Василь Костицький не підтримує запровадження кримінальної відповідальності за зберігання порнографії

25 Червня 2009
10423
25 Червня 2009
12:07

Василь Костицький не підтримує запровадження кримінальної відповідальності за зберігання порнографії

10423
Василь Костицький не підтримує запровадження кримінальної відповідальності за зберігання порнографії

Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький не підтримує ухвалений Верховною Радою проект Закону запровадження кримінальної відповідальності за зберігання порнографічної продукції. Про це йдеться у заяві, поширеній прес-службою НЕК. Наводимо цю заяву в повному обсязі:

 

 

У зв'язку з прийняттям Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до статті 301 Кримінального Кодексу України», що запроваджує кримінальну відповідальність за зберігання порнографічних матеріалів, у  засобах масової інформації почали з'являтись матеріали, які проникнені стурбованістю громадськості.

 

Голова Національної комісії впродовж останніх восьми місяців неодноразово наголошував на тому, що в Україні намітилось  два напрямки реалізації державної політики в галузі захисту суспільної моралі:  перший передбачає посилення кримінальної репресії, і другий - демократичний, який полягає у  вдосконаленні регуляторної діяльності. Нажаль, ці заяви Голови комісії залишились без уваги.

 

Національна комісія обрала демократичний напрямок, оскільки ми переконані, що досягти бажаних  результатів у сфері державного регулювання можна лише за допомогою позитивного діалогу з суспільством, із врахуванням думки громадськості. Результатом  такого діалогу між державними інституціями і представниками громадських організацій та медіа-бізнесу має стати створення системи саморегуляції інформаційної сфери. В числі конкретних заходів тут названо  підписання Хартії про партнерство заради інформаційних прав і свобод та захисту суспільної моралі між державними органами і представниками мас-медіа, Меморандуму про співробітництво між Національною експертною комісією України з питань захисту суспільної моралі та  Асоціацією керівників шкіл міста Києва, Меморандуму про співробітництво з питань захисту суспільної моралі з Інтернет Асоціацією України та інш.

 

Зі вступом у дію Закону до статті 301 Кримінального кодексу України встановлюється кримінальна відповідальність за зберігання творів, зображень і предметів порнографічного характеру.

 

Прийняття законів в Україні віднесено до виключної компетенції Верховної Ради України, яка в особі народних депутатів обирається громадянами України. Говорячи про народне волевиявлення, слід зазначити, що за  результатами всеукраїнського дослідження «ЗМІ та свобода слова», проведеного Інститутом Горшеніна, 59% українців виступили за  посилення відповідальності засобів масової інформації за розповсюджувану інформацію та продукцію.  

 

Слід сказати і про шкідливість порнографії для психіки людини. На думку деяких лікарів, порнографія може викликати залежність, у тому числі і на біохімічному рівні, залежність, позбавитися від якої набагато складніше ніж від пристрасті до наркотиків. Тож питання впливу порнографії на людську психіку не можна залишати поза увагою держави.

 

Думаю, що оптимальним варіантом розвитку правового регулювання ЗМІ є системне вдосконалення законодавства, тому ще у травні цього року Національна комісія на основі пропозицій  вчених науково-дослідницьких установ та вищих навчальних закладів розглянула та прийняла у першому читанні проект «Критеріїв віднесення друкованої, аудіовізуальної, електронної та іншої продукції, а також переданих та отриманих комунікаційними лініями повідомлень та матеріалів до продукції порнографічного характеру». Проект критеріїв схвалено Академією медичних наук України. Зауважимо, що Критерії призначені для роботи фахівців та експертів. У зв'язку із внесенням змін до ст. 301 Кримінального Кодексу України Національній комісії необхідний час для адаптації Критеріїв з тим, щоб вони стали доступні і зрозумілі для широкого загалу.

 

Не тільки за своїми посадовими  обов'язками, але  як батько і як людина я категорично проти порнографії.

 

Однак, змушений визнати, що встановлення кримінальної відповідальності за зберігання порнографії може привести до зловживань і порушень прав людини і громадянина. Переконаний, що введення в дію цього закону у такій редакції зараз неможливо.

 

Очевидно можна говорити про запровадження відповідальності за зберігання порнографічної продукції на підприємствах торгівлі, необхідно посилити кримінальну відповідальність за дії, пов'язані з дитячою порнографією.    

 

У наш час кожна людина має невідчужуване право на повагу до честі і гідності, на недоторканість і безпеку. Національна комісія спрямовує свою діяльність на розробку правової бази для цієї важливої сфери суспільних відносин, оскільки утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Тому, думаю, що питання про набрання юридичної сили Законом, яким внесено зміни до статті 301 Кримінального кодексу України, доцільно розглянути у взаємозв'язку  з механізмом його можливого застосування з тим, щоб не допустити порушення     конституційних прав і свобод громадян.

 

 

З повагою,

 

Голова Національної комісії

Василь Костицький

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10423
Теги:
Читайте також
01.07.2009 10:40
Костянтин Воздвиженський, ZaUA.org
17 503
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кокотюха
5424 дн. тому
піздно. якщо вже бути проти чогось - так проти НЕКу! імідж комісії від цього виступу не стане кращим!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду