«Репортери без кордонів» засудили перешкоджання роботі Михайла Ткача з боку польської поліцї

«Репортери без кордонів» засудили перешкоджання роботі Михайла Ткача з боку польської поліцї

29 Лютого 2024
806
29 Лютого 2024
05:24

«Репортери без кордонів» засудили перешкоджання роботі Михайла Ткача з боку польської поліцї

806
В організації зазначили, що журналіста-розслідувача «Української правди» Михайла Ткача та його відеографа Ярослава Бондаренка польські правоохоронці протягом кількох годин обшукували та вилучили техніку.
«Репортери без кордонів» засудили перешкоджання роботі Михайла Ткача з боку польської поліцї
«Репортери без кордонів» засудили перешкоджання роботі Михайла Ткача з боку польської поліцї

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила перешкоджання  польською поліцією роботі журналіста Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка. Відповідну заяву організації опубліковано в соцмережі Х. 

«Двоє журналістів українського медіа "Українська правда" були затримані вчора на кілька годин польською поліцією під час репортажу біля білоруського кордону. Протягом кількох годин їх обшукували та вилучили техніку. RSF засуджує перешкоджання їхній роботі», — йдеться у твіті «Репортерів».

Нагадаємо, вдень 27 лютого журналіст-розслідувач «Української правди» Михайло Ткач повідомив, що польські правоохоронці затримали його разом з оператором біля польсько-білоруського кордону, коли вони знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. За словами Ткача, команда видання вирішила перевірити, що відбувається на межі Польщі та Білорусі в той час, коли польські фермери блокують кордон з Україною. 

Журналіст повідомив, що польські поліцейські «хапали наші камери, обшукували нашу машину, нас, повикидали наші речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали усі телефони, документи». 

Журналіста та оператора «УП» привезли в комендатуру поліції, де утримували щонайменше 4 години. За словами Ткача, їх допитували як поліцейські, так і представники спецслужби. Увесь цей час журналістам не дозволяли ні з ким зв'язатися. 

Ткач зауважив, що представники польської спецслужби «перелякалися», коли почули про матеріал, та почали запитувати, чи знають про це український уряд та можновладці, хто є джерелом журналістів і скільки часу вони працюють над цією темою. 

Після допиту їм повернули картки пам’яті, однак з'ясувалося, що деякі відзняті матеріали були видалені. Також була пошкоджена підзарядка для акумуляторів. 

Увечері 27 лютого поліція Підляського воєводства Польщі опублікувала коротке повідомлення про те, що «не затримувала журналіста з України» 

Тоді ж поліція Люблінського воєводства підтвердила, що проводила у прикордонній зоні «дії зі встановлення особи» щодо людей, «присутність яких у прикордонній зоні викликала занепокоєння мешканців». 

Згодом посол України в Польщі Василь Зварич повідомив, що втрутився у справу затриманого журналіста: «Вони знімали рух поїздів, запускали дрон. Поліція вирішила перевірити, хто це був, щоб це не виявилися провокатори. Справа була швидко вирішена». 

28 лютого польська поліція заявила, що журналіста «Української правди» Михайла Ткача та його оператора доставили до відділку поліції через мовний бар'єр та потребу верифікації пред'явлених документів. Правоохоронці запевняють, що повернули затриманим усі речі та документи і ніхто з них не заявив про пошкодження майна. 

Увечері 28 лютого редакція «Української правди» виступила із заявою, в якій наголосила, що дії польської поліції 27 лютого щодо керівника відділу журналістських розслідувань «Української правди» Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка не були направлені на контроль та безпеку прикордонного регіону і мають ознаки перешкоджання журналістській роботі, втручання в неї разом з недотриманням процедур контролю особи.

Фото: колаж із допису в Х «Репортерів без кордонів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
806
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду