Фігуранта розслідування «Слідства.Інфо» Іллю Вітюка відсторонили від посади та відправили на фронт

Фігуранта розслідування «Слідства.Інфо» Іллю Вітюка відсторонили від посади та відправили на фронт

9 Квітня 2024
1789
9 Квітня 2024
16:13

Фігуранта розслідування «Слідства.Інфо» Іллю Вітюка відсторонили від посади та відправили на фронт

1789
За рішенням голови СБУ, Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі СБУ, який служить на фронті.
Фігуранта розслідування «Слідства.Інфо» Іллю Вітюка відсторонили від посади та відправили на фронт
Фігуранта розслідування «Слідства.Інфо» Іллю Вітюка відсторонили від посади та відправили на фронт

Голова Служби безпеки Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов'язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами «Слідства.Інфо". Про це повідомив «Інтерфакс — Україна», отримавши інформацію у пресслужбі СБУ.

«На час проведення перевірки обставин, оприлюднених журналістами "Слідство.Інфо", голова Служби Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки (ДКІБ) Вітюка від виконання посадових обов'язків», — повідомили агентству в пресслужбі СБУ.

Там також уточнили, що за рішенням голови СБУ Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ (ДКІБ СБУ). Цей підрозділ виконує завдання безпосередньо на фронті спільно з бійцями спецпідрозділу СБУ «Альфа».

«Наразі він відряджений до цього підрозділу і сьогодні виїхав у район виконання бойових завдань», — повідомили у пресслужбі.

Цю новину на своїй фейсбук-сторінці прокоментувала виконавча директорка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець.

«Нагадаю, що Вітюк — фігурант нашого розслідування про елітне майно на Печерську. А також — людина, яка хотіла помститися журналісту “Слідства.Інфо” повісткою. Тепер сам поїхав на фронт. Покарання війною як воно є», — зазначила журналістка.

Нагадаємо, раніше журналісти «Слідства.Інфо» опублікували розслідування про майно сім’ї керівника департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Іллі Вітюка. У матеріалі йшлося про те, що його дружина у грудні 2023 року придбала квартиру в житловому комплексі преміумкласу на столичному Печерську. У декларації посадовця зазначено, що за квартиру сплачено 12,8 млн гривень, проте його офіційної зарплати на таке житло не вистачило б.

Через два дні після виходу розслідування журналісти «Слідства.Інфо» оприлюднили ще одну публікацію, в якій повідомили, що, на їхню думку, співробітники ТЦК намагалися вручити повістку автору цього матеріалу, журналісту Євгенію Шульгату.

Медіарух підтримав журналістів-розслідувачів і виступив із заявою, в які вимагав відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент з журналістом «Слідства.Інфо».

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доручив командувачу Сухопутних військ провести службову перевірку щодо оприлюдненої інформації виданням «Слідство.Інфо» про спроби вручити повістку їхньому журналістові після розслідування про співробітника СБУ.

8 квітня стало відомо, що Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо» Євгенієм Шульгатом.

Крім перешкоджання журналістській діяльності, провадження відкрито також за фактом можливого зловживання службовими повноваженнями. Розслідування проводиться за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 КК України. 

На фото — Ілля Вітюк / сайт СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1789
Читайте також
09.04.2024 20:46
Валерія Буняк
Гала Скляревська
«Детектор медіа»
1 056
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду