Після розслідування «Слідства.Інфо» НАЗК перевіряє спосіб життя начальника Департаменту кібербезпеки СБУ

Після розслідування «Слідства.Інфо» НАЗК перевіряє спосіб життя начальника Департаменту кібербезпеки СБУ

16 Квітня 2024
759
16 Квітня 2024
21:38

Після розслідування «Слідства.Інфо» НАЗК перевіряє спосіб життя начальника Департаменту кібербезпеки СБУ

759
У відповідь на запит «Слідства.Інфо» в антикорупційному органі повідомили, що перевірка відбувається з метою встановлення відповідності рівня життя Іллі Вітюка наявному в нього та членів його сім’ї майну та одержаним ними доходам.
Після розслідування «Слідства.Інфо» НАЗК перевіряє спосіб життя начальника Департаменту кібербезпеки СБУ
Після розслідування «Слідства.Інфо» НАЗК перевіряє спосіб життя начальника Департаменту кібербезпеки СБУ

Національне агентство з питань запобігання корупції проводить перевірку способу життя начальника Департаменту кібербезпеки СБУ, бригадного генерала Іллі Вітюка. Про це повідомляє журналіст-розслідувач «Слідства.Інфо» Євгеній Шульгат, який посилається на інформацію, отриману його виданням  у відповідь на журналістський запит. 

Підставою для такої перевірки стало розслідування «Слідства.Інфо», у якому редакція виявила, що родина Іллі Вітюка володіє нерухомістю, ринкова вартість якої — щонайменше 25,5 млн грн (за курсом на момент купівлі), пише Євгеній Шульгат, який проводив редакційне розслідування.

«З метою встановлення відповідності рівня життя Вітюка І. А. з наявним у нього та членів його сім’ї майном та одержаними ними доходам Національне агентство (…) здійснює моніторинг способу життя зазначеного суб’єкта декларування», — повідомили редакції видання у пресслужбі НАЗК.

У розслідуванні «Слідства.Інфо» йшлося про те, що в грудні 2023 року дружина Іллі Вітюка Юлія придбала квартиру на 195 кв. метрів у київському ЖК преміумкласу. Ринкова вартість такого житла  — 21,5 млн гривень 

Крім того, невдовзі після призначення Іллі Вітюка на посаду очільника Департаменту кібербезпеки СБУ його дружина зареєструвала ФОП і почала заробляти значні кошти. Так, у 2022 році вона заробила 9,4 млн гривень, у 2023-му — 13,4 млн гривень. 

«Слідство.Інфо» також з`ясувало, що мати генерала СБУ, яка працює лікаркою, теж володіє нерухомістю в київських  ЖК. Ринкова вартість квартир за курсом на момент купівлі — понад 4 млн гривень.

Через два дні після виходу розслідування журналісти «Слідства.Інфо» оприлюднили ще одну публікацію, в якій повідомили, що, на їхню думку, співробітники ТЦК намагалися вручити повістку автору цього матеріалу, журналісту Євгенію Шульгату.

Медіарух підтримав журналістів-розслідувачів і виступив із заявою, в якій вимагав відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо».

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доручив командувачу Сухопутних військ провести службову перевірку щодо оприлюдненої виданням «Слідство.Інфо» інформації про спроби вручити повістку їхньому журналістові після розслідування про співробітника СБУ.

8 квітня стало відомо, що Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо» Євгенієм Шульгатом.

Крім перешкоджання журналістській діяльності, провадження відкрито також за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями. Розслідування проводиться за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 КК України. 

9 квітня «Інтерфакс — Україна» опублікував інформацію, яку отримав від пресслужби СБУ. Там повідомили, що за рішенням голови СБУ Василя Малюка, фігуранта розслідування «Слідства.Інфо» Іллю Вітюка відсторонили від посади та відправили на фронт.

Виконавча директорка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець у коментарі нашій редакції назвала таке рішення «спробою його (Іллю Вітюка. — “ДМ”) сховати від офіційного розслідування».

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) виступила із заявою, в якій закликає ретельно розслідувати інцидент із залякуванням мобілізацією журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
759
Читайте також
09.04.2024 20:46
Валерія Буняк
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
1 056
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду