Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 вересня

13 Вересня 2022
710
13 Вересня 2022
10:18

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 вересня

710
Контрнаступ української армії на Харківщині, зима близько, місцеві вибори в Росії, Вован і Лєксус як дзеркало російської дійсності.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 вересня

У блоці «1+1» економіст Василь Фурман говорив про збитки, яких зазнала Україна за час повномасштабного вторгнення. Серед іншого, експерт озвучив таку інформацію: для відновлення систем освіти, медицини тощо Україна на першому етапі відбудови після завершення війни  потребуватиме відразу п’ять мільярдів доларів. Фурам також говорив про важливість запровадження нових санкцій та ретельного контролю над їх виконанням. Він висловив сподівання, що війна змінила українців, що після перемоги всі почнуть більше інвестувати у власну країну, підтримувати український бізнес, і це сприятиме зростанню ВВП хоча б до 7-8% на рік. За словами експерта, саме такі показники гарантують невпинне зростання.

Засновник промо-агенції Starbom Company Денис Путінцев говорив про феномен російських пранкерів, які сиділи на Східному економічному форумі у першому ряду поряд із Захаровою, тобто вже стали частиною російської пропаганди: «Ці пранкери, відомі як Вован і Лєксус, є віддзеркаленням відносин російських медіа зі суспільством — суцільної брехні і жорстокості».

Член Московської Гельсінської групи, росіянин Ілля Шаблинський розмірковував про імовірність запровадження у РФ смертної кари. За його словами, достатньо велика кількість росіян не були би проти цього, проте найближчим часом очікувати таких рішень від Путіна не варто: його спецслужби і так можуть стратити непотрібних політиків і активістів. Шаблинський зауважив, що порушено вже понад 20 тисяч адміністративних справ проти росіян за «фейки про армію», а також назвав муніципальних депутатів, які запропонували оголосити Путіна винним у держзраді за проведення «СВО», безстрашними героями.

Російський журналіст і блогер Олександр Печугін відзначив зміну настроїв у російському суспільстві в зв'язку з успіхами української армії, зокрема обурення з приводу бурхливого святкування Дня Москви, де Путін відкривав атракціон (оглядове колесо) і спортивний центр, але жоден представник влади не прокоментував ситуацію на фронті.

Поет, сценарист і продюсер Андрій Орлов розповів про те, як пропагандисти готують збірку російської поезії на патріотичні теми. Він сказав, що «не все написане в стовпчик є поезією, і не все написане російською мовою є російською поезією».

Російський соціолог і публіцист Ігор Ейдман коментував муніципальні вибори в Росії. На його думку, їхні підсумки мають ознаки фальсифікації.

У денному блоці каналу іномовлення головна редакторка російського порталу After Empire Ольга Курносова розповіла про нові методи протесту. Наприклад, у Хабаровському краї люди створили петицію, в якій просять відправити депутата на фронт в Україну, адже він закликав до цього і говорив, що сам би поїхав, але не може через свою завантаженість на роботі.

Радник Світлани Тихановської Франак Вячорка говорив про готовність білорусів нарешті звільнитись від окупації Росії, але зазначив, що це може відбутись тільки після перемоги України над Росією. Він також сказав, що нова Білорусь надалі будуватиме тісні стосунки з країнами Балтії, у яких із білорусами спільні цінності, тісно пов’язана історія та інтереси.

Засновник «СД Платформи» Богдан Ференс зауважив, що нинішня війна в Європі, розв’язана Росією, показала слабкість ООН і оголила її проблеми, зокрема нездатність впливати на країни, які переходять «червону лінію». На його думку, реформування ООН не допоможе, потрібно її розформувати і створити нову, серйозну організацію з можливістю виключати з Ради безпеки країни, що жорстко порушують систему світової безпеки.

У блоці каналу «Інтер» речник Східного угрупування української армії Сергій Череватий отримав привітання від ведучих з Днем танкіста і прокоментував контрнаступ на Харківщині.

Народний депутат від «Слуги народу» Віталій Безгін докладно розповів про етапи подальшої відбудови житлового фонду, плани на майбутню зиму, евакуацію людей зі сходу у центр країни. Він стверджує, що створено достатню кількість хабів і прихистків у центрі та на заході країни, де люди будуть забезпечені житлом, їжею і теплом на цю зиму.

У вечірньому блоці каналу іномовлення правозахисник Павло Лисянський говорив про гуманітарну і суспільну ситуацію на окупованих територіях Донбасу і спротив мешканців Донеччини і Луганщини окупаційній владі.

Голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук коментував економічні проблеми у світі, пов’язані з розв’язаною Росією війною, і необхідність посилення санкцій заради того, щоб після зміни влади в Росії нова влада погодилась на повну деімперіалізацію (детальніше про варіанти майбутнього Росії читайте в матеріалі Дмитра Золотухіна). А також про відключення електроенергії на сході країни через ракетні удари Росії по інфраструктурі Харківської області, зокрема по Харківській ТЕЦ-5, спрогнозувавши, що всю зиму ми маємо бути готові для подібних ударів з боку росіян: країна-терорист не зупиниться, поки остаточно не програє.

У етері також показали інтерв’ю з головою Донецької ОВА Павлом Кириленком.

  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
710
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду