Справу за позовом Ульяненка проти НЕК почали слухати по суті

23 Червня 2009
18534
23 Червня 2009
12:03

Справу за позовом Ульяненка проти НЕК почали слухати по суті

18534
Справу за позовом Ульяненка проти НЕК  почали слухати по суті

22 червня Окружний адміністративний суд розпочав слухати по суті справу за позовом письменника Олеся Ульяненка до Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.  Справу розглядає колегія суддів у складі Наталії Блажівської, Володимира Донця та головуючого Руслана Арсирія.

 

Нагадаємо, 12 лютого стало відомо про експертний висновок Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (експерт Варвара Ковальська) щодо книжки Олеся Ульяненка «Жінка його мрії» (видавництво «Клуб сімейного дозвілля»), в якому твір визнано порнографічним. Тож видавництво прийняло рішення вилучити книжку з продажу. Автор подав позов до Окружного адміністративного суду міста Києва щодо визнання протиправним і скасування рішення, яким було затверджено висновок №33Е від 2 лютого 2009 року Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі.

 

Судове засідання у цій справі розпочалось із низки клопотань сторін. Зокрема, представник позивачів Олег Веремієнко повторно звернувся з проханням щодо зупинення дії оскаржуваного рішення на час слухання справи, оскільки висновок НЕК призвів до зняття з продажів роману Олеся Ульяненка. За його словами позивач на сьогодні не має засобів для життя і живе на пожертви, а кілька останніх тижнів взагалі провів у лікарні.  У другому клопотання пан Верємієнко просив суд витребувати у  відповідачів документи, які б підтверджували те, що Василь Костицький є  обраним головою НЕК. Як зазначав адвокат у поясненнях суду, відповідно до положень закону «Про  захист суспільної моралі» голова комісії має обиратися: «Немає жодного документу, який би доводив, що пан Костицький був належно обраний, натомість є розпорядження Кабміну про те, що його призначила на цю посаду Тимошенко». Тому, на думку юриста, це рішення суперечить статті 18 і є нелегітимним. Суддя це клопотання задовольнив.

 

У свою чергу представник відповідача Євген Богатов звернувся із проханням заборонити фото- і відео зйомку у суді: «НЕК відчуває тиск із боку ЗМІ. Діяльність комісії сприймається деякими ЗМІ як повернення у часи цензури. Дії пов'язані з професійною діяльністю ЗМІ можуть негативно вплинути на нормальний перебіг судового процесу». Після цього представник відповідачів Олег Лисечко підтримав свого колегу і поскаржився на настирливість журналістів, які після минулого засідання оточили його і не давали змоги пройти: «А в мене ж двоє дітей». Після цього суддя Арсирій запропонував узяти собі охорону і надати її представникам НЕК. Олег  Веремієнко заперечив проти цього клопотання, наголошуючи на тому, що  зйомка у судовому засідання дозволяється за згодою сторін, однак це не стосується справ за участю суб'єктів владних повноважень, до яких належить і НЕК.  Тож суддя відхилив клопотання відповідачів і дозволив фото- і відеозйомку в залі судових засідань. Окрім цього, головуючий задовольнив друге клопотання  представників відповідачів і залучив у якості третьої особи без особливих вимог видавництво «Клуб сімейного дозвілля». Оскільки саме видавництво звернулось до НЕК з проханням надати експертний висновок щодо рукопису роману Олеся Ульяненка.

 

У поясненнях суду Олег Веремієнко наголошував на тому, що висновок комісії приймався без участі представників позивачів, а  Олеся Ульяненка жодного разу не викликали на її засідання. Окрім цього, за його словами, рішення не було прийняте колегіально, а висновок був складений одноосібно експертом Ковальською. Також пан Веремієнко підкреслив, що оскаржується саме процедура прийняття, а не сам  зміст висновку.

 

У свою чергу Євген Богатов стверджував, що експертний висновок №33Е стосувався саме рукопису, а не виданої книги, і не розповсюджується на готову тиражну продукцію.  За його словами, цей висновок був прийнятий до випуску книги і жодним чином не вплинув на наміри «Клубу сімейного дозвілля»: «У 2009 році  книга була віддрукована накладом 7 тисяч примірників, тому  цей висновок, як такий, що не був прийнятий замовником до уваги, з виходом книги до обігу втратив чинність». Тоді як на сьогодні дослідження книги ще не завершене, і жодного рішення по ній не прийняте, а висновок не надавався. Позивач та його представники наполягали на тому, що  книга і рукопис цілком ідентичні.

 

«Висновок №33Е на розгляд НЕК не виносився, не був предметом колективного обговорення та рішення з цього питання комісія не приймала», - зазначив пан Богатов. За його словами, висновок спеціаліста НЕК не є нормативно-правовим актом чи правовим актом індивідуальної дії, оскарження якого передбачено цивільним кодексом,  і  лише рішення комісії є обов'язковими для виконання. На запитання суду, з якою метою приймався це висновок і чим він відрізняється від інших висновків комісії, які можуть бути оскаржені відповідно до положень закону «Про захист суспільної моралі», представники відповідачів, не посилаючись  на конкретні норми, зазначили, що висновок №33Е носить рекомендаційний характер. У свою чергу представник позивача наполягали на тому, що висновок НЕК може бути прирівняним до рішення, оскільки містить візування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18534
Читайте також
26.08.2010 07:48
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
46 261
01.07.2009 10:40
Костянтин Воздвиженський, ZaUA.org
17 500
25.06.2009 14:51
Сергей Сухобок, proUA.com
38 965
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
5421 дн. тому
Странная какая-то история. Издательство читает рукопись и готовит её к изданию, потом зачем-то запрашивает НЭК, а потом, вопреки её выводам, таки выпускает книжку. И само же её вдруг изымает. Кто-то может вообще объяснить, что происходит на самом деле? Конфликт автора и издателя, а НЭК лишь стрелочник? Или что?????
кокотюха
5423 дн. тому
Комісія відчуває тиск з боку ЗМІ? Значить, ЗМІ добре працюють! І радий, що хоч трошки долучився до цього тиску. По можливості буду тиснути далі. Двоє дітей? А член комісії, якій образився на журналістів. пояснив дітям, чим займається? Значить, йому дітям соромно пояснювати рід своєї діяльності? Є лише одна професія, якої батьки навіть у СРСР соромилися перед дітьми - КАТ! Російською - ПАЛАЧ...
Дуст
5423 дн. тому
НЕК: "і я не я і справка не моя"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду