Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 вересня

13 Вересня 2022
614
13 Вересня 2022
22:46

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 вересня

614
Контрнаступ українських захисників, припинення спрощеного візового режиму між ЄС і Росією, маніфест нової України, зустріч Ялтинської європейської стратегії в Києві, «могилізація» російських ув’язнених.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 12 вересня

У блоці групи каналів StarlightMedia колишній голова опозиційного руху «Открытая Россия» Олександр Соловйов говорив про рівень газифікації Росії. За його словами, газ є далеко не в усіх селах, у багатьох школах туалети — холодні будки на вулиці. Нафтові гроші не приносять щастя пересічним росіянам, на них, за висловом Олександра Соловйова, утримують армію і росгвардію, яка б’є мирних людей.

Співголова російського руху на захист прав виборців «Голос» Станіслав Андрейчук коментував вкрай низьку явку в День голосування в Росії. Попри поширену думку про нібито високий рівень підтримки влади, якщо на вибори приходить 10—15% виборців, важко сказати, хто насправді кого підтримує, зазначив Андрейчук. Що ж до соціологічних опитувань, то в Росії всього три великі соціологічні служби — дві кремлівські, а в третьої, відносно незалежної, ті ж самі респонденти, що і в перших двох. У наступному блоці муніципальні вибори коментував російський ліберальний політик Ілля Пономарьов.   

Воєнний оглядач Олександр Коваленко коментував ситуацію на фронті, зокрема контрнаступ на Харківщині. На думку Коваленка, велика кількість покинутої техніки свідчить, що втеча окупантів відбувалася хаотично: «На гусеничній техніці тікати незручно...»

Директорка фонду «Русь сидяча» Ольга Романова говорила про «могилізацію» ув’язнених у Росії. За її словами, відправляти «зеків» зі зброєю в руках в іншу країну незаконно, а розгортання по всій країні рекламної кампанії цього ганебного явища просто вражає. Мало того, злочинців — тих, кому вдалося уникнути смерті в Україні, — ще й героїзують. Фонду відомий факт, коли Путін нагородив засудженого за вбивство п’яти людей.

Речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко коментував гуманітарну ситуацію на Харківщині, а голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім розповів, як у Миколаєві під обстрілами пройшов День міста.

У денному блоці каналу іномовлення директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик говорив про допомогу США Україні, як воєнну, так і на відновлення, підтримку бюджетної сфери, енергетики тощо.

Журналіст  Newsweek Польща Маріуш Ковальчик коментував припинення спрощеного візового режиму між Євросоюзом і Росією. Він нагадав, що Польща ще раніше припинила видавати громадянам Росії туристичні візи, як і держави Балтії.

Правозахисниця і громадська діячка Тетяна Іванова говорила про необхідність фіксації порушень прав людини і завданих збитків на загарбаних територіях і про програми компенсацій постраждалим, які розробляються урядом. А також — про фільтрацію, депортацію в Росію, примусову мобілізацію на війну проти України та інші знущання, яких зазнають українці на окупованих територіях. 

Лідер міжнародого руху «Говорите громче!» росіянин Андрій Сидельников констатував відсутність в Росії антивоєнного руху: всі під пресом пропаганди, вільно виступати можуть лише ті, хто виїхав за кордон. Натомість партизанський рух, за його словами, існує. Сидельников також зазначив, що Захід довго плекав ілюзії щодо російської влади, «очі відкрились, лише коли почали падати бомби на мирні українські міста».

Протитрований як політичний експерт Валентин Гладких коментував звернення Президента України Володимира Зеленського «Без вас», назване ведучими маніфестом нової України, а також спробу ворога залякати українців ударами по Харківській теплоелектростанції.

Народна депутатка України, голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева говорила про резонансне звернення Зеленського, а також про зустріч Ялтинської європейської стратегії в Києві, під час якої йшлося зокрема про покарання воєнних злочинців і трибунал для Путіна.

У блоці каналу «Інтер» воєнний експерт Роман Світан коментував російські фейки про нашу армію, зокрема що Вовчанськ зайняли «темношкірі й англомовні» війська НАТО.

Блогерка Айнаш Мустояпова говорила про запланований візит в Казахстан Папи Римського, а також розповіла, що в країну приїхало «критично багато» росіян — на шопінг, купувати валюту, відкривати рахунки в банках тощо. Багато хто з них лишився, і це, каже мешканка Казахстану, не може не турбувати. А маса рублів, яка линула в країну, шкодить економіці: фахівці про це попереджали, однак уряд не відреагував.

У блоці «1+1» про Ялтинську європейську стратегію говорив політкоментатор Володимир Фесенко. Її учасників так надихнув контрнаступ, з посмішкою сказав гість ефіру, що «дехто пропонував наступного року зустрітися не просто в Ялті, а на руїнах Кремля в Москві».

Енергетичний експерт Геннадій Рябцев говорив про відповідь Євросоюзу і України на газовий шантаж Росії. В кінці включення гість закликав кожного потурбуватися про теплозабезпечення власної квартири.

А російський громадський діяч Андрій Піонтковський заявив, що після ударів по українських ТЕЦ і бурхливої радості російського суспільства з приводу цих ударів потрібно визнати Росію державою-спонсоркою тероризма. Він також повторив, що процес розпаду Росії почався.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
614
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду