Комітет захисту журналістів закликав владу Польщі не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес

Комітет захисту журналістів закликав владу Польщі не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес

19 Березня 2024
726
19 Березня 2024
08:40

Комітет захисту журналістів закликав владу Польщі не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес

726
У Комітеті згадали про нещодавні затримання на українсько-польському кордоні журналістів «Української правди» та «Район.in.ua».
Комітет захисту журналістів закликав владу Польщі не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес
Комітет захисту журналістів закликав владу Польщі не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес

У понеділок, 18 березня, Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, CPJ) виступив із заявою, в якій закликав польську владу не перешкоджати журналістам, які розслідують теми, що мають суспільний інтерес. Про це написала «Українська правда» із посиланням на заяву CPJ.

«CPJ стурбований затриманням Польщею протягом двох тижнів чотирьох українських журналістів, які розслідували торгівлю країни з Росією, — сказала Гульноза Саїд, програмна координаторка CPJ у Європі та Центральній Азії. —  Журналісти повинні мати можливість висвітлювати питання, що становлять суспільний інтерес, не боячись затримання чи депортації».

У своїй заяві Комітет захисту журналістів згадав про два нещодавніх прецеденти із затриманням на українсько-польському кордоні журналістів «Української правди» та «Район.in.ua».

Нагадаємо, 27 лютого журналіст-розслідувач «Української правди» Михайло Ткач повідомив, що польські правоохоронці затримали його разом з оператором біля польсько-білоруського кордону, коли вони знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. Журналіста та оператора «УП» привезли в комендатуру поліції, де утримували щонайменше 4 години.

28 лютого польська поліція заявила, що Михайла Ткача та оператора «УП» доставили до відділку поліції через мовний бар’єр та потребу верифікації пред’явлених документів. Правоохоронці запевнили, що повернули затриманим усі речі та документи і ніхто з них не заявив про пошкодження майна. 

Того ж дня редакція «Української правди» виступила із заявою, що дії польської поліції щодо Михайла Ткача та відеографа Ярослава Бондаренка не були направлені на контроль та безпеку прикордонного регіону і мають ознаки перешкоджання журналістській роботі з недотриманням процедур контролю особи. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила перешкоджання польською поліцією роботі журналістів.

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова офіційно звернувся до профільних комісій Сейму і Сенату Польщі з проханням узяти під парламентський контроль питання затримання на кордоні журналістів «Української правди» Михайла Ткача та Ярослава Бондаренка, під час якого в них вилучили карти пам’яті з відзнятим матеріалом та не давали можливості вийти на зв’язок.

13 березня стало відомо, що в Польщі затримали двох журналістів інформаційного агентства «Район.in.ua», які проводили розслідування вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Їх звинуватили у зніманні критичної інфраструктури, відібрали техніку та записи і через добу депортували з країни. 

«Детектор медіа» з’ясував, що редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня приблизно о 13:10 за місцевим часом працівники поліції в кількості 5-6 осіб у місті Бранєво неподалік кордону між Калінінградською областю РФ та Польщею. Журналісти в той час фіксували перетин кордону вантажними автомобілями. Вони мали редакційне завдання дослідити тему вантажних перевезень між Росією та Польщею.

Редакція «Район.in.ua» закликала органи української влади звернутися до МЗС, МВС і прикордонної служби Польщі та ініціювати проведення перевірки законності дій працівників поліції при затриманні журналістів, обшуку та відібранні їхнього майна та втручанні в журналістську діяльність. Редакція також просила владу сприяти поверненню майна журналістів. Крім того, «Район.in.ua» закликав порушити кримінальне провадження за ч. 3 ст. 171 КК України — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, вчинене службовою особою

Редакція також звернулася до Національної спілки журналістів України та Незалежної медіапрофспілки України з проханням звернутися до Міжнародної і Європейської федерацій журналістів, а також Асоціації польських журналістів та із закликом захистити права журналістів Юрія Конкевича та Олександра Пілюка. 

Міжнародна та Європейська федерації журналістів закликали владу Польщі ретельно розслідувати цілеспрямоване перешкоджання з боку польських правоохоронців роботі українських журналістів з «Української правди» та «Район.in.ua» під час виконання редакційних завдань. 

Фото: фейсбук-сторінка Комітету захисту журналістів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
726
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду