detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
16.09.2022 10:10
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 вересня
Про зиму, що наближається, ситуацію на звільнених територіях, мінливість російської пропаганди та конфлікт між Вірменією і Азербайджаном.

У ранково-денному блоці каналу іномовлення дипломат Олександр Левченко нагадав, що ООН створювали для стримування і боротьби з фашизмом у Європі та світі після того, як Ліга Націй не впоралася зі своїм завданням. А також про те, як СРСР виключили з Ліги Націй через напад на держави Балтії та Фінляндію, а от статут ООН нічого подібного не дозволяє.

Колишній міністр енергетики і захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель говорив про підготовку українців до майбутньої зими: порадив відповідально ставитись до будь-яких засобів самообігріву, домовлятись із сусідами щодо того, хто коли застосовуватиме електричні обігрівачі, особливо у старих будинках, де проводка часів СРСР, бо у випадку перенапруження мережі нас чекає купа новин про пожежі. Він також зазначив, що будуть створені пункти обігріву у містах, де можна буде пересидіти найважчі і найхолодніші дні.

Старший експерт Інституту економічної політики імені Єгора Гайдара росіянин Сергій Жаворонков коментував результати виборів у Росії. У столичних регіонах у перші два дні опозиційні депутати, яких лишились одиниці, отримали непогану підтримку, але все одно результати онлайн-голосування були відверто «підправлені»: серед ночі спостерігались незрозумілі стрибки «активності».

Російсько-американський історик, дослідник новітньої історії Росії Юрій Фельштинський говорив про основні помилки Путіна, найголовнішою серед яких, на думку дослідника, є саме намагання створити імперію.

Російський блогер і правник Марк Фейгін аналізував мінливість російської пропаганди: з’явилася тенденція до активної критики військового керівництва Росії через «недостатню жорстокість».

У блоці каналу «Інтер» документаторка проєкту «Україна засвідчує», правозахисниця Наталя Бімбірайте говорила про воєнні злочини окупантів на півдні України, зокрема на Херсонщині. Вона докладно розповіла про свою роботу: документувати злочини нелегко, бо люди бояться ділитися тим, що пережили.

Радниця голови Харківської обласної ради Наталя Попова розповіла про важку гуманітарну ситуацію в Ізюмі та Балаклеї і караван гуманітарної та медичної допомоги, який вже їде на звільнені території.

Виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментував конфлікт між Вірменією і Азербайджаном і невиконання Росією своїх обов'язків у рамках ОДКБ: Вірменія вже не раз зверталася до Росії та партнерів по допомогу, але ніхто не відповідає і не допомагає. Річ у тім, що ОДКБ — це і є Кремль, а в Кремля зараз «інші інтереси».

Депутат Куп’янської міської ради Вадим Крохмаль говорив про важку гуманітарну ситуацію в Куп’янську, а також про те, що окупанти переслідують і катують мирних мешканців міста, яке загарбникам 27 лютого здали колаборанти на чолі з мером. 

У блоці групи каналів Starlight Media радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смірнов розповів про роботу на звільнених територіях працівників МВС, які проводять бесіди з жителями, щоб знайти і виявити тих росіян, які могли там залишитись, і колаборантів. Він також наголосив, що не треба порівнювати такі бесіди з російськими фільтраційними таборами.

Політична аналітикиня з Росії Ольга Курносова зазначила, що оприлюднення Мінфіном Росії російських втрат в Україні – майже 50 тисяч убитими —  свідчить, що хтось у Мінфіні дуже незадоволений цією війною.

Голова Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко розповів про ситуацію в Кривому Розі після ракетного обстрілу. Гість почав говорити українською, але на прохання ведучого перейшов на російську.

Політолог і історик В'ячеслав Ліхачов аналізував відмінності у російській окупаційній політиці в Україні та в інших окупованих регіонах, зокрема в Осетії: «В Україні вони мають на меті знищити повністю національну ідентичність, на відміну від інших територій, де вони все ж таки називали місцевих їх етнічними назвами і не так активно витісняли їхню мову, культуру. А до українців вони завжди ставились як до "зіпсованих росіян", яких Захід заразив русофобією, і їх необхідно знову русифікувати і повернути до складу великої Росії».

Депутата з Санкт-Петербурга Дмитра Палюгу, одного із підписантів резонансного звернення щодо звинувачення Путіна в держзраді через «СВО», ведучі запитали, чому автори звернення чекали двісті днів, щоб виступити. Він відповів, що подібне звернення вони публікували другого березня, але тоді ця подія потонула у низці жахливих новин з України, і ніхто не звернув на неї уваги. Зараз вони вирішили зробити це знову, оскільки у суспільстві з'являється відчутний запит на таку опозицію.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY