Конфлікт «Ланет» з медіагрупами: АМКУ відмовився ухвалити рішення через «неналежно оформлену» заяву провайдера

Конфлікт «Ланет» з медіагрупами: АМКУ відмовився ухвалити рішення через «неналежно оформлену» заяву провайдера

6 Серпня 2021
3277
6 Серпня 2021
17:07

Конфлікт «Ланет» з медіагрупами: АМКУ відмовився ухвалити рішення через «неналежно оформлену» заяву провайдера

3277
АМКУ: «Ланет» не надав копій документів, які підтверджували викладені в заяві обставини, що і стало перешкодою для її розгляду.
Конфлікт «Ланет» з медіагрупами: АМКУ відмовився ухвалити рішення через «неналежно оформлену» заяву провайдера
Конфлікт «Ланет» з медіагрупами: АМКУ відмовився ухвалити рішення через «неналежно оформлену» заяву провайдера

Антимонопольний комітет України прокоментував фактичну відмову ухвалити рішення у конфлікті «Мережі Ланет» з медіагрупами та подальші плани провайдера подати через це до суду на АМКУ.

У коментарі «Детектору медіа» АМКУ зазначив, що у квітні 2021 року до них надійшла заява ТОВ «Мережа Ланет», у якій провайдер заявив про «наявність в діях медіагруп ознак зловживань монопольним становищем».

На думку провайдера, це надання прав на ретрансляцію телеканалів у вигляді сформованих пакетів із декількох телеканалів, розірвання договірних відносин на розповсюдження програм телеканалів, підвищення вартості прав на ретрансляцію, нав’язування вартості найдешевшого тарифного пакету для абонентів.

«В обґрунтуванні заяви провайдер, серед іншого, посилався на висунення медіагрупами усних умов щодо підвищення роялті з посиланням на усталену практику переговорів з представниками медіагруп, пропонування медіагрупами мінімальної вартості тарифного плану для абонентів, а також на інформацію з телеграм-чату», – повідомили в АМКУ.

АМКУ зазначив, що заява мережі «Ланет» не відповідала встановленим законодавством вимогам, а саме: не було надано копій документів, які підтверджували викладені в заяві обставини, що перешкоджало її розгляду.

«Таку заяву було залишено без руху задля можливості усунути Товариству зазначені недоліки та надати підтвердні документи», – повідомив Комітет.

В АМКУ заявили, що «Ланет» у встановлений строк не усунув зазначені недоліки, що «стало наслідком повернення Товариству заяви без розгляду листом від 04.06.2021».

«Право на оскарження рішень органів Антимонопольного комітету України повністю або частково передбачено статтею 60 Закону України «Про захист економічної конкуренції», – повідомив Комітет.

Також, 12 липня мережа «Ланет» звернулась до АМКУ із заявою, що є ідентична первісній, «про наявність в діях медіагруп ознак зловживання монопольним становищем». Ця заява зараз перебуває на розгляді АМКУ.

29 липня Антимонопольний комітет України розглянув звернення мережі «Ланет» щодо «наявності потенційної картельної змови» на медіаринку в межах конфлікту провайдера з медіагрупами, але відмовився ухвалити рішення по суті. 

Власник «Ланет» Віктор Мазур у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що провайдер готує позов до АМКУ.

2 серпня 2021 року Господарський суд Києва почав розглядати об'єднану справу провайдера «Ланет» проти медіагруп.

Адвокат «Ланет» Сергій Дешунін заявив про намір змінити позовні вимоги, зокрема, провайдер не лише проситиме суд визнати незаконним розрив договорів, а й вимагатиме відшкодування збитків. Кількість збитків та відключень «Ланет» зараз рахує. 

У березні 2021 року StarLightMedia та «Медіа Група Україна» анонсували розірвання угоди з провайдером «Мережа Ланет». 

За інформацією джерел «Детектора медіа», невдоволення медіагруп викликала акція «Ланету» «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни могли користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Однак ще восени 2020 року медіагрупи встановили рівень інфляції на 2021 рік для провайдерів 30% і висунули вимогу щодо зростання вартості найдешевшого пакету для абонентів до 99 гривень.

Фото: Антимонопольний комітет України/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3277
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду