detector.media
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
21.12.2023 14:55
Парламентський комітет свободи слова готує пропозиції з покращення доступу журналістів до лінії фронту
Парламентський комітет свободи слова готує пропозиції з покращення доступу журналістів до лінії фронту
Голова комітету з питань свободи слова переконаний: якщо про події на фронті не будуть розповідати українські журналісти, то і суспільство, і міжнародна аудиторія отримають російський погляд на війну.

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова готовий докласти зусиль для створення та безперешкодного і конкурентного доступу журналістів до інформації. І в першу чергу це стосується напрацювання та впровадження чітких правил роботи медіа в зоні бойових дій та на прифронтових територіях. Про це повідомив голова комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин під час брифінгу у Верховній Раді.  

«Дуже добре, що в нас синхронізовані пріоритети з президентом, який, як відомо, заявив, що влада підготувала зміни в доступі журналістів до фронту. І в планах нашого комітету — спільно з представниками Генштабу ЗСУ та Міністерства оборони зробити так, щоб правила акредитації журналістів у зоні лінії фронту були більш зрозумілими. Навряд чи ця акредитація буде простішою, зважаючи, що в нас іде війна. Але щонайменше тут не має бути місця для волюнтаризму — сьогодні ми пускаємо, а завтра не пускаємо, тим таємно даємо акредитацію, а іншим — ні», — сказав Юрчишин.  

На його переконання, у цьому питанні повинні бути чіткі правила, на які можуть розраховувати медіа. Оскільки якщо про війну не розказуватимуть українські медіа, то «і наше суспільство, і міжнародні партнери отримають російський погляд на події».  

«Зрозуміло, що серед пріоритетів військових немає цілі розповідати про війну, у них є одне завдання — воювати, і ми не можемо їх примусити робити так, як нам потрібно. Але ми намагаємось їм пояснити, що падіння інтересу до України і подій, повʼязаних з російською агресією, викликане значною мірою тим, що ми не даємо достатньо інформації Заходу. А на тлі тих проблем, які є у США і європейських країнах, український погляд на війну критично важливий. Тож шляхом активної комунікації ми намагатимемося знайти з військовими адекватний рівень взаємодії», — розповів керівник комітету свободи слова.  

За його словами, комунікаційники Генштабу ЗСУ та  Міноборони отримують інформацію про те, як відбувається взаємодія між журналістами і військовими, з двох джерел: скарг медійників і звітів власне військових.  

«По звітах військових — все добре. Журналісти не гинуть, значить, ми все правильно робимо, не пускаючи їх туди, де небезпечно, розмірковують військові. Але є розуміння і в Генштабі, і в Міноборони того, що потрібно вдосконалювати цей формат. І є мої пропозиції, які перед тим, як лягти на папір, будуть узгоджені з медіа. Думаю, ми дійдемо до спільного розуміння, що потрібно активніше працювати з журналістами. Втім, є нюанси. Кінцеве рішення завжди буде ухвалювати керівник військової частини. І тут все залежить від того, наскільки в нього добре розуміння загальної ситуації. Тож наше завдання — пояснити нашим захисникам, що від того, як медіа покажуть ситуацію на фронті, залежать, скажімо, поставки озброєння та боєприпасів. З цим ми будемо працювати, як і з візаві журналістів — пресофіцерами — з тим, щоби вони переконували своє начальство в необхідності продуктивної комунікації з медіа», — пообіцяв Ярослав Юрчишин. 

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, у листопаді 2023 року Інститут масової інформації передав Міноборони пропозиції з удосконалення правил доступу журналістів до зони бойових дій. Документи, якими діяльність медіа під час роботи в зоні бойових дій та на прифронтових територіях регулюється зараз, на думку ІМІ, не відповідають чинному законодавству.

Також ми писали про те, що начальник Управління преси та інформації Міноборони Ілларіон Павлюк в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявив пронеобхідність надати журналістам більший доступ у зону бойових дій. У цьому ж ефірі речник Міноборони повідомив і про те, що інформація з відкритих джерел стала дієвим інструментом розвідки ворога.

У червні Комітет захисту журналістів опублікував заяву, в якій закликав українську владу встановити чіткі правила акредитації журналістів та припинити тиск на них за їхні репортажі.

У квітні Міністерство культури та інформаційної політики  зверталося до Міноборони з проханням надати доступ до зони бойових дій воєнним кореспондентам та знімальним групам телеканалів, які беруть участь у створенні інформаційного телемарафону «Єдині новини».

Фото: Ярослав Юрчишин / пресслужба Верховної Ради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY