Нове шоу Наталії Мосейчук і уроки Революції гідності

Нове шоу Наталії Мосейчук і уроки Революції гідності

22 Листопада 2023
733
22 Листопада 2023
08:00

Нове шоу Наталії Мосейчук і уроки Революції гідності

733
«Детектор медіа» аналізує роботу журналістів тоді і сьогодні: що змінилося і чи на краще.
Нове шоу Наталії Мосейчук і уроки Революції гідності
Нове шоу Наталії Мосейчук і уроки Революції гідності

Вівторок,  21 листопада 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Довга війна за своє

1 рік 8 місяців і 27 днів минає з моменту, як в Україні тривають тяжкі бої, і 10 років, як у фейсбуку з’явилось ось це повідомлення: «Зустрічаємось о 22:30 під пам’ятником Незалежності. Одягайтеся тепло, беріть парасольки, чай, каву, гарний настрій і друзів». Українці сьогодні відзначають  десяту річницю Революції гідності. Ольга Чорна розмовляла з Євгеном Глібовицьким, медіаекспертом і дослідником суспільних трансформацій, щоб дізнатися,  чи  треба знову уважно придивитися до тих подій на Майдані, оцінити рух України після них і проаналізувати роль у цьому українських медіа. «Мені здається, що зміни останніх десяти років нашого медійного простору — це зміни дорослішання. По-перше, ми змогли захистити себе від прямого впливу російських засобів масової інформації. Вигнали пропагандистів з українського інформаційного простору — спочатку російських, а потім українських ретрансляторів російських меседжів». Але особисто мені найцікавіше було читати ту частину розмови, де йшлося про журналістику 90-х чи нульових, коли  політичні журналісти, які добре виконували свою роботу, ставали частиною такого собі елітного клубу, — чому цього не відбувається зараз і чи треба це? Як змінились медіа, і як Майдан змінив нас усіх і нашу країну? Є тексти, які хочеться перечитати знову, — ось цей саме такий.

Інший за жанром  і за відчуттями, але так дуже необхідний сьогодні текст написав для «Детектора медіа» Дмитро Десятерик — «Ковток кави в листопаді». Рівно десять років. Вартих мільйона. Емоційно і з сенсом. Тепло після тексту і трохи гіркувато, як після всього справжнього.

Деконструкція міфу

«Детектор медіа» продовжує спецпроєкт, присвячений розвінчанню культурних та історичних міфів, які десятиріччями насаджувала українцям пропаганда. Мої колеги розповідають, які, здавалося б, звичні історії з підручників і медіа є вигадками або ж спеціально сконструйованими наративами, над котрими працювали пропагандисти протягом багатьох років. Цього разу вони дослідили, як німецько-радянська війна стала «Великою вітчизняною».

Вадим Міський із командою «Локшину замовляли?» розвінчують ще один міф від кремлівської пропаганди: приналежність українського православ’я до Московського патріархату. Як Московський патріархат анексував Київську митрополію? Чому радянська влада перетворила автономну Українську православну церкву на особливу форму існування РПЦ за кордонами Росії? Невже «Москва — третій Рим»? Відповіді на все — у спецвипуску програми: російські міфи про історію України.

 

Нове шоу Наталії Мосейчук

Якщо ви, як і я, не дивились його трансляцію на ютубі, Лєна Чиченіна зробила це за нас і  написала мало не справжню п’єсу. Ні, не писала, дешифрувала  її, бо що? Бо справжня п’єса — це конструктор, де всі дії персонажів не інтуїтивні, як у прозі, а добре продумані, акти та яви сплановані і передаються обов’язково у діалогах. Герої говорять живою, розмовною мовою, а не довгими «книжними» реченнями. Вся п’єса відбувається в одному місці, де жваво перед глядачами розвивається драматична історія  «Придурок, не придурок, головне — щоб не був вражиною» .  Мені сподобалось, як Лєна талановито описала характери персонажів, сорі — учасників прем’єрного випуску токшоу.

І, можливо, я не ставила б ці тексти разом, якби не згадка про Гаріка Корогодського — ну дуже вже яскравий персонаж. Моя колега Марина Крижня у тексті  «Вибірковий кенселінг» про Яніну Соколову, яка вирішила влаштувати діалог з Корогодським, порушила тему інституту репутації. Мовляв, поки в нас він працює не дуже ефективно і часто вибірково. Тож, чи усвідомив Гарік Корогодський, що в минулому просував шкідливі меседжі? Чи згадає він про це та відрефлексує? Марина влучно зауважила, що  покаже час, Яніна Соколова або Kyiv Book Weekend. Якщо, звісно, фанати Latexfauna не прийдуть у коментарі під дописи цієї події. 

А насамкінець текст про спорт на телебаченні. «Наша ціль — стати спортивним телеканалом номер один на українському ринку», — поділився з Наталкою Даньковою Олексій Мандзій, шефредактор «Суспільного Спорт».

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах читайте у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Скриншот відео: Наталія Мосейчук/ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
733
Читайте також
13.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
490
09.12.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
659
06.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
507
18.11.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
929
15.11.2023 08:43
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 099
08.11.2023 08:08
Марина Леончук
«Детектор медіа»
663
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
700
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
645
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду