Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня

18 Вересня 2022
650
18 Вересня 2022
08:01

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня

650
Масові поховання у звільненому Ізюмі, корупція в армії Росії, саміт Шанхайської організації співробітництва, військова допомога США Україні.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 вересня

У блоці «1+1» російський журналіст-розслідувач Сергій Канєв говорив про своє розслідування, присвячене темі корупції в армії Росії, а історик Олександр Алфьоров – про тактичне маркування на військовій техніці. За словами Алфьорова, символіку Z і V окупанти придумали тому, що ці літери зрозумілі і швидко наносяться, але з плином часу навіть мирні росіяни почали використовувати цю символіку у пропагандистських цілях і зробили з неї культ.

Російський політолог, професор Кубанського держуніверситету Михайло Савва говорив про посилення проблеми алкоголізму в Росії, про розслідування щодо причетності російської верхівки і пропагандистів до наркотрафіку та їхню власну наркозалежність. За його словами, якщо вже Путін відкрито заговорив про алкогольну залежність росіян, це означає, що він почав бачити підтвердження цієї статистики в своєму найближчому оточенні.

Політичний консультант і медіааналітик Олексій Ковжун зауважив, що російські пропагандисти сперечаються лише про те, наскільки жорстокими слід бути до ворога: «Напередодні вторгнення в Грузію я дивився якийсь етер, де ведучі і гості сперечались, що краще: завдати по Грузії один серйозний ядерний удар, напасти на Грузію поступово чи спочатку тиснути на Грузію економічними санкціями. Чомусь ніхто не говорив, що, може, треба нарешті від Грузії взагалі відчепитись?». Також Ковжун зауважив, що пропагандисти зараз критикують Путіна за нібито недостатню жорстокість до українців. Це, на думку Ковжуна, робиться спеціально, щоб на тлі кровожерливих Кадирова, Зюганова і Медведєва Путін справляв враження, що він нібито не такий самий, а нормальний та адекватний.

У денному блоці каналу іномовлення експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев коментував заходи, яких вживають у ЄС, щоб позбутися енергозалежності від Росії. Рябцев зазначив, що Німеччина була найбільшим в світі імпортером російських енергоресурсів, саме тому їй складно швидко перебудуватися. Експерт також зауважив, що надії Росії на поширення її експорту на Схід не справджуються, тому що й на Сході країни побоюються вторинних санкцій.

Капітан першого рангу ВМС США у відставці Гаррі Табах наголосив, що мета ленд-лізу – моментальна допомога і виділення грошей, тому розмови про «початок роботи ленд-лізу з 1 жовтня» є безпідставними. Він також критикував НАТО за те, що підтримка України досі є не такою активною, якою могла би бути з огляду на можливості Альянсу.

У блоці каналу «Інтер» експерт-міжнародник Максим Ялі коментував саміт Шанхайської організації співробітництва, який відбувся нещодавно в Самарканді: «Це було абсолютне соло Сі Цзіньпіна впродовж усього саміту. Вперше Путін був відсунутий на найдальші позиції і непомітний».  Російський ліберал Ігор Яковенко теж аналізував зміну ставлення світу до Путіна: «Людина, яка раніше змушувала чекати і Папу Римського, і королеву Великої Британії, зараз змушена стояти і чекати президента Киргизстану. Доповідаючи прем’єр-міністру Індії, він хвилюється і затинається, адже Індія і Китай — його нові господарі, перед якими він має зараз звітувати». Яковенко також прокоментував світлину з вечері після з’їзду ШОС: «Імператор Сі взагалі не прийшов на цю вечерю: не повинен великий імператор їсти разом із земними президентами. Президент Туреччини почувався як володар і хазяїн Сходу, поруч із ним президент Азербайджану, а Путін і Лукашенко на кушеточці, затиснуті з усіх боків».

Діяч Республіканської партії США Борис Пінкус говорив про рішення СполученихШтатів виділити Україні озброєння ще на 600 мільйонів доларів і відзначив, що керівництво України ніколи не просило НАТО надіслати свої війська, а лише зброю. «У мене враження, що НАТО тільки і чекає, щоб російський снаряд упав на території Польщі, щоб гідно відповісти», — зазначив Пінкус. Ведучі з цією думкою не сперечалися. Під час включення йшлося також про масові поховання, виявлені у звільненому Ізюмі, необхідність трибуналу для воєнних злочинців, саміт ШОС, Генасамблею ООН, на якій виступатиме Володимир Зеленський, велику об’єднавчу роль президента України в боротьбі з агресором тощо.

Голова Національної поліції в Харківській області Володимир Тимошко наголосив, що про масове поховання поблизу Ізюма потрібно розповідати якомога голосніше, щоб світ чув і говорив про Росію як про терориста.

У вечірньому блоці каналу іномовлення про жахливі знахідки в Ізюмі говорив юрист Захар Тропін. Він сказав, що ситуація в Ізюмі набагато гірша, ніж вона була в передмістях Києва, і що це має вплинути на швидкість ухвалення рішення в США щодо визнання Росії країною-спонсором тероризму. А це рішення, своєю чергою, вплине на процес звільнення території України.

Олег Жданов сказав: «У кожному місті, яке ми звільнимо, буде своя Буча».

В етері також показали заздалегідь записане інтерв’ю з амбасадоркою США в Україні Бріджит Брінк.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
650
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду