НЕК з питань моралі засудила «Майн кампф»

29 Жовтня 2009
14794
29 Жовтня 2009
18:17

НЕК з питань моралі засудила «Майн кампф»

14794
НЕК з питань моралі засудила «Майн кампф»

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі на засіданні 29 жовтня вирішила, що книга Адольфа Гітлера «Майн кампф» не відповідає вимогам законодавства у сфері захисту суспільної моралі, оскільки містить інформацію, яка пропагує ідеологію фашизму (нацизму, расизму), розпалює національну та релігійну ворожнечу, принижує та ображає єврейську націю та інші нації.

 

Розглянути 704-сторінкове видання російською «Моя борьба» 2003 року харківського видавництва «Світовид» моральну комісію попросило управління у справах преси та інформації Житомирської облдержадміністрації.

 

Обговорення книги спричинило дискусію на засіданні моральної комісії. Василь Костицький розповів, що спроби видати «Майн кампф» у різних країнах Європи наразилися на протести. «У Польщі видавництво з Вроцлава під тиском прокуратури було змушене знищити весь наклад, уникнувши таким чином штрафу і суду», - навів він приклад.

 

Член комісії Петро Кононенко зазначив, що книга має бути в Україні, але в спеціальному фонді для науковців, а не для широкої громадськості.

 

Тимчасом інші члени комісії Геннадій Книшов та Володимир Кметик наполягали, що книгу слід засудити: перший наголошував, що ідеї Гітлера можуть перейняти молоді люди, другий назвав твір Гітлера «енциклопедією ксенофобії та людиноненависництва».

 

Запрошений на засідання НЕК директор Книжкової палати ім. Івана Федорова Микола Сенченко став на захист видання. Він повідомив, що в Книжковій палаті зберігається понад 20 тисяч книг, заборонених у радянські часи, які нині цікавлять багатьох фахівців. «Ми починаємо погану традицію, забороняючи книгу. Забороните - і невже ви думаєте, що вони не з'являться на Петрівці? Зараз там є два видання "Майн кампфу" - "Світовиду" та контрафактне іншого видавництва. Обидва вони користуються попитом. Не слід забороняти книги в суспільстві, бо ми прийдемо до того, що почалося в 1922 році», - закликав він.

 

«Я просто шокований тим, що почув. Пропоную це не брати до уваги - це якась окрема думка», - відреагував Володимир Кметик на слова пана Сенченка.

 

«Це те саме, що ми говоримо: дітям пити не можна, а ви пропонуєте: ні, поставте перед ними пиво і горілку», - знайшов порівняння словам директора Книжкової палати член комісії Олександр Злотник. Присутні зааплодували.

 

Данило Яневський підтримав Миколу Сенченка: «Ця книга є ксенофобською, людиноненависницькою, з одного боку. З іншого боку, Адольф Гітлер жодним судом не був визнаний злочинцем. Ця книга вільно розповсюджується в усьому світі. Давайте заборонимо Хайма Вейцмана, який сказав, що євреї Східної Європи - це пил під його ногами. Давайте заборонимо Володимира Винниченка, який закликав до фізичного винищення євреїв, поляків, росіян, усіх людей з вищою освітою. Ми можемо сказати, що ця книга є ксенофобською, що такі книги мають бути в місцях з обмеженим доступом, але ми пошиємося в дурні, забороняючи Адольфа Гітлера».

 

Василь Костицький наголосив, що НЕК «не забороняла жодної книжки». Комісія прийняла лише одне рішення заборони - щодо демонстрації фільму «Хостел 2». «Якщо Микола Іванович (Сенченко) про це не знає, а користується тими видумками, які є в інтернеті про нашу роботу, то ми вас запрошуємо до нас і покажемо всі наші рішення», - додав він. Також він нагадав, що авторські права на «Майн кампф» належать владі землі Баварія і, наскільки йому відомо, не були надані видавництву «Світовид».

 

Після обговорення члени НЕК проголосували визнати, що книга Гітлера не відповідає вимогам законодавства у сфері захисту суспільної моралі. Комісія повідомить про свій висновок заявника (житомирське управління преси та інформації), видавництву «Світовид» укаже на неприпустимість друку подібних книг, а голова комісії детальніше вивчить питання, пов'язане з авторськими правами на «Майн кампф».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14794
Читайте також
17.02.2009 16:56
Андрій Коваленко, «Буквоїд»
29 464
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ШОК
5292 дн. тому
НУ МАРАЗМ...................нема слів...................У НЕК, що всі накурились чи шо? Я в шоці...Особливо Костицький Василь то вилизує націоналістам, то забороняє їхню базову книгу....Ганьба комісії...
Амальгама
5293 дн. тому
Правильно писати - НЕК з питань моралі ДІЗНАЛАСЯ про «Майн кампф»
Вася Пупкиен
5293 дн. тому
Надо также запретить ярых антисемитов - Достоевского, Мартина Лютера и Исуса Христа !!! Запретим Библию, там евреев вовсю ругают !!!!
Правдоруб
5293 дн. тому
Вот она, Святая Инквизиция и Великий Цензор в одном лице! Вернее, в нескольких рожах... Неужели эти больные люди с извращенным воображением думают, что если они запретят "Майн Кампф", то он сам по себе исчезнет с лица Земли??? Да они наоборот его пропагандируют таким образом!!! Люди, которые даже не знали об этой книге или не интересовались ею, тут же купят ее на Петровке или залезут в Интернет! На самом деле вымирающему виду коммунистов во главе с Петром Николаичем надо бы деньжат подбросить Костицкому сотоварищи, что они еще и Карла Маркса вместе с Лениным запретили. Мало того, что будет повод попиариться да помитинговать, так еще и население под действием такой рекламы бросится КМ, ФЭ и ВИ перечитывать. Глядишь, на фоне кризиса и Великую Ноябрьскую соорудим с разгневанными массами. И все же, почему они творчество Владимира Ильча не запретили еще, а сразу за беднягу Адольфа взялись??? Ведь у ВИ еще покруче! Ксенофобия даже не по расовому, а по классовому признаку. Вдруг "молодежь" начитается "популярного" сейчас Ленина, да пойдет всяких там буржуев Костицких, Кононенков, Злотников, Кнышовых да Кметыков из их лимузинов да пентхаусов вытягивать да на ножи поднимать! =8-0 Или дело именно в их национальности, что они так распереживались???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду