Голова Міжнародного інституту преси закликав українську владу не допускати тиску на журналістів через їхню роботу

Голова Міжнародного інституту преси закликав українську владу не допускати тиску на журналістів через їхню роботу

12 Квітня 2024
914
12 Квітня 2024
20:19

Голова Міжнародного інституту преси закликав українську владу не допускати тиску на журналістів через їхню роботу

914
Фране Мароєвич закликав також керівництво СБУ, Міноборони та Генштабу ЗСУ провести внутрішні розслідування можливих зловживань владою при спробі вручити повістку журналісту «Слідства.Інфо» Євгену Шульгату.
Голова Міжнародного інституту преси закликав українську владу не допускати тиску на журналістів через їхню роботу
Голова Міжнародного інституту преси закликав українську владу не допускати тиску на журналістів через їхню роботу

Виконавчий директор Міжнародного інституту преси (IPI) Фране Мароєвич закликав СБУ, Міноборони та Генштаб ЗСУ провести внутрішні розслідування щодо можливих зловживань владою при спробі вручити повістку журналісту «Слідства.Інфо» Євгену Шульгату, а також встановити системні запобіжні заходи, які не дозволять тиснути на журналістів через їхню роботу.

Лист Мароєвича, адресований керівництву Служби безпеки України, Офісу генпрокурора, Міністерства оборони та Генерального штабу ЗСУ, опублікували на сайті IPI.

Мароєвич заявив від імені організації заявив, що «ми глибоко стурбовані очевидним неправомірним способом», у який журналісту-розслідувачу «Слідство.Інфо» Євгену Шульгату вручили повістку.

«Час і контекст інциденту, схоже, вказують на те, що це не була регулярна операція, як це передбачено українським законодавством. На той момент Шульгат готував розслідування щодо начальника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка», — стверджує IPI.

На це, на думку Мароєвича, вказують два моменти. По-перше, кадри «Слідства» показують, що військові знали про місцезнаходження Шульгата і чекали на нього, що свідчить про те, що за ним стежили. По-друге, на записі камер відеоспостереження з торгового цетру видно, що військових супроводжував чоловік, якого «Слідство.Інфо» ідентифікувало як помічника Іллі Вітюка Олексія Біленка.

Мароєвич закликав СБУ, Міноборони та Генштаб провести внутрішні розслідування щодо можливих порушень і зловживань владою при спробі вручити повістку  Євгену Шульгату і опублкувати їх результати.

Зокрема, він сподівається отримати відповіді на такі запитання:

  • Чи проводилось спостереження за Євгеном Шульгатом до цього інциденту і якщо так, то ким і з чийого дозволу?
  • На якій підставі військові намагалися вручити повістку саме Шульгату?
  • Чи існують процедури, які гарантують, що посадовці СБУ не використовують авторитет своєї посади для потенційного досягнення особистих інтересів?

Мароєвич також закликав українську владу встановити системні запобіжні заходи, які не дозволять посадовцям СБУ націлюватись на журналістів чи інших критиків у помсту за їхню роботу.

Він додав, що IPI також стурбовані нещодавнім випадком нібито стеження оперативниками СБУ за представниками Bihus.Info та спробою залякування журналіста Юрія Ніколова, оскільки «разом вони, схоже, показують закономірність залякування та переслідування журналістів-розслідувачів за підтримки влади в Україні».

Нагадаємо, 6 квітня команда агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» заявила, що співробітники Солом’янського ТЦК намагалися вручити 1 квітня повістку журналісту видання Євгенію Шульгату буцімто невипадково, а ймовірно, за вказівкою працівника СБУ. Вони вважають, що це пов'язано з нещодавньою публікацією розслідування Євгенія Шульгата, у якому він викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

У відповідь Служба безпеки України повідомила, що вивчає інформацію щодо повістки журналісту Євгенію Шульгату і проводить відповідну перевірку. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доручив командувачу Сухопутних військ провести службову перевірку цієї інформації.

7 квітня Медіарух звернувся до президента, голови СБУ, генпрокурора, міністра оборони та головнокомандувача ЗСУ з вимогою відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо».

8 квітня стало відомо, що Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження через інцидент з Євгенієм Шульгатом за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів та можливого зловживання службовими повноваженнями (ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 ККУ).

9 квітня стало відомо, що голова Служби безпеки Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту кібербезпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов'язків. На час проведення перевірки Вітюк проходитиме службу в бойовому підрозділі СБУ, який служить на фронті. Аналогічно начальника Соломʼянського ТЦК перевели на нижчу посаду в один з бойових підрозділів Збройних сил України.

Фото: скриншот з відео «Слідства.Інфо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
914
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду