Українські культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру»

Українські культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру»

19 Серпня 2022
915
19 Серпня 2022
16:35

Українські культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру»

915
Підписанти звернення переконані, що наказ призведе до фактичного згортання однієї з найпомітніших та найуспішніших інституцій української культури.
Українські культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру»
Українські культурні інституції виступили проти реорганізації «Довженко-Центру»

Відповідний спільний заклик зупинити реорганізацію «Довженко-Центру» до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та Уряду оприлюднили Мистецький арсенал, Український інститут та Український PEN.

Підписанти звернення переконані, що наказ призведе до фактичного згортання однієї з найпомітніших та найуспішніших інституцій української культури та культурної дипломатії, зруйнує цілісну інституційну модель Довженко-Центру та послабить спроможність України розповідати свою історію на міжнародній арені в умовах безпрецедентної уваги світу до нашої держави.

«Міжнародна безпека і порозуміння прямо залежать від діалогу між інституціями різних країн, які забезпечують єдність суспільства, його спроможність легітимізувати політичні рішення. Тому сталість культурних інституцій, особливо у часи війни та політико-економічних криз, є важливим елементом національної безпеки та відображає рівень суб’єктності країни — того, чи здатна вона виступати повноцінною стороною у діалозі з іншими учасниками світової політики. Послаблення інституцій та успішних агентів культурної дипломатії, яким нині є Довженко-Центр, їх реорганізація чи ліквідація, розхитування організаційної структури, позбавлення матеріальних культурних активів, таких як фільмофонд, тиск на команди є прямою репутаційною втратою для всієї країни та вкрай негативним сигналом для міжнародної спільноти, що виходить далеко за межі культурного поля», — ідеться у зверненні.

17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Зокрема, наказом Держкіно передбачається реорганізація Центру:

  • шляхом виділу з утворенням окремої (самостійної) юридичної особи – державного підприємства «Українська анімаційна студія»;
  • шляхом виділу та передачі повноважень щодо архівування комплектів вихідних матеріалів фільмів, вихідних матеріалів фільму, створених повністю або частково за рахунок коштів Державного бюджету України, а також фільмокопій фільмів, створених в Україні за рахунок коштів юридичних осіб приватної форми власності та фізичних осіб, до державної установи «Науковий центр кінематографії України».

Всі інші функції та завдання, передбачені статутом «Довженко-Центром», залишаються за ним, запевняє Держкіно.

Нагадаємо, рішення про передачу Центру від МКІП до Держкіно уряд ухвалив наприкінці січня 2022 року. Тоді в «Довженко-Центрі» казали, що їм не озвучили перспективи цього кроку і не врахували думку керівництва та колективу. У березні 2021 року в Центрі стверджували, що переведення його в сферу управління Держкіно є «вкрай негативним».

Коли ДП «Національний центр Олександра Довженка» офіційно перейшло у пряме підпорядкування Держкіно, у Центрі це назвали історичною подією, оскільки МКІП, на їхню думку, заважав розвитку установи.

Фото: надане hromadske «Довженко-Центром»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
915
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду