ІнАУ відповіла на звинувачення StarLightMedia щодо позиції у конфлікті з «Ланет»

ІнАУ відповіла на звинувачення StarLightMedia щодо позиції у конфлікті з «Ланет»

30 Квітня 2021
3847
30 Квітня 2021
20:20

ІнАУ відповіла на звинувачення StarLightMedia щодо позиції у конфлікті з «Ланет»

3847
Медіагрупа висловила недовіру правлінню ІнАУ.
ІнАУ відповіла на звинувачення StarLightMedia щодо позиції у конфлікті з «Ланет»
ІнАУ відповіла на звинувачення StarLightMedia щодо позиції у конфлікті з «Ланет»

Інтернет Асоціація України відповіла на звинувачення StarLightMedia щодо позиції у конфлікті з «Ланет». Про це йдеться на сайті ІнАУ. Асоціація направила відповідні листи ТОВ «Старлайт Медіа».

«Як мінімум, дивним для нас видається «звинувачення» відносно того, що «у представництві інтересів одного із своїх членів, а саме: ТОВ «МЕРЕЖА ЛАНЕТ», водночас вбачаються ознаки дискримінації по відношенню до медіагрупи StarLightMedia».

По-перше, ніякої дискримінації немає і бути не може, адже медіагрупа StarLightMedia, в цілому, не є учасником ІнАУ. Відповідно до Статуту, одним із напрямків діяльності ІнАУ є представництво та захист учасників в органах центральної та місцевої влади, інших державних та недержавних установах і організаціях з питань розвитку Інтернету, послуг в мережі Інтернет та ІКТ. Тому, цю статутну функцію та повноваження нами реалізовано по відношенню до нашого учасника – ТОВ «Мережа Ланет» та захисту його інтересів.

По-друге, принагідно зазначимо, що ІнАУ захищає інтереси усіх учасників у разі, коли про це є відповідне звернення і нам відомо про порушення прав та законних інтересів учасника», – йдеться у листі.

ІнАУ наголошує, що в своєму попередньому зверненні згадувала медіакомпанію StarLightMedia, проте не згадувала ТОВ «Старлайт Діджитал».

«Тому, висновок, що «публікація зазначеного листа дискредитує медіагрупу StarLightMedia, а також ТОВ «Старлайт Діджитал» як ліцензіата програм телеканалів групи StarLightMedia, та негативно впливають на ділову репутацію компаній, що входять у дану медіагрупу», за умов відсутності належних доказів впливу на ділову репутацію листів ІнАУ, направлених до органів державної влади, розцінюємо виключно як ваше суб’єктивне сприйняття реалізації права захисту законних інтересів іншим суб’єктом», – зазначено в листі.

В ІнАУ наголошують, що звернення до вищих органів влади викликане поведінкою чотирьох медіагруп, серед яких є StarLightMedia, що мають ознаки схожості щодо розірвання договірних відносин з ТОВ «Мережа Ланет»

«У листах ІнАУ від 26.03.2021 № 66/1-5 не вказується про конкретні пункти договорів кожної медіагрупи, тим більше, ТОВ «Старлайт Діджитал», а лише надається загальна інформація про право сторони розірвати договір в односторонньому порядку без повідомлення причини. ТОВ «Старлайт Діджитал» у листі від 28.04.2021 № 2209, з одного боку, нібито заперечує такий факт, а, з іншого боку, посилаючись на п. 7.2 Субліцензійного договору № Р-202 від 01.12.2020, укладеного з ТОВ «Мережа Ланет», таки підтверджує право сторони одностороннього припинення договору. Тобто, власне, у своєму листі ТОВ «СТАРЛАЙТ ДІДЖИТАЛ» підтверджує, що інформація, повідомлена ІнАУ до органів державної влади у своєму зверненні, відповідає дійсності», – повідомили в ІнАУ.

В Асоціації вважають, що сторона, яка через 4 місяці після підписання договору з іншою стороною приймає рішення про одностороннє його припинення, повинна була б мати вагомі підстави для цього, наприклад, порушення зобов’язання за договором тощо. Але, додають в ІнАУ, з боку медіагрупи цього не було зроблено.

«Ви не вказуєте про невиконання взятих іншою стороною зобов’язань за договором, а зазначаєте, що «ситуація, яка склалася, змусила засумніватися у прозорості діяльності та методах ведення бізнесу цього провайдера програмної послуги». Тобто, таке обґрунтування, як причина одностороннього припинення договірних відносин, аж ніяк не базується на статтях ЦК України та ГК України. А, навпаки, ще раз доводить про наміри тиску на провайдера програмної послуги, адже звичайний суб’єкт господарювання, за існуючим в Україні законодавством, не наділений правом оцінки діяльності іншого суб’єкта господарювання, зокрема, «методів ведення бізнесу», – йдеться у листі.

В ІнАУ вважають, що претензії медіагрупи є поза межами господарських відносин та виконання/невиконання договірних зобов’язань. Також там нагадали про позицію АМКУ, який закликав медіагрупи утриматись від синхронного безпідставного розірвання договорів із провайдерами.

«Акцентуємо увагу, що ми не втручаємось в господарські відносини ані наших учасників, ані інших суб’єктів господарювання, тому, у наших зверненнях до органів державної влади і не акцентуємо увагу на розважальному контенті медіагруп (фільми, шоу і т.д.), який, в т.ч., є предметом договору з провайдерами програмної послуги. Увагу державних органів намагаємось привернути саме тим, що медіагрупи, інформаційний контент (новини, політичні передачі, повідомлення органів державної влади) яких в окремих телеканалах, є найбільш вживаним населенням (абонентами), в т.ч. і за звичкою саме їх перегляду та довіри глядача. Також звертаємо увагу на пакетування телеканалів, тобто неможливість провайдеру програмної послуги придбати у медіагрупи один чи два телеканали на його вибір. Провайдер програмної послуги повинен придбати «пакет телеканалів», який пропонується медіагрупою, що, відповідно, впливає на його ціну, та на кінцеву вартість телекомунікаційної послуги, яку оплачує кінцевий споживач – населення», - додали в ІнАУ.

Асоціація не вважає, що її звернення до органів державної влади можуть розцінюватись як дискредитація суб’єкта господарювання або намір мати наслідком негативний вплив на чиюсь репутацію. Також в ІнАУ наголошують, що  повідомляючи органам державної влади про домінування становищем медіагруп, не спотворили факти та не повідомили недостовірну інформацію.

Історія конфлікту 

У березні 2021 року StarLightMedia та «Медіа Група Україна» анонсували розірвання угоди з провайдером «Мережа Ланет», не вказуючи причини припинення співпраці. За інформацією джерел «Детектора медіа», невдоволення медіагруп викликала акція «Ланету» «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Також «1+1 медіа» та «Інтер медіа груп» надіслали повідомлення провайдеру «Мережа Ланет» про бажання достроково розірвати договір. 

Власник «Ланет» Віктор Мазур заявив, що компанія може змінити свою бізнес-модель через конфлікт з медіагрупами.

Інтернет асоціація України вбачає у діях медіагруп ознаки картельної змови та звернулась з цього приводу до влади.

Керівник дивізіону «PayTV&Digital» StarLightMedia Микола Фаєнгольд в інтерв'ю «Детектор Медіа» назвав конфлікт з «Ланетом» бізнес-суперечкою, навколо якої є «багато інформаційних маніпуляцій і фейків».

У свою чергу, директор зі стратегії й розвитку бізнесу «Медіа Група Україна» Федір Гречанінов заявив, що медіагрупа не хоче продовжувати стосунки з провайдерами, які займаються демпінгом та андерепортингом.  

«Ланет» відкинув звинувачення у андерепортингу та демпінгу і вважає, що конфлікт з медіагрупами спричинений бажанням останніх показово «покарати» провайдера.

Фото: inau.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3847
Читайте також
20.05.2021 13:31
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
9 293
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду