НЕК з питань захисту суспільної моралі не рекомендує до показу українським телеканалам російський фільм «72 метри»

28 Травня 2009
19996
28 Травня 2009
16:41

НЕК з питань захисту суспільної моралі не рекомендує до показу українським телеканалам російський фільм «72 метри»

19996
НЕК з питань захисту суспільної моралі не рекомендує до показу українським телеканалам російський фільм «72 метри»

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі на засіданні 28 травня обговорила картину Володимира Хотиненка «72 метри» (Росія), яка демонструвалася в ефірі телеканалу «Україна» 4 березня 2009 року.

 

У фільмі є як пейоративні висловлювання на кшталт «тут же член можно сломать» або «жопу развальцую», так і вислови, які комісія кваліфікувала як такі, що розпалюють міжнаціональну ворожнечу» (порушення ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»). Фільм оповідає про початок 90-х років, приведення до присяги на вірність народові України моряків Чорноморського флоту. Неоднозначні історичні події подано в картині ангажовано, трактування дано з точки зору офіційної політики російської держави, вважають у комісії.

 

Під час обговорення думки членів комісії розділилися. Поет Павло Мовчан пропонував звернутися до Нацради з питань телебачення і радіомовлення з вимогою позбавити ТРК «Україна» ліцензії.

 

Режисер Володимир Кметик і телеведучий Данило Яневський наполягали на тому, що НЕК має діяти виключно в правовому полі, а отже, має обмежитися перевіркою прокатного посвідчення картини.

 

«Якщо такий дозвіл було надано, то немає підстав карати компанію», - переконував колег пан Кметик.

 

Анатолій Мураховський, виконувач обов'язків голови Держтелерадіо, наполягав на тому, що державні чиновники, які видають прокатні посвідчення, є надто завантаженими, відтак відповідальність за дозвільні документи, які вони видають, мають нести мовники.

 

 «В нас немає самоцензури і саморегуляції галузі. А чиновники не можуть впоратися з великою кількістю картин, що заходять у нашу країну. Тому треба написати звернення до телеканалів, щоб вони утримувалися від показу таких картин, навіть якщо ті і мають прокатне посвідчення», - пояснив він свою позицію.

 

Голова комісії Василь Костицький пропонував також звернутися до очевидців подій, зокрема адмірала Кожина, щоб отримати історичну оцінку подій, показаних у картині.

 

Яневський та Кметик також закликали колег утриматися від вказівки телеканалам щодо демонстрації картини «72 метри», а також ухвали будь-яких інших рекомендацій, оскільки таке звернення буде сприйнято як цензура. Однак НЕК не підтримала цю позицію.

 

Також НЕК із питань захисту суспільної моралі ухвалила рішення звернутися до Міністерства культури і туризму України з вимогою надати прокатне посвідчення на фільм «72 метри» (Росія).  Тимчасом телеканал «Україна» повідомив ТК, що працює виключно в правовому полі і має прокатне посвідчення на фільм «72 метри» № 1259912603 від 29 грудня 2008 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19996
Читайте також
15.06.2009 12:35
Сергей Сухобок, proUA.com
16 343
26.05.2009 16:51
Катерина Ботанова, «Крам»
30 834
14.05.2009 17:28
Михайло Бриних
, для «Детектор медіа»
36 830
13.05.2009 08:51
Андрій Кулаков, для «Детектор медіа»
25 220
27.04.2009 10:02
Олександр Лірчук, для «Детектор медіа»
50 995
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Злой
5452 дн. тому
Очень прошу не уподобляйтесь дебилам которые пишут не зная как было на самом деле. Как в те времена заставляли принимать украинскую присягу, какие были настроенияи среди офицеров, как на этой почве некоторые ублюдки сделали карьеру и теперь тупые бездари командуют ВС Украины. Я это поимел на своей шкуре. У нас треть полка не принимали присягу. Ну это наше, личное. Тупизна еще ситуации заключается в том, что фильм уже давно просмотрели кто хотел у нас в стране. Его запретить, сработает принцип - запретный плод всегда сладок. К тому же он правдивый. Если, что и добавили художества, НАТО оно и кино. А такие как Мовчан и ему подобные пришлые люди. Как же можно орать дайте правду про Украину, а одну страничку из истории страны вырвать. Слушать и смотреть всякую уродину от американцев - это нормально, соответствие мАрали, это наши основы воспитания украинцев. Бред.
логопед
5452 дн. тому
Снова наезды на ТРК «Украина». Кто-то очень испугался, что канал вышел на 2-ое место в Украине? Нечем бить, начинают старческие маразмы производить на свет? Народ, в этом фильме меньше антиукраинского, чем в любом фильме с вашим любимым народным Ступкой. Что "Огнем и мечом", что "Тарас Бульба", что "Свои"... любой военный фильм российского производства... 72 метра - фильм 2004 года производства - о какой политике России идет речь? Съемки начались намного раньше, чем 2004 год. Боже, когда наступит конец маразму наших моралистов и чиновников. Прокатка есть у канала, что еще кому нужно?
elgbeta
5452 дн. тому
Неужели хоть один канал осмелился показать полный, а не "обрезанный" вариант сериала? У Нового канала на это кишка тонка была... меньше всего эта "мАральная" комиссия обеспокоена руганью и матюками... они боятся сцен присяги на верность Украины и достаточно едких фраз в сторону НАТОвского военного флота, хотя последнее - бравада от бессилия.. А вот "присяга" и уход под "Прощанье славянки" - это реальные факты, если бы было не так, то не бесился бы Мовчан .. и не надо лишний раз обременять адмирала Кожина, он и не такое может рассказать, жаль погоны не позволяют!
ганжа - сивій кобилі
5452 дн. тому
а "три танкісти і пес" - це хіба не антипольський фільм? між іншим, була тривала громадська дискусія щодо того, щоб його заборонити - і не заборонили. немає таких підстав у правовій державі, розумієте?
Веддаарди
5452 дн. тому
Жуть! Где они там нашли приведение к присяге на верность народу Украине - это, конечно, не понять. Параноики, какой он антиукраинский?! Где? В Северогорске??? "Я прошёл долгий путь от сперматозоида до командира БЧ-5"! "Видно, там в Москве не доели и не допили на очередном банкете… И на сэкономленные средства решили провести у нас внеплановые учения"!
Ермолай Лопахин
5452 дн. тому
Квасню-у-у-у-у-у-к! Ня-ня-ня..
Історик
5452 дн. тому
Цікаво, як би відреагував пересічний росіянин, якби на НТВ чи там ОРТ, десь на початку травня крутнули який-небудь ріфеншталівський "Тріумф волі" ...
Syva Kobyla
5452 дн. тому
Можете уявити, щоби польський телеканал запустив в ефір антипольский фільм? Ні, звичайно. І ніякі вказівки держорганів їм не потрібні. Якщо ж без держуказівок у цій справі не обійтися, то й вони не допоможуть. Треба просто чесно визнати, що 20-річний експеримент з перетворення хохлів на українців не вдався. Його слід припинити до того, як хохли остаточно розкладуть рештки українців.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду