У Франції відкрили судове розслідування вбивства росіянами журналіста Fox News П’єра Закшевського

У Франції відкрили судове розслідування вбивства росіянами журналіста Fox News П’єра Закшевського

18 Квітня 2024
1490
18 Квітня 2024
10:36

У Франції відкрили судове розслідування вбивства росіянами журналіста Fox News П’єра Закшевського

1490
П’єр Закшевський та українська журналістка й фіксерка Олександра Кувшинова загинули 14 березня 2022 року під Києвом унаслідок артилерійського обстрілу російськими окупантами.
У Франції відкрили судове розслідування вбивства росіянами журналіста Fox News П’єра Закшевського
У Франції відкрили судове розслідування вбивства росіянами журналіста Fox News П’єра Закшевського

Національна антитерористична прокуратура (PNAT) Франції відкрила судове розслідування за фактом смерті франко-ірландського журналіста, оператора американського телеканалу Fox News П’єра Закшевського. Він був убитий росіянами 14 березня 2022 року в Україні під час висвітлення повномасштабного російського вторгнення. Про це повідомляють «Репортери без кордонів» (RSF).

Закшевський був фотографом та оператором, працював на Fox News в Іраку, Афганістані та Сирії. 

Після понад двох років розслідування обставин його смерті в селі Горенці неподалік Києва у справі призначили двох слідчих суддів. Це значний крок уперед у боротьбі з безкарністю за злочини, скоєні проти журналістів, зазначили в RSF.

За словами дружини журналіста Мішель Росс-Стентон, П’єр «використовував свій об’єктив, щоб переконатися, що історії людей розповідаються ясно та правдиво, незалежно від того, наскільки це складно чи небезпечно». Росс-Стентон висловила вдячність усім, хто підтримав і допоміг їй у боротьбі за розкриття правди про те, що сталося з її чоловіком.

У RSF нагадали, що через два дні після загибелі П’єра Закшевського, 16 березня 2022 року, PNAT розпочала попереднє розслідування, в якому взяли участь 17 членів родини загиблого та «Репортери без кордонів». Франція, Ірландія та Україна створили спільну слідчу групу. 5 квітня 2024 року PNAT передала справу декану слідчих суддів відділу злочинів проти людства та воєнних злочинів суду Парижа з проханням розпочати розслідування воєнного злочину.

На цьому етапі призначення суддів-слідчих дозволить родичам загиблого стати цивільними сторонами та брати більш активну участь у розслідуванні, що триває.

RSF також подасть заявку на участь у судовому розслідуванні разом з родиною П’єра Закшевського.

Юрист організації Емманюель Дауд привітав цей рішучий крок: «Це демонструє, що коли міжнародна судова співпраця на місцях є ефективною, здатність французької системи правосуддя швидко рухатися вперед в контексті війни робить можливим боротися ефективно проти безкарності».

Нагадаємо, оператор телеканалу Fox News П’єр Закшевський та українська журналістка і фіксерка Олександра Кувшинова загинули під Києвом унаслідок артилерійського обстрілу російськими окупантами 14 березня 2022 року. Ще один член знімальної групи, журналіст Fox News Бенджамін Голл, вижив тоді, але осліп на одне око та втратив частину ноги. Згодом Бенджамін Голл розповів про свій досвід у книзі під назвою «Врятований».

13 березня 2022 року в Ірпені російські окупанти розстріляли американського журналіста Брента Рено. Разом із колегою Рено знімав евакуацію мешканців Ірпеня. Після перетину блокпосту машину, в якій вони їхали, розстріляли росіяни. Брент Рено зазнав смертельного поранення, іншого пораненого журналіста врятували українські медики.

Олександра Кувшинова писала, що росіяни цілеспрямовано ціляться в журналістів. 

Нещодавно «Детектор медіа» повідомляв про те, що родина фіксерки Олександри Кувшинової подала позов проти американської телекомпанії Fox News. У позові до Верховного суду штату Нью-Йорк рідні загиблої звинувачують медіа в недбалості.

Fox News опублікували заяву, в якій стверджують, що продовжують оплакувати загибель Кувшинової та Закшевського, але будуть «з повагою захищатися від недостовірних тверджень в рамках цього позову».

Читайте також: 

Фото: FoxNews

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду