При парламентському комітеті свободи слова буде створена нова громадська рада

При парламентському комітеті свободи слова буде створена нова громадська рада

23 Лютого 2024
601
23 Лютого 2024
14:32

При парламентському комітеті свободи слова буде створена нова громадська рада

601
Рада займатиметься експертизою законопроєктів у сфері свободи слова, відстежуватиме діяльність органів влади, пов’язану з дотриманням права на свободу слову та інформацію, контролюватиме перебіг справ щодо порушення прав журналістів.
При парламентському комітеті свободи слова буде створена нова громадська рада
При парламентському комітеті свободи слова буде створена нова громадська рада

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова затвердив нове положення про Громадську раду при комітеті і закликав організації громадянського суспільства надсилати свої кандидатури до неї. Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці комітету у фейсбуку. 

Згідно з положенням, Громадська рада з питань свободи слова — постійно діючий незалежний громадський колегіальний експертний орган при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова, який займається координацією у сфері співпраці недержавних організацій та експертів з комітетом.

Її ключові цілі — забезпечення прав на свободу слова, прав громадян на інформацію, гарантій діяльності засобів масової інформації, захисту прав журналістів і працівників засобів масової інформації. 

Громадська рада займатиметься, зокрема:

  • громадською експертизою законопроєктів у сфері свободи слова, прав громадян на інформацію, захисту прав журналістів і працівників засобів масової інформації;
  • поданням на розгляд комітету пропозицій щодо основних засад національної політики у сфері забезпечення свободи слова, гарантій діяльності засобів масової інформації;
  • внесенням пропозицій для покращення стану дотримання та виконання міжнародних зобов’язань України у сфері захисту свободи, гарантій діяльності засобів масової інформації;
  • відстеженням та аналізом діяльності органів влади, пов’язаної з дотриманням права на свободу слову та інформацію, інформуванням комітету з цих питань;
  • контролем перебігу справ щодо порушення прав журналістів та їхньої діяльності тощо.

Остаточний термін подачі кандидатів до громради — 8 березня 2024 року включно. Листи з прикріпленими установчими документами громадських організацій комітет просить надсилати на електронну пошту hlynyana@rada.gov.ua.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що 9 грудня 2023 року Верховна Рада України призначила Ярослава Юрчишина головою Комітету з питань свободи слова.

Про пріоритетні напрями в роботі парламентського Комітету з питань свободи слова можна дізнатися з колонки голови комітету Ярослава Юрчишина на «ДМ».

Читайте також:

Фото: пресслужба ВРУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
601
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду