Карма в дії?

Карма в дії?

15 Листопада 2023
1095
15 Листопада 2023
08:43

Карма в дії?

1095
«ДМ» розібрав скандали Фаріон, щоб з’ясувати, які цінності науковиця обстоює насправді.
Карма в дії?
Карма в дії?

Вівторок,  14 листопада 2023

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

«Обстріл… як зможу, відповім. Вибач»

Такими повідомленнями час до часу обривається моє спілкування з військовими. І щоразу, хоч би що я робила чи думала, хоч би де була, хоч би які питання вирішувала і хоч би якими складними здавалися мені мої проблеми, — я усвідомлюю, наскільки ми, всі цивільні, перебуваємо в різних реаліях із військовими. Якось одного разу я поставила саме те дурне запитання, не ставити які нас просять фахівці: «Що найбільше тебе лякає на війні?». — «Думки. На війні мене можуть лякати мої думки, але водночас, коли ти тут, у голові все настільки просто, як ніколи до цього. Я прокинувся — вже щастя, якщо прокинувся, значить, я міг поспати — подвійна радість. У мене досі дві ноги, дві руки, я можу бачити і чути. Мої побратими живі. Цього досить, і це так просто. Не ускладнюйте і ви нічого в тилу, насправді все просто і зрозуміло». Пробачте нам…

Хочеться написати про те, коли хлопці чують Ірину Фаріон. Моя колега Марина Крижня спробувала розібратися, чим саме керується науковиця, коли публічно нападає на українських військових та українців загалом. Чи з нами вона на одному боці? Для чого Фаріон транслює відверто шкідливі меседжі, необережні вислови, що підтримують російські наративи, які аж ніяк не сприяють згуртуванню та боротьбі, якщо ворог у нас один, і це точно не українці, що виборюють перемогу своєю кров’ю.

А ось Вадим Міський у проєкті «Локшину замовляли» разом з командою створили цикл спецвипусків, присвячених російським міфам про історію України, де пояснюють, що російська історична міфологія звикла розглядати нас, українців, як частину своєї російської ідентичності. У новому випуску розібрали поширений міф кремлівської пропаганди «Україна — нацистська держава» як спробу поглинути, завоювати і скорити наш народ.  

Велика війна, яка змінила все…

У Києві, у доволі екстремальних умовах, пройшов восьмий Donbas Media Forum. Ольга Чорна пише, що частина дискусійних панелей відбувалась у бомбосховищах під час тривог, але це не зупинило ні учасників, ні дискусії, ні сплеску емоцій. Навпаки, зали були повні, розмови змістовні, хоча й емоційні, особливо під час обговорення панелі, присвяченої імплементації закону «Про медіа». «ДМ» брав участь у цій дискусії і долучився до форуму всією командою як інформаційний партнер. Про те, чому новини — це важливо, про фокус уваги на поверненні людей, які залишаються на окупованих територіях, до українського інформаційного простору, про роль медіа у повоєнній відбудові країни розмовляли журналісти й медіаменеджери України та світу. Дуже інакший був цьогоріч медіафорум — раджу прочитати, що змінилося і яка роль у цьому незалежних медіа.

Люба з Коломиї, пес Патрон і український гопак

Марина Крижня зібрала докупи і написала про три найпопулярніші флешмоби в Україні та поцілунки біля церкви. А от Лєна Чиченіна пояснила, що не так із новим серіалом «Встигнути до 30», — як завжди, влучно і правду. Втім,  телеканал ТЕТ, який транслює серіал, не погодився з критикою. «Ми розуміємо, що суспільство наразі дуже травмоване, та навіть безневинна аналогія, репліка чи зовнішній вигляд можуть обурити когось. Надалі ми враховуватимемо ці аспекти ретельніше, щоб створювати український контент українською мовою для українців, який буде відволікати та надихати», — написали представники каналу. Інакше кажучи, це не вони — це ви такі. Та й таке… Це мій песимістичний висновок, Лєна ж геть інакше бачить картину загалом. Я не буду радити дивитися, але прочитати щиро раджу.

Наразі це все.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі або на сайті «Детектор медіа». Увесь зворотний зв'язок можете писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

До зустрічі.

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1095
Читайте також
06.12.2023 08:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
504
18.11.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
928
08.11.2023 08:08
Марина Леончук
«Детектор медіа»
660
01.11.2023 08:10
Марина Леончук
«Детектор медіа»
698
28.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
642
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
763
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
533
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду