Моральна комісія заборонила фільм «Хостел-2», вперше застосувавши право на заборону

25 Червня 2009
25623
25 Червня 2009
10:30

Моральна комісія заборонила фільм «Хостел-2», вперше застосувавши право на заборону

25623
Моральна комісія заборонила фільм «Хостел-2», вперше застосувавши право на заборону

Національна експертна комісія вперше застосувала своє право на заборону трансляції фільму. 24 червня під час чергового засідання НЕК в оновленому складі майже одноголосно вирішила заборонити фільм «Хостел-2», який, на думку експертів моральної комісії, пропагує культ насильства і жорстокості.

 

«Ми направили листи до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та до Держкомкіно, щоб вони вжили заходів і заборонили трансляцію цього фільму. Просили відібрати прокатне посвідчення, але Держкіно заявив, що не має підстав його ліквідувати. Тому ми вперше скористаємося правом на заборону трансляції фільму», - заявив голова НЕК Василь Костицький.

 

Окрім цього, члени комісії розглянули низку питань. Зокрема, до НЕК звернулося ТОВ «Іріком» щодо використання мобільного контенту, надавши два набори сюжетів. На думку експертів НЕК, один із сюжетів є порнографічним, інший - еротичним. Присутнім показали фрагменти цих сюжетів. Члени комісії вирішили дати дозвіл на поширення сюжетів із елементами еротики за умови ненав'язування споживачам і за гарантії, що це не потрапить на очі неповнолітнім.

 

НЕК також повторно розглянула звернення щодо фільму «Голодомор-33», показаного в Україні каналом «РТР-Планета» 11 листопада 2008 року. Комісія отримала низку рецензій державних наукових інститутів, у яких зазначено, що цей фільм містить ознаки пропаганди, міжнаціональної та міжрелігійної ворожнечі. Члени комісії одноголосно вирішили, що цей фільм - антиукраїнський та висловилися за заборону його трансляції в Україні. З цього приводу також буде надіслано лист і протокольне доручення до Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Тимчасово виконуючий обов'язки голови Держкомтелерадіо Анатолій Мураховський зауважив, що заборонити буде непросто, оскільки Україна нещодавно ратифікувала Конвенцію про транскордонне мовлення, тим самим відкривши інформаційні кордони.

 

Крім того, на адресу НЕК надійшло звернення від СБУ в Херсонській області, в якому просять дати оцінку радіопрограмам ТОВ «ТРК "Вік"» та публікаціям газети «Вік» у м. Херсон. Члени Комісії врахували думку експертів (які засвідчили, що в програмах і статтях «Вік» є ознаки пропаганди і міжнаціональної ворожнечі, приниження національних почуттів) та вирішили попередити Нацраду і звернутися з листом до СБУ. За словами Анатолія Мураховського, заявникам треба звертатися до суду. Він також додав, що в Україні наразі не було прецедентів, щоби через суд позбавили ліцензії чи права на реєстрацію. І якби таке сталося, вважає він, це було б добрим сигналом для інших.

 

Було розглянуто також звернення СБУ щодо публікацій Сергія Сидоренка «Мысли изреченные...» та Миколи Применка «Гумови нацюцюрныкы оранжевих подлюк», опублікованих у виданні «Киевская Русь». НЕК визнав, що в цих статтях є ознаки приниження особи за національною ознакою. Деякі члени комісії припустили, що проти авторів цих публікацій буде порушено кримінальні справи.

 

НЕК дала дозвіл приватному підприємцю транслювати в інтернеті через вебкамеру відеозапис еротичного шоу - за умови, що це буде вночі й цього не зможуть дивитися неповнолітні. Так само було дозволено проводити видовищний захід (із елементами еротики) у нічному клубі Дніпропетровська «Августин» (оскільки це нічний клуб). Члени комісії також дали дозвіл на друк журналу «Ночные искушения», але за умови, що він продаватиметься в упаковці і в спеціалізованих місцях.

 

А от сайт http://www.x-girls.kiev.ua/ («Проститутки Києва») члени комісії визнали порнографічним (через порнографічні фото) й одноголосно вирішили звернутися з цього приводу в МВС України.

 

Крім того, НЕК відреагувала на звернення Григорія Суркіса щодо деяких текстових повідомлень з інтернет-сайтів про вбивство Максима Чайки в Одесі. Члени комісії визнали ці публікації такими, що мають ознаки порушення етичних норм і викликають міжнаціональну ворожнечу. Відповідні листи буде надіслано до Федерації футболу України та СБУ.

 

Члени комісії також висловили незадоволення великою кількістю нецензурної лексики у ЗМІ й закликали засоби масової інформації дотримуватися українського законодавства та не порушувати редакційних статутів.

 

Нарешті, під час засідання було одноголосно затверджено звіт про роботу НЕК за 2008-2009 рр.

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25623
Читайте також
03.08.2009 14:56
Анатолий Борсюк, «Левый берег»
23 866
29.07.2009 16:39
Олена Бестужева, для «Детектор медіа»
22 616
06.07.2009 12:41
Любов Журавльова, «Дзеркало тижня»
34 553
03.07.2009 16:58
М. Ф. Рибачук, 2000.net.ua
38 863
03.07.2009 16:28
Олеся Сафронова, ІнтерМедіаКонсалтинг
47 591
02.07.2009 15:21
Дмитрий Спивак, «Українська правда»
37 792
01.07.2009 10:40
Костянтин Воздвиженський, ZaUA.org
17 499
25.06.2009 14:51
Сергей Сухобок, proUA.com
38 965
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5420 дн. тому
А умультикпро Ну погоді вони не думають заборонити? Готовий купити на Петрівці фільм Хостей протягом найближчих днів і радити його своїм колегам. А елефончиками з сайту скористаюся, хе-хе-хе...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду