У реаліті «На ножах» не б’ють і не матюкають. Але це не точно

У реаліті «На ножах» не б’ють і не матюкають. Але це не точно

31 Жовтня 2023
1299
31 Жовтня 2023
15:00

У реаліті «На ножах» не б’ють і не матюкають. Але це не точно

1299
Якщо не вірите, що можна поєднати прогрес і занепад, ввімкніть новий сезон старого шоу на «Новому каналі».
У реаліті «На ножах» не б’ють і не матюкають. Але це не точно
У реаліті «На ножах» не б’ють і не матюкають. Але це не точно

Другий сезон реаліті «На ножах» виходить на «Новому каналі» щовівторка. Цей сезон принципово відрізняється від першого, адже він був знятий після початку повномасштабного вторгнення. Команда проєкту вдало вписала формат шоу в порядок денний країни, що воює. Але це не завадило їй місцями відтворити незабутню атмосферу часів Януковича.

 Ведучий реаліті Алекс Якутов із мером Ірпеня Олександром Маркушиним

Реаліті «На ножах» — українська адаптація британського реаліті Ramsay’s Kitchen Nightmares, що з’явився у 2004 році. В ньому шеф-кухар Гордон Рамзі надавав друге життя якомусь ресторану, що перебував на межі краху: навчав персонал, змінював меню, оновлював інтер’єр тощо. У Великій Британії проєкт уже давно не виходить, а от його американська версія, яку також веде Рамзі, відродилася цього року після майже 10-річної перерви. В Україні варіант «Кухонних нічних кошмарів Рамзі» вперше з’явився у 2012 році: на каналі «1+1» вийшло реаліті «На ножах» із шеф-кухарем Арамом Мнацакановим. Після першого сезону проєкт тихо зник.

Наступного разу «1+1» повернувся до реаліті лише у 2016 році. Оновлене шоу, що вийшло того року, вели телеведуча Ольга Фреймут і ресторатор Дмитро Борисов. Перезапуск теж не задався, адже Фреймут перейшла працювати на «Новий канал». Попри обіцянку тогочасного генерального директора «1+1 медіа» Олександра Ткаченка, що після звільнення ведучої проєкти за її участі будуть збережені, з «На ножах» цього не сталося. Натомість за декілька років «Новий канал» сам вирішив  втілити українську адаптацію Ramsay’s Kitchen Nightmares. Правда, вже без Фреймут.

Перший сезон «На ножах» із шеф-кухарем Алексом Якутовим був відзнятий наприкінці 2021 року та планувався до показу в новому телесезоні 2022-го. Але почалася велика війна. Торік восени канал усе ж наважився на прем’єру шоу з поміткою «Контент був створений до 24 лютого 2022 року». В деяких випадках наприкінці випуску творці додали актуальну інформацію про заклади, що доєдналися до спротиву російській агресії.

Попри, здавалося б, неактуальну для воєнного стану тему — відродження ресторанів — «Новий канал» подовжив проєкт на другий сезон. Адже подивився на справу як на допомогу всій галузі в надважкі часи.

«7 тисяч ресторанів і кафе було закрито від початку повномасштабного вторгнення. Економіка недоотримала мільйони гривень податків. Як малому бізнесу встояти в ці часи? Відповідь шукатиме шеф і волонтер Алекс Якутов», — починає кожний випуск диктор Назар-Хайдар Хассан, який є співведучим шефа «за кадром». Ідея вкрай актуальна і корисна: український бізнес разом з усією країною проходить випробування, з яким раніше не стикався.

 Власник бару в Броварах

За форматом реаліті, Алекс Якутов інспектує певний заклад, що потребує допомоги, та «перезапускає» його. В новому сезоні кафе й ресторани, що потрапляють «під ніж» шеф-кухаря, мають щемливу воєнну історію. У перших чотирьох випусках, що вийшли станом на 30 жовтня, йшлося про заклади в Броварах, Бучі, Борисполі й Ірпені. Назв міст достатньо, щоб уявити долю місцевих барів, пабів і кафе. Після звільнення Київської області всі були на межі закриття, але зусиллями команди відновили роботу та відчайдушно намагаються втриматися на плаву. До того ж власники бару в Броварах і пабу в Борисполі зараз воюють, піцерію в Ірпені відкрили переселенці з окупованого ще у 2014 році Харцизька, а власник кафе в Бучі, грузин Серго, використав 300-тисячний бізнес-кредит на допомогу місцевим жителям в окупації та ТрО.

«Продамо машину або поїдемо з дружиною на полуницю», — жартує усміхнений Серго у відповідь на питання Якутова, як він збирається повертати кредит, і додає вже серйозно: «Якщо Україна впаде, Грузії не буде точно». Звісно, протистояти такій харизмі не можуть ані глядачі, ані сам шеф-кухар. Ведучий явно симпатизує багатьом героям, тому сліз образи в новому сезону виявилося помітно менше, ніж у попередньому. Тут учасники ридали переважно на знак подяки чи від розчулення. Хоча образи все ж траплялися.

 Розчулена адміністраторка бару

Концепція проєкту передбачає різкість і безкомпромісність шеф-кухаря, але подекуди Алекс Якутов втрачав гальма та вдавався до відвертого хамства. Так, у першому випуску ведучий спробував пасту, зроблену кухарем бару в Броварах Миколою. Якутов викликав Миколу в зал і суворо повідомив, що паста його «розчарувала» через малу кількість солі та завелику кількість соусу. Кухар визнав свою провину і на виправдання сказав, що власник дозволяє недосіл.

— На даному етапі ти — кухар, я — шеф-кухар і прийшов сюди допомагати. І ти маєш не сперечатися зі мною та щось розповідати, а повинен просто казати: «Так, шеф». Ти сам розумієш, що приготував лайно. Забирай пасту і йди, — наказав Якутов.

— Зараз дівчата заберуть, — відповів Микола і розвернувся, щоб іти.

— Йди сюди! Коля, я щось не розумію! — рявкнув ведучий, змусивши Миколу забрати тарілку.

Цього Миколу закадровий голос Хассана представив як антигероя, який ображає офіціанток і завжди має свою окрему думку. Обра́зи залишилися за кадром, а от «окрему думку» показали:

— На булці напис «911». А що це може означати? — питає кухарів закладу Якутов, тримаючи фірмову булочку для бургера, що випікає заклад. Усі мовчки намагаються вирішити задачку, але Алекс не витримує та підказує: «Це срака закладу».

— Вона ж хороша…, — вставляє Микола.

— Не перебивай, трясця. В тебе що, словарний понос (так в оригіналі — «ДМ») чи що? Ти постійно намагаєшся в перепалку якусь вступити, — лається шеф-кухар.

«Такого завзятого опозиціонера, як Микола, ще треба пошукати», — робить висновок «закадровий» Хассан.

 Микола та його невдала паста

Відверте цькування кухаря, навіть якщо припустити, що воно несправжнє та вигадане сценаристами проєкту, дивитися вкрай неприємно. Але надії на те, що це театральна вистава, мало: наприкінці серії керівниця закладу повідомила, що Микола звільнився. В коротенькому ролику постфактум показали нових працівниць закладу. «Нам тут подобається, до нас гарне ставлення. Нас не б’ють, не матюкають», — сказали вони. Після цих дивних слів на екрані відразу показали того ж самого Миколу… Жодного раціонального пояснення такій відвертій маніпуляції у мене немає, окрім особистої образи Якутова. Чому — не питайте. Це фантазії мого внутрішнього сценариста.

 Приклад зміни інтер’єру закладу в проєкті

У наступних серіях було багато й позитивних моментів: цінні поради ведучого для порятунку бізнесу, разючі зміни інтер’єру від дизайнерів проєкту, цікаве розв’язання мовного питання. Про останній пункт варто написати окремо. Алекс Якутов народився в Маріуполі, навчався в Росії та всі свої проєкти вів російською. У першому сезоні «На ножах» його продублювали українською, але цього разу він вирішив розмовляти українською сам — як може. З грубим акцентом, росіянізмами та обмеженим словниковим запасом. Про те, що ведучий перебуває у процесі вивчення рідної мови, проєкт нагадував під час випуску окремою плашкою. В коментарях погана українська Якутова викликала у глядачів деякі нарікання, але насправді як інструмент лагідної українізації ця ідея не має собі рівних. Багато хто з жителів російськомовних регіонів України не переходить на українську лише тому, що соромиться її недосконалості. Ведучий «На ножах» власним прикладом заохочує не чекати, адже досконалість може з’явиться лише завдяки практиці.

 

Утім, історія з Миколою змусила мене не розслаблятися. Через це я не пропустила купу дрібних, але характерних пасажів ведучого та його закадрового помічника. Наприклад:

— Неприйнятну в сучасному суспільстві фразу диктора: «А замість класичного “Діточок як на небі зірочок” Серго та Світлана забажали відкрити власний заклад». Річ у тім, що самі герої відсутність у них дітей ніяк не пояснювали й робити будь-які висновки з цього приводу стороннім особам нечемно.

— Рекламу «ясновидиці» Олени Курилової. Останній раз ця колоритна дама з’являлася на «Новому каналі» у 2014 році — якщо довіряти сайту каналу. А глядачам вона відома як неодноразова переможниця проєкту «Битва екстрасенсів» на конкурентному каналі СТБ. Тому іронічний (начебто) коментар диктора «А може ми зателефонуємо до Олени Курилової?» та її фото на екрані з’являються як сніг на голову. Тут або «Новий» готує якийсь проєкт із цією жінкою, або це такий продакт-плейсмент. На гумор не схоже.

— Нові прояви брутальності ведучого («А ну дай їм пи...лей, Оля», «Шо ти завіс? Перезагрузка?» чи «Харош яйця чухати!»).

 Раптова поява Олени Курилової

Але справжнім одкровенням став провладний піар мера Ірпеня Олександра Маркушина. В четвертому епізоді Якутов допомагав маленькій сімейній піцерії в Ірпені. Після перебудови заклад отримав літній майданчик, якого не було. «Блін, це круто. Нам просто не дозволяли до цього майданчик, там були свої нюанси», — наївно прокоментував співвласник піцерії Владислав. Щоб господарі не мали сумнівів, хто посприяв зникненню «нюансів», на відкриття оновленої піцерії приїхав сам мер і вручив їм подяки.

Маркушин був обраний на посаду мера у 2020 році, а до цього два роки працював першим заступником попереднього мера. Піцерія відкрилася у 2019 році. То хіба чинний керівник міста не знає, хто взагалі створив братам із Харцизька ті «нюанси», які він потім із таким успіхом подолав?

Таке враження, що йдеться не про воєнний «На ножах» 2023 року, а найперший сезон проєкту часів Януковича. Та ну цур мене і всю країну від такого дежавю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1299
Читайте також
26.10.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
1 648
17.10.2023 09:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
16 359
06.09.2023 10:00
Марія Спалєк
«Детектор медіа»
1 946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду