Цьогоріч у всеукраїнському конкурсі «КрутеЗНО» взяли участь 193 літературних подкасти

Цьогоріч у всеукраїнському конкурсі «КрутеЗНО» взяли участь 193 літературних подкасти

21 Листопада 2023
425
21 Листопада 2023
14:49

Цьогоріч у всеукраїнському конкурсі «КрутеЗНО» взяли участь 193 літературних подкасти

425
Конкурс літературних подкастів «КрутеЗНО» минулого року співорганізували Київська мала академія наук, соцмережа літературних подкастів LitCom і творча агенція «Баляндраси».
Цьогоріч у всеукраїнському конкурсі «КрутеЗНО» взяли участь 193 літературних подкасти
Цьогоріч у всеукраїнському конкурсі «КрутеЗНО» взяли участь 193 літературних подкасти

Цього року, у другому сезоні всеукраїнського конкурсу «КрутеЗНО», взяли участь 193 літературних подкасти, повідомила Укрінформу координаторка проєкту «КрутеЗНО: Письменники у твоєму плеєрі» Ірина Плехова.

«Для нас дуже важливо підтримати освітянську сферу цікавим і сучасно поданим контентом. І ми дуже щасливі, що цьогорічний конкурс "КрутеЗНО" привабив ще більше учасників, ніж перший. Учасники надсилали креативні біографічні нариси, цілі художні замальовки, подорожні записки й навіть радіовистави», — сказала Плехова.

Авторами літкастів найчастіше цього року ставали мешканці Харківщини, Одещини, Сумщини, Запоріжжя, Житомирщини та Полтавщини. Декілька аудіо надійшло на конкурс із тимчасово непідконтрольних Україні територій.

Героями «КрутеЗНО: Письменники у твоєму плеєрі» стали 49 персоналій — фундатори, новатори, експерименталісти, представники «Розстріляного Відродження» та емігранти.

Лідери за кількістю конкурсних аудіо — Леся Українка (14 літкастів) та Ольга Кобилянська (11 подкастів). Третє місце поділяють Іван Франко та Григорій Сковорода (по 10 літкастів).

Як зазначила Плехова, найбільш неочікуваними стали літературні подкасти про Віру Вовк та Аттилу Могильного.

«Найоригінальніші з точки зору подання біографічних даних — літкасти про Віру Вовк та Аттилу Могильного. Авторка першого, Софія Самборська, дослідила життя поетеси, використовуючи іноземні джерела. Аліна Мірошниченко, яка підготувала аудіо про Аттилу Могильного, змогла дуже детально відтворити життя поета, попри те, що в Мережі вкрай обмаль біографічних фактів», — розповіла координаторка проєкту.

Конкурс літературних подкастів «КрутеЗНО» минулого року співорганізували Київська мала академія наук, соцмережа літературних подкастів LitCom і творча агенція «Баляндраси». Призовий фонд становив 200 000 гривень.

Для учасників конкурсу передбачена повна творча свобода. Єдине, за що технічна комісія з відбору аудіо не допускала до участі, — це спотворення інформації.

За підсумками торішнього та нинішнього сезонів аудіоколекція «КрутеЗНО» налічує понад 300 аудіо про твори та біографії українських письменників. Їх можна безкоштовно прослухати у мобільному застосунку LitCom.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що Премія «Читомо» оголосила цьогорічних лауреатів.

Українські журналістки Наталія Гуменюк та Ангеліна Карякіна запустили подкаст «Коли все має значення», в якому вестимуть інтелектуальні бесіди про життя українців в умовах війни, про спроби світу зрозуміти, чому українці захищають свою країну, яку мають мотивацію, як формують нову ідентичність. 

Активний розвиток подкастингу в Україні відбувається впродовж останніх чотирьох років. Пік започаткування нових подкастів припав на 2022 рік. 88% подкастерів продовжують створювати новий контент. Приблизно половина створила сталі команди, а понад 45% уже налаштували монетизацію. Такими є дані дослідження про стан ринку подкастів в Україні з профілями подкастерів, яке провела компанія Megogo Audio.

Фото: фейсбук-сторінка «КрутеЗНО»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
425
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду