Суд зобов'язав АМКУ розглянути заяву «Мережі Ланет» про зловживання з боку медіагруп

Суд зобов'язав АМКУ розглянути заяву «Мережі Ланет» про зловживання з боку медіагруп

31 Січня 2022
1453
31 Січня 2022
12:42

Суд зобов'язав АМКУ розглянути заяву «Мережі Ланет» про зловживання з боку медіагруп

1453
У рішенні суду йдеться не про визнання порушення законодавства медіагрупами, а про зобов’язання Антимонопольного комітету провести відповідне розслідування.
Суд зобов'язав АМКУ розглянути заяву «Мережі Ланет» про зловживання з боку медіагруп
Суд зобов'язав АМКУ розглянути заяву «Мережі Ланет» про зловживання з боку медіагруп

Господарський суд Києва зобов'язав Антимонопольний комітет України розглянути заяву ТОВ «Мережа Ланет» щодо ознак картельної змови у діях чотирьох медіагруп: «1+1 media», «Медіа Група Україна», StarLightMedia, Inter Media Group. Про це повідомила «Інтернет Асоціація України», членом якої є «Мережа Ланет».

У заяві провайдера йшлося про те, що медіагрупи:

  • узгоджено запровадили пакетний продаж популярних і непопулярних програм;
  • координують свої дії між собою, одночасного розриваючи в односторонньому порядку договори з деякими провайдерами;
  • зловживають колективною монополією, висуваючи провайдерам вимогу щодо вартості тарифного пакету для абонентів.

«Мережа Ланет» просила АМКУ провести відповідне дослідження, за результатами якого оштрафувати медіагрупи (в разі виявлення порушення законодавства), зобов’язати їх не здійснювати пакетний продаж програм і погоджувати з АМКУ положення ліцензійних договорів.

Але АМКУ у розгляді заяви відмовив, тоді провайдер звернувся до суду, який ухвалив рішення задовільнити позовні вимоги. Наразі йдеться не про визнання порушення законодавства медіагрупами, а про зобов’язання АМКУ провести відповідне розслідування.

Історія конфлікту 

У березні 2021 року StarLightMedia та «Медіа Група Україна» анонсували розірвання угоди з провайдером «Мережа Ланет», не вказуючи причини припинення співпраці. За інформацією джерел «Детектора медіа», невдоволення медіагруп викликала акція «Ланету» «Лютий GIG». За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни могли користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Однак ще восени 2020 року медіагрупи встановили рівень інфляції на 2021 рік для провайдерів 30% і висунули вимогу щодо зростання вартості найдешевшого пакету для абонентів до 99 гривень.

Також «1+1 медіа» та «Інтер медіа груп» надіслали повідомлення провайдеру «Мережа Ланет» про бажання достроково розірвати договір. Тоді власник «Ланет» Віктор Мазур заявив, що компанія може змінити свою бізнес-модель через конфлікт з медіагрупами.

Інтернет асоціація України вбачає у діях медіагруп ознаки картельної змови та звернулась з цього приводу до влади.

19 квітня «1+1 медіа» повідомила, що готова прийняти пропозицію «Мережі Ланет» щодо укладення окремого ліцензійного договору про надання невиключних суміжних прав на розповсюдження телеканалів групи у місті Сєвєродонецьк з 19 травня 2021 року. 

Однак провайдер «Мережа Ланет» заявив, що не готовий підписувати нову угоду з «1+1 медіа» на тих умовах, які оскаржуються у суді.

30 квітня 2021 року власник «Мережа Ланет» Віктор Мазур у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що «відкликав свою угоду щодо Сєвєродонецька з «1+1».

За його словами, контракт по Сєвєродонецьку на старих умовах провайдер не буде укладати, угоду з «1+1» він відкликав, бо її направлення було технічною помилкою співробітниці. У відповідь «1+1 медіа» заявила, що не збирається відкликати договір з «Ланет» щодо Сєвєродонецька.

Ілюстрація: «Мережа Ланет»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1453
Читайте також
20.05.2021 13:31
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
9 298
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду