Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 вересня

11 Вересня 2022
776
11 Вересня 2022
22:32

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 вересня

776
Успіхи української армії на Харківщині, вибори в Росії, Христя Фріланд — кандидатка на пост генсека НАТО, новий король Великої Британії Чарльз ІІІ.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 вересня

У блоці «1+1» шеф-редактор каналу іномовлення Олексій Мацука говорив про важку гуманітарну ситуацію в прифронтових населених пунктах, роботу волонтерів, неможливість у ці дні контролювати ситуацію в районі Слов’янська та Соледара, де росіяни обстрілюють автотраси.

Із головою правління Центру прав людини Zmina Тетяною Печончик говорили про смерть волонтера Пола Урі, якого катували у полоні за те, що він нібито був найманцем. Також вона розповідала про підготовку місії ООН до колонії в Оленівці та деяких членів місії, які, ймовірно, мають зв’язки з Росією.

Російський політолог Дмитро Орєшкін говорив про зростання невдоволення в столичних регіонах Росії та небажання людей йти 11 вересня на регіональні вибори. Він зауважив, що це погано вплине на ситуацію, адже якби всі невдоволені прийшли і проголосували за гідних кандидатів, сфальсифікувати результати було б складніше. Орєшкін говорив про це й в блоці каналу «Інтер». Закликав росіян обов’язково йти на вибори і російський політик Максим Кац

Польський історик Лукаш Адамський коментував антиукраїнську позицію Угорщини, проблеми з електроенергією в Польщі та готовність України допомагати Польщі в цій сфері.

Експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов оцінював імовірність призначення віцепрем’єр-міністерки Канади з українським корінням Христі Фріланд на пост генсека НАТО. За словами Попова, зараз для НАТО саме східна Європа є найголовнішою сферою інтересів, і Фріланд як людина, що знається на Україні, вільно говорить українською і російською мовами, можливо, є головною претенденткою на цю посаду.

Історик і радіоведучий Олександр Алфьоров говорив про доноси і стукацтво в Росії нині, а також — про історичні засади і практику доносів у Російській імперії.

Російський письменник і політтехнолог Михайло Шейтельман звернув увагу на те, як у Росії реагують на успіхи української армії на Харківщині. Дмитро Пєсков, який фактично є голосом Путіна, на запитання журналістів щодо втрат на Харківщині відповів, що це не в його юрисдикції. «Уперше щось не в юрисдикції Пєскова, — зауважив Шейтельман. — До цього він коментував абсолютно все, до прориву труб у під’їзді, який обіцяв узяти на особистий контроль…»

У блоці каналу іномовлення шеф-редактор новин російського видання The Insider Тимур Олевський розповів, що Кадиров може стати наступним лідером кремлівського режиму: в разі смерті Путіна всі «башти Кремля» боятимуться одне одного, і їм буде потрібен «серединний кандидат».

Журналіст-розслідувач проєкту «Схеми» Максим Савчук представив своє розслідування про те, як Росія обходить санкції: російські судна, які не можуть заходити в порти Європи, переливають нафту в європейські танкери в нейтральних водах Чорного моря. Журналіст також наголосив на необхідності запровадити жорсткий контроль дотримання санкцій всіма компаніями ЄС.

Президент ГО «Українська асоціація зовнішньої політики» Володимир Хандогій говорив про жахливий вплив війни на українську та європейську економіки, велику кількість соціальних і психологічних проблем, які буде змушене розв'язувати наше суспільство, а також про необхідність відродження політичного життя України після перемоги заради розвитку і інтеграції України в ЄС і НАТО.

У блоці каналу «Інтер» британський журналіст, дипломат, колишній співробітник ООН Богдан Нагайло сказав, що новий король Великої Британії Чарльз ІІІ, який завжди поводився відкрито і дозволяв собі доволі різкі промови, буде прекрасним монархом нової епохи. Чарльз ІІІ відрізняється від інших британських королів: він опановував не військову справу, а насамперед гуманітарні науки, грав у театрі, вивчав історію і археологію, цікавився архітектурою і літературою, відстоював «зелену промисловість», боровся за збереження екології тощо.

Начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов говорив про розслідування військових злочинів, пошук та перепоховання тіл мирних жителів Київщини, загиблих під час російської окупації.

У вечірньому блоці каналу іномовлення дипломат, професор Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Цвєтков докладно розповів про здобутки української дипломатії за останні роки і нинішню світову підтримку України.

Російський опозиційний політик Геннадій Гудков говорив про відкритий лист муніципальних депутатів Санкт-Петербурга до депутатів Держдуми із закликом судити Путіна за державну зраду, оскільки його рішення розпочати «спеціальну військову операцію» в Україні тільки нашкодило Росії. Гудков сказав, що це звернення є «першою сніжинкою бурі», яка невдовзі почнеться в Росії. Він також наголосив, що саме в Санкт-Петербурзі люди більш за все незадоволені російським президентом і дозволяють собі критикувати його, адже добре пам’ятають Путіна і не мають ілюзій щодо його «божественності».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
776
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду