернутися до правоохоронних органів з приводу заяв про загрози життю журналістів, Світлана Мартинець виступила проти. Народні депутати були здивовані такою позицією журналістки і зауважили, що вона має відповідати за свої слова, сказані з трибуни Комітету з питань свободи слова та інформації. У відповідь пані Мартинець сказала, що хоче, щоб звернення стосувалося не особисто її, а всієї редакції.

 

Як писала «Детектор медіа», 26 січня газета «Експрес» вийшла з незадрукованою першою сторінкою, протестуючи проти тиску і спроби закриття через рішення суду. Як вдалося з'ясувати «Детектор медіа», мова йде про господарський конфлікт засновників видання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12342
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду