Від обурення до захоплення

Від обурення до захоплення

8 Листопада 2023
660
8 Листопада 2023
08:08

Від обурення до захоплення

660
Чому серіал «Перші дні» на Netflix викликав такі різні реакції?
Від обурення до захоплення
Від обурення до захоплення

Вівторок,  7 листопада 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа»

 

 Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

Сила, яка завжди з тобою

Сьогодні англієць Джоні, мій знайомий перукар, батько двох дівчат, сказав, що рік «вивчає» українців, але не може зрозуміти, на чому базується наш феномен хоробрості і стійкості. Він пояснив: «Щоб мати це, у вас має бути сильний фундамент. До 24 лютого я знав тільки двох сильних і стійких українських чоловіків: боксера Володимира Кличка і Андрія Шевченка, — але у вас ціла нація відважних і сміливих людей і величезна купа випробувань. На чому ваша сила і віра ґрунтуються?»

Моїх емоційних відповідей (або куцої англійської мови, мені соромно) йому було недостатньо. «Які ваші сильні сторони?». Відчувалося, що йому треба логіка й аргументація. Я зрозуміла, що за тисячі кілометрів від дому більшості треба логіка й аргументація в словах, самих тільки емоцій уже замало. Ви знаєте, які в України сильні сторони, що сприяють нашому розвитку?  Наші цінності, наш поступ як нації, наша історія… Що це? Залишу вас із цим питанням наодинці, але запропоную багато цікавих відповідей на запитання «тут і зараз» у текстах моїх колег.

Ви за чи проти?

Спостерігаю, що з минулого року ми гостріше поділилися  не тільки  на табір «за» і табір «проти» політичних подій, що відбуваються в країні. З’явились іще два стійких табори з поглядами на те, якої якості кіно й серіали ми знімаємо.

Перший табір — за розвиток внутрішнього продукту. Створення і просування українського кіно, попри помилки, недосконалості та війну, і все, що знімають, — це «чудовий серіал, подивилася із задоволенням і плакала!».

У другому таборі акцентують на тому, що кіно не на часі, і загалом усе, що зараз знімають, — «це ужас».   Лєна Чиченіна пише, що «обидва варіанти — велике перебільшення». 1 листопада на Netflix вийшов серіал «Перші дні» — перший вітчизняний продукт, прем’єра якого відбулася саме на цій мегапопулярній платформі. Авторка пропонує  нам розібратися, що це за серіал, чи відрізняється від того, що зазвичай у нас пропонували глядачам, і чому на нього з’являються дуже різні відгуки — від позитивних до розчарованих.

(не)Рекомендую підписатися

Друга за популярністю наших реакцій — тема соціальних мереж, особливо телеграм-каналів. Поговорити про це мій колега Вадим Міський запросив до себе в подкаст «Медіуми» Оксану Романюк, директорку Інституту масової інформації. У новому випуску програми розмовляли про залучення анонімних телеграм-каналів до співпраці з Офісом Президента, про їхню відповідальність (а точніше, її відсутність) перед законом і суспільством та про їхню шкоду. Тим часом інший проєкт Вадима і команди «Детектора медіа» — відеоблог «Локшину замовляли?» — буде виходити на Megogo. Якщо ви не пропускаєте нові випуски програми, значить, ви в курсі найдивніших фейків з кремлівських методичок, а також тактик і практики російської дезінформації.

Та якщо питання залишаються  і не завжди вам вдається розпізнати  дезінформацію на фото або відео, наша Юлія Лавришин побувала на онлайн-семінарі для журналістів у межах Тижня медіаграмотності і розібрала виступ медіатренерки, розробниці навчальних програм із медіаграмотності та заступниці головного редактора StopFake Вікторії Романюк про вміння побачити фейк не тільки через тексти.

І третя тема й наша особлива сила — гумор у найскладніших ситуаціях. Марія Спалєк проаналізувала новий сезон проєкту «Ліга сміху: Волонтерський десант 2», який потішив прямолінійним гумором гравців, але розчарував міжсобойчиком суддів. Є над чим задуматися.

І кілька важливих текстів від Наталки Данькової. На перший погляд може здатися, що вони тільки для гравців медіаринку або кінознавців. Насправді це те, що допомагає кожному з нас розуміти, який контент ми споживаємо і який нам виробляють: наскільки він якісний, за стандартами, обслуговує чи ні інтереси групи людей або працює задля аудиторії. Наталка розібрала для вас:

1/ кому належать зареєстровані онлайн-медіа;

2/ про виробництво, монетизацію та дистрибуцію фільму, про те, чого не вистачає, щоби в Україні кіно стало бізнесом, і про нові копродукційні проєкти.

 

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Головне фото: кадр серіалу «Перші дні»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
660
Читайте також
18.11.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
929
15.11.2023 08:43
Марина Леончук
«Детектор медіа»
1 096
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
699
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
643
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
765
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
536
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду