Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 вересня

16 Вересня 2022
640
16 Вересня 2022
10:10

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 вересня

640
Про зиму, що наближається, ситуацію на звільнених територіях, мінливість російської пропаганди та конфлікт між Вірменією і Азербайджаном.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 вересня

У ранково-денному блоці каналу іномовлення дипломат Олександр Левченко нагадав, що ООН створювали для стримування і боротьби з фашизмом у Європі та світі після того, як Ліга Націй не впоралася зі своїм завданням. А також про те, як СРСР виключили з Ліги Націй через напад на держави Балтії та Фінляндію, а от статут ООН нічого подібного не дозволяє.

Колишній міністр енергетики і захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель говорив про підготовку українців до майбутньої зими: порадив відповідально ставитись до будь-яких засобів самообігріву, домовлятись із сусідами щодо того, хто коли застосовуватиме електричні обігрівачі, особливо у старих будинках, де проводка часів СРСР, бо у випадку перенапруження мережі нас чекає купа новин про пожежі. Він також зазначив, що будуть створені пункти обігріву у містах, де можна буде пересидіти найважчі і найхолодніші дні.

Старший експерт Інституту економічної політики імені Єгора Гайдара росіянин Сергій Жаворонков коментував результати виборів у Росії. У столичних регіонах у перші два дні опозиційні депутати, яких лишились одиниці, отримали непогану підтримку, але все одно результати онлайн-голосування були відверто «підправлені»: серед ночі спостерігались незрозумілі стрибки «активності».

Російсько-американський історик, дослідник новітньої історії Росії Юрій Фельштинський говорив про основні помилки Путіна, найголовнішою серед яких, на думку дослідника, є саме намагання створити імперію.

Російський блогер і правник Марк Фейгін аналізував мінливість російської пропаганди: з’явилася тенденція до активної критики військового керівництва Росії через «недостатню жорстокість».

У блоці каналу «Інтер» документаторка проєкту «Україна засвідчує», правозахисниця Наталя Бімбірайте говорила про воєнні злочини окупантів на півдні України, зокрема на Херсонщині. Вона докладно розповіла про свою роботу: документувати злочини нелегко, бо люди бояться ділитися тим, що пережили.

Радниця голови Харківської обласної ради Наталя Попова розповіла про важку гуманітарну ситуацію в Ізюмі та Балаклеї і караван гуманітарної та медичної допомоги, який вже їде на звільнені території.

Виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментував конфлікт між Вірменією і Азербайджаном і невиконання Росією своїх обов'язків у рамках ОДКБ: Вірменія вже не раз зверталася до Росії та партнерів по допомогу, але ніхто не відповідає і не допомагає. Річ у тім, що ОДКБ — це і є Кремль, а в Кремля зараз «інші інтереси».

Депутат Куп’янської міської ради Вадим Крохмаль говорив про важку гуманітарну ситуацію в Куп’янську, а також про те, що окупанти переслідують і катують мирних мешканців міста, яке загарбникам 27 лютого здали колаборанти на чолі з мером. 

У блоці групи каналів Starlight Media радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смірнов розповів про роботу на звільнених територіях працівників МВС, які проводять бесіди з жителями, щоб знайти і виявити тих росіян, які могли там залишитись, і колаборантів. Він також наголосив, що не треба порівнювати такі бесіди з російськими фільтраційними таборами.

Політична аналітикиня з Росії Ольга Курносова зазначила, що оприлюднення Мінфіном Росії російських втрат в Україні – майже 50 тисяч убитими —  свідчить, що хтось у Мінфіні дуже незадоволений цією війною.

Голова Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко розповів про ситуацію в Кривому Розі після ракетного обстрілу. Гість почав говорити українською, але на прохання ведучого перейшов на російську.

Політолог і історик В'ячеслав Ліхачов аналізував відмінності у російській окупаційній політиці в Україні та в інших окупованих регіонах, зокрема в Осетії: «В Україні вони мають на меті знищити повністю національну ідентичність, на відміну від інших територій, де вони все ж таки називали місцевих їх етнічними назвами і не так активно витісняли їхню мову, культуру. А до українців вони завжди ставились як до "зіпсованих росіян", яких Захід заразив русофобією, і їх необхідно знову русифікувати і повернути до складу великої Росії».

Депутата з Санкт-Петербурга Дмитра Палюгу, одного із підписантів резонансного звернення щодо звинувачення Путіна в держзраді через «СВО», ведучі запитали, чому автори звернення чекали двісті днів, щоб виступити. Він відповів, що подібне звернення вони публікували другого березня, але тоді ця подія потонула у низці жахливих новин з України, і ніхто не звернув на неї уваги. Зараз вони вирішили зробити це знову, оскільки у суспільстві з'являється відчутний запит на таку опозицію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
640
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду