Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 вересня

19 Вересня 2022
603
19 Вересня 2022
22:47

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 вересня

603
Розслідування воєнних злочинів Росії, ситуація на звільнених територіях, приватні армії Пригожина і Кадирова, російський фейк про молоду Єлизавету ІІ.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 18 вересня

У блоці групи каналів StarlightMedia завсектором Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак коментував ядерний шантаж Росії та стримуючі чинники, які впливають на Путіна – зокрема готовність Великої Британії і США на будь-який ядерний удар з боку Росії відповісти дзеркально.

Експерт Асоціації юристів України Артем Крикун-Труш говорив про розслідування катувань і воєнних злочинів армії Росії на звільнених територіях, зазначивши, що всі ці тяжкі злочини є такими не тільки за кримінальним кодексом України, а й за всіма міжнародними угодами. Тому окупанти відповідатимуть за свої дії у всіх можливих судах.

Керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко коментував зокрема великий потік людей із Криму через Керченський міст: самозваний керівник окупаційної влади Криму Аксьонов підтримує Кадирова в тому, що всі керівники регіонів мають провести мобілізацію; йдеться навіть про перекриття мосту, щоб чоловіки призовного віку не могли покинути півострів.

На думку російського опозиціонера Геннадія Гудкова, Заходу необхідно швидко і рішуче поділити російських урядовців на воєнних злочинців і тих, хто поки що таким не став. Мовляв, тоді ті, хто становитиме другу групу, почнуть активно виступати проти Путіна й інших злочинців, тільки б зберегти статки і репутацію.

Російський журналіст і літературний критик Ян Шенкман коментував ситуацію навколо Алли Пугачової і Максима Галкіна. За його словами, Пугачова стоїть над усіма представниками російського шоу-бізнесу, і її позиція має велике значення, адже її фанбаза набагато ширша, ніж фанбаза пропагандистів. Але заявити напряму, що вона проти війни в Україні, Пугачова не може, бо це, мовляв, матиме непередбачувані наслідки.

У блоці «1+1» журналіст, політик і військовий Віктор Трегубов говорив про позицію Папи Римського Франциска, який часто висловлює думки на підтримку політики і риторики Росії. На думку Трегубова, Франциск втратив свою аудиторію в західному світі і зараз працює на свою паству в Африці і Латинській Америці, тому підтримує наративи, популярні саме серед католиків у тих частинах світу. Раніше «Детектор медіа» розповідав, як російська пропаганда успішно поширює свої наративи у регіонах Глобального Півдня.

В етері показали також фільм Андрій Лошака «Розрив зв’язку». Докладніше про нього читайте в рецензії Гали Скляревської.

У денному блоці каналу іномовлення головна редакторка російського порталу After Empire Ольга Курносова говорила про нову реальність багатополярного світу, яку Путіну показали на саміті Шанхайської організації співробітництва, а також про ініціативи Євгенія Пригожина: «Кремлю необхідно звернути увагу на те, що відбувається, адже Пригожин зараз керує реальною приватною армією, і його звільнені зеки можуть натворити в Росії такого, що дев’яності їм здадуться квіточками». У наступному блоці Ольга Курносова сказала, що на російському телебаченні вже розповідають, нібито людей в Ізюмі катували і розстрілювали «українські нацисти», а збій у роботі Харківської ТЕЦ-5, та затоплення річки Інгулець — результат того, що Зеленський не вміє керувати країною.

Про небезпеку для влади Путіна власних армій Пригожина і Кадирова пізніше говорив і письменник та політтехнолог Михайло Шейтельман.

Російська журналістка Каріна Орлова, яка працює в Америці, розповідала про підкуп світових політиків спецслужбами Росії, зокрема про проросійську позицію експрезидента США Дональда Трампа: «Прихильники Трампа зараз кажуть: якби він був президентом, війни в Україні не було б. Вони мають рацію, війни не було б, була б швидка анексія України Росією, жодної підтримки від США Україна не отримала б». (Нам здалося, чи пані Орлова справді знецінила внесок українських військових і нашого народу в оборону власної країни?)

У блоці каналу «Інтер» заступниця керівника проекту StopFake Вікторія Романюк прокоментувала фейк на російському телебаченні про нібито молоду королеву Єлизавету ІІ, яка кидає гроші бідним дітям Африки, а діти збирають їх із землі. Насправді це художня робота французького режисера, знята за 20 років до народження Єлизавети. На думку Вікторії Романюк, цей фейк показали з метою не лише помститися британцям за те, що не запросили росіян на похорон королеви, але ще й знову наголосити: «Бачите, Британія і США роками були колонізаторами, і їм все прощали, а нам зараз чомусь не дозволяють встановлювати свій порядок». Знову ж таки, антиколоніальна риторика — одна з запорук успіху російської пропаганди в країнах Глобального Півдня.

Німецький політолог Андреас Умланд включався з акції перед будівлею Міністерства оборони Німеччини, учасники якої закликали прискорити надання військової допомоги Україні.

Народний депутат від «Слуги народу» Павло Сушко коментував важку ситуацію на звільненій Харківщині.

У вечірньому блоці каналу іномовлення про ситуацію на звільнених територіях, відбудування інфраструктури, розробку законодавчої бази для реінтеграції територій і людей, які жили в окупації місяцями або роками, говорила віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук. Вона закликала евакуйованих мешканців Харківщини не поспішати повертатись додому, а краще пережити зиму у безпечніших регіонах.

В етері показали також фільм про життя в окупованому Маріуполі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
603
Теги:
Читайте також
20.09.2022 12:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 964
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду