Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня

14 Вересня 2022
669
14 Вересня 2022
23:57

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня

669
Гуманітарна ситуація на звільнених територіях, удар по Харківській ТЕЦ-5, штраф за українську музику в Криму, спалах конфлікту між Вірменією і Азербайджаном.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 вересня

У блоці групи каналів StarlightMedia радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко коментував гуманітарну ситуацію на звільнених територіях Харківщини.

Журналіст Сергій Гармаш теж говорив про ситуацію на звільнених та прифронтових територіях, зазначивши, що окупанти самі себе загнали в кут: заявили, що визнають території псевдореспублік у адміністративних межах Донецької і Луганської областей, тому не можуть провести референдум, поки хоча б одне місто чи селище перебуває під контролем України.

Російський опозиціонер Геннадій Гудков на запитання ведучих про «результати виборів у Росії» висловив подив, що хтось ще говорить про вибори і їх результати: мовляв, поки живий Путін, усім слід забути слово «вибори» в контексті російської політики.

Голова фонду «Вільна Бурятія» Олександра Гармажапова розповіла, що в Бурятії, Чувашії і  Калмикії від мобілізованих вимагають знання рідних мов, щоб на фронті передану ними інформацію не зрозуміли українські розвідники. Втім, на думку гості, ця ідея, швидше за все, провалиться, позаяк через російську політику денацифікації в Бурятії лишилось дуже мало бурятів, які б знали бурятську мову, і така сама ситуація у всіх інших регіонах Росії.

У блоці «1+1» експерт інституту економічних стратегій Юрій Корольчук говорив про ворожий обстріл Харківської ТЕЦ-5, однієї з найбільших на сході, що перерозподіляє електроенергію на весь регіон: тому атака на цю ТЕЦ призвела до перебоїв з електрикою у п’яти областях.

Постійна представниця Президента України в Криму Таміла Ташева коментувала зокрема реакцію проросійської окупаційної влади Криму на українську музику на весіллі і ймовірність відкриття справи і накладання штрафу на родину, яка святкувала це весілля.

Казахстанський громадський діяч і журналіст Арман Шураєв в інтерв’ю з циклу «Люди доброї волі» розповів про власну історію війни, допомогу українцям від казахів, політичну ситуацію в Казахстані: «Ми сміялися з України, коли тут президентом обрали гумориста. Але почалася війна, і цей гуморист став героєм і символом. А в цей час ми самі не можемо обрати ні гумориста, ні журналіста, ні успішного бізнесмена, тому що, за конституцією, кандидат у президенти мусить мінімум п’ять років бути держслужбовцем. І це напряму робиться, щоб людина в системі стала корупціонером, і її можна було приборкати компроматом і шантажем». Гість також зазначив, що у всьому Казахстані немає жодної дошкільної установи, де б діти вивчали казахську мову, зате досі для всіх шкіл є обов’язковим вивчення російської мови з другого класу. На запитання про майбутнє Росії Арман Шураєв відповів, що ані Казахстан, ані Україна не зможуть жити нормально, поки Росія існує в тому вигляді, в якому вона є зараз: «Майбутнє Росії я бачу маленькою, демілітарізованою Московією, а всі інші республіки — вільними».

У денному блоці каналу іномовлення російський політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман докладно проаналізував стан опозиції у Росії, зазначивши, що вся активна опозиція вже або за ґратами, або за кордоном. Проте людям треба об’єднуватись і висловлюватись, беручи за приклад муніципальних депутатів Москви та Санкт-Петербурга, які закликали визнати Путіна державним зрадником.

У блоці каналу «Інтер» британський журналіст і дипломат Богдан Нагайло коментував відмову Сполучених Штатів у візах росіянам, які мали їхати в ООН разом із Сергієм Лавровим, а також ігнорування російських дипломатів у багатьох структурах і на міжнародних самітах та ізоляцію Росії шляхом зупинення видачі віз її громадянам.

У вечірньому блоці каналу іномовлення азербайджанський політолог і конфліктолог Аріф Юнусов наголосив, що у конфлікту між Вірменією і Азербайджаном не дві сторони: третьою стороною є Росія. За словами Юнусова, причиною загострення є провал перемовин, які мали відбутися наприкінці серпня, але не мали жодного успіху, і зараз Азербайджан силою тиснутиме на Вірменію, поки вона не здасться.

Російська журналістка і директорка фонду «Русь сидяча» Ольга Романова повідомила про розпуск муніципальних депутатів округу, які відкрито виступили проти Путіна, і спрогнозувала, що незабаром розпочнуться суди, а потім і ув'язнення цих депутатів. Водночас, на її думку, це є дуже важливим показником того, що люди в Росії почали чи не вперше за час правління Путіна його критикувати, і це сталося на тлі перемог української армії.      

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
669
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду