«Репортери без кордонів» вимагають від Росії надати докази, що журналіст Дмитро Хилюк живий

«Репортери без кордонів» вимагають від Росії надати докази, що журналіст Дмитро Хилюк живий

23 Лютого 2024
1149
23 Лютого 2024
18:35

«Репортери без кордонів» вимагають від Росії надати докази, що журналіст Дмитро Хилюк живий

1149
Хоча RSF надала дані, що журналіста УНІАН незаконно утримують в РФ, Кремль відмовляється визнати, що Хилюк перебуває на російській території.
«Репортери без кордонів» вимагають від Росії надати докази, що журналіст Дмитро Хилюк живий
«Репортери без кордонів» вимагають від Росії надати докази, що журналіст Дмитро Хилюк живий

Міжнародна недержавна організація «Репортери без кордонів» (RSF) виступила із заявою, в якій вимагає від російської влади надати докази, що український журналіст Дмитро Хилюк живий.

«Після смерті в колонії головного опонента Володимира Путіна Олексія Навального умови утримання ув’язнених у Росії знову опинились у центрі уваги. У зв’язку із цим “Репортери без кордонів” (RSF) висловлюють занепокоєння долею українського журналіста, якого ось уже два роки утримують в ув’язненні в Росії без будь-яких законних підстав. Не так давно організація отримала доволі обнадійливі новини про Дмитра Хилюка від нещодавно звільненого українського військовополоненого. Однак він востаннє бачив журналіста у травні 2023 року, а відтоді про журналіста не було жодних новин», — ідеться в заяві RSF.

У своїй заяві «Репортери без кордонів» уточнили, що йдеться про зустріч нещодавно звільненого українського військовополоненого з Дмитро Хилюком, яка відбулася 12 травня 2023 року, коли їх обох перевозили із в’язниці в Новозибкові Брянської області РФ до виправної колонії в селищі Пакіно, що в кількох сотнях кілометрів на схід від Москви.

За словами українського військовополоненого, Хилюк перебував «у добрій фізичній формі», але справляв враження «дуже травмованої психологічно» людини. Також військовополонений підтвердив «Репортерам без кордонів», що Хилюк провів «не менше трьох місяців» в одиночній камері, про що раніше дізнались в організації.

«Режим Володимира Путіна навіть не визнає, що він (Дмитро Хилюк. — “ДМ”) перебуває у нього в неволі, попри чисельні свідоцтва, які зібрали RSF і які підтверджують його утримання під вартою без жодних на це законних підстав», — зазначають «Репортери без кордонів».

Нагадаємо, журналіст агентства УНІАН Дмитро Хилюк зник у березні 2022-го на окупованій Росією Київщині, в його рідному селі Козаровичі. У квітні РФ підтвердила, що утримує журналіста. Певний час він перебував у СІЗО в Брянській області. Точне місце перебування кореспондента було невідоме.

У серпні 2022 року через Міжнародний комітет Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього лист, датований 14 квітня. На конверті був штамп «Почта России», а сам лист містив одне речення: «Дорогі мої мамо, тату, я живий, здоровий, у мене все добре».

Дмитро Хилюк є серед двох зниклих безвісти в 2022 році в усьому світі журналістів, які ввійшли до річного звіту «Репортерів без кордонів».

17 травня група «1+1 media» опублікувала звернення до міжнародних професійних та правозахисних спільнот із проханням допомогти визволити з полону Росії Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких держава-агресор незаконно утримує від початку свого повномасштабного вторгнення в Україну. 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з російського полону журналіста інформагентства УНІАН Дмитра Хилюка.

Наприкінці травня 2023 року поліція Київської області передала справу щодо викрадення росіянами Дмитра Хилюка до Головного управління СБУ.

У липні 2023-го «Репортери без кордонів» встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній з в'язниць Володимирської області.

Фото: Медійна ініціатива за права людини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1149
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду