Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 вересня

7 Вересня 2022
752
7 Вересня 2022
22:45

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 вересня

752
Успіхи нашої армії, ситуація на Запорізькій АЕС, вироки білоруським опозиціонерам, «Дія» як приклад цифровізації.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 вересня

У блоці «1+1» дипломат Андрій Веселовський сказав, що «в історії Британії було дві жінки-прем’єр-міністерки: одна була дуже успішною, інша — не дуже. У Ліз Трасс усе в її руках».

Аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень Андреас Умланд говорив про постачання зброї з Німеччини в Україну; про мітинги, які виникають у Європі через те, що люди бояться втягнення своїх країн у цю війну, і що європейці не розуміють першопричини конфлікту і загрози їхній безпеці, якщо конфлікт піде далі, за межі України. Але якщо зараз вони допоможуть Україні, далі війна не піде. У наступному блоці видавець журналів Business Ukraine та Lviv Today Пітер Дікінсон спрогнозував збільшення кількості проросійських мітингів по всьому світу, тому що «це остання річ, якою Росія може боротися із Заходом».

Фінансист Сергій Фурса коментував вплив санкцій на економіку Росії. За його словами, панічного ефекту, якого очікували у ЄС, не вийшло, натомість працює методика «тисячі порізів», яка дуже повільно знекровлює російську економіку.

Кінорежисер, сценарист і кінопродюсер Роман Балаян в інтерв’ю з циклу «Люди доброї волі» розповів зокрема про евакуацію з сім’єю до Франції, про свою пророчу статтю в російській «Новой газете» за два дні до початку вторгнення. Він зазначив, що ніколи не відчував ненависті до жодного народу, але зараз починає переживати саме це почуття. Режисер додав, що йому прикро за російську мову, яку самі росіяни зганьбили.

У денному блоці каналу іномовлення академік-секретар Національної академії наук України Сергій Комісаренко коментував безпідставні звинувачення з боку Росії на адресу України з приводу біологічних лабораторій. Він зауважив, що будь-яка лабораторія в медичному або ветеринарному виші є «біологічною», і звісно ж, такі лабораторії в Україні були і є.

Експерт із атомної енергетики Людвиг Литвинський наголосив, що місія МАГАТЕ не має змоги зробити будь-які політичні заяви або змусити росіян вивести війська з території Запорізької АЕС. За словами експерта, з технічної сторони загрози на станції зараз немає, але з огляду на стан персоналу, який працює в жахливих умовах окупації і тиску, нічого доброго очікувати не варто.

У блоці каналу «Інтер» про масові спроби співробітників ЗАЕС звільнитись, які свідчать про надзвичайно важкі умови роботи і нестерпну загалом ситуацію, говорив заввідділом Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак.

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України «Південь» Наталя Гуменюк повідомила, що Генштаб готує офіційне звернення щодо досягнутих на фронті успіхів, але треба почекати. Тиша потрібна зараз задля успіху ЗСУ і задля безпеки тих людей, чиї населені пункти вже звільнили.

Дипломат Олег Шамшур говорив про намагання світових політиків виступати миротворцями у війні між Росією і Україною, зокрема про позиції Макрона і Ердогана. На думку Шамшура, Макрон справді є впливовим і вміє вести дипломатичні перемовини, тоді як Ердоган працює на себе і намагається набути популярності завдяки збереженню добрих відносин і з Росією, і з Україною.

Британський журналіст і письменник, ексголовред російської служби Бі-бі-сі Андрій Остальський сказав, що не привітати Ліз Трасс з перемогою було з боку Росії жахливим порушенням правил дипломатичного спілкування між країнами. У разі перемоги Ріші Сунака у Росії були б такі ж проблеми, додав Остальський, адже Сунак теж обіцяв підтримувати Україну. Гість також розповів, що роками спостерігав зміну ставлення британського суспільства до Росії: у 1990-х роках британці переважно нормально ставились до Росії, з приходом до влади Путіна ставлення з кожним роком погіршувалося, а остаточно зіпсувалося після замаху на розвідника Сергія Скрипаля.

Заступник голови об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Павло Латушко говорив про вироки білоруським опозиціонерам нібито за «підготовку заколоту» проти Лукашенка. За словами Латушка, в Білорусі порушили понад 11 тисяч політичних кримінальних справ, а лише за останні два дні було засуджено сімнадцять людей на понад сто років ув’язнення.

У вечірньому блоці каналу іномовлення правозахисниця Віра Ястребова розповіла, як мешканці окупованих частин Донеччини і Луганщини, які у 2014-му кричали, що «Донбас годує всю Україну», впродовж восьми років їздили в Україну по пенсії і бачили, що і без частини Донбасу країна живе і розвивається, тоді як окуповані території лишилися без будь-якого розвитку.

Радниця віцепрем'єр-міністерки з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України Дар'я Гайдай сказала, що найважливішим здобутком внутрішньої політики України є «Дія», а Україна є безперечним європейським лідером у цифровізації документів, що визнають всі держави ЄС. Деякі з них, зокрема країни Балтії, вже почали створення на базі розробок «Дії» власних цифрових додатків.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
752
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду