ІМІ роз’яснив, яку інформацію журналістам заборонено поширювати із зони бойових дій після змін до наказу Головкома

ІМІ роз’яснив, яку інформацію журналістам заборонено поширювати із зони бойових дій після змін до наказу Головкома

7 Лютого 2024
1050
7 Лютого 2024
20:04

ІМІ роз’яснив, яку інформацію журналістам заборонено поширювати із зони бойових дій після змін до наказу Головкома

1050
Нова редакція наказу №73 містить багато пунктів з попередніх заборон, але є й нові та більш деталізовані.
ІМІ роз’яснив, яку інформацію журналістам заборонено поширювати із зони бойових дій після змін до наказу Головкома
ІМІ роз’яснив, яку інформацію журналістам заборонено поширювати із зони бойових дій після змін до наказу Головкома

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наказом №51 від 3 лютого 2024 року затвердив зміни до наказу №73 щодо правил акредитації журналістів під час дії воєнного стану. Вони передбачають ряд новацій, у тому числі й тих, що стосуються обмежень у поширенні інформації із зони ведення бойових дій в медіа та соцмережах. 

Експерти Інституту масової інформації нарахували близько двох десятків позицій щодо таких обмежень. Серед них є й цілковито нові заборони.

Так, досі до переліку не входили персональні дані військовослужбовців, які виконують бойові  або спеціальні завдання. Згідно зі змінами до наказу №73, відтепер ці дані не підлягають розголошенню. Чіткий перелік персональних даних законодавством не встановлено, але до таких можуть зараховувати повне ім’я, позивний, паспортні та контактні дані військовослужбовця, пояснюють в ІМІ.

Новим у переліку є також пункт про втрати бойової (спеціальної) техніки та особового складу, якщо така інформація не була поширена Генштабом ЗСУ або іншими складовими Сил оборони.

Ще одна новація  — заборона робити фото- та відеоматеріали всередині танків, самохідних артилерійських установок, зенітно-ракетних комплексів, бойових броньованих машин та літаків, особливо іноземного виробництва.

В ІМІ наголосили, що остання редакція наказу №73 містить багато пунктів з попередніх заборон, але є більш деталізованою.

Приміром, відтепер журналістам не можна розповідати про кількість, тип бойової чи спецтехніки, її технічний склад (у попередній редакції від 27.02.2023 йшлося тільки про кількість), про місця, райони зосередження, розгортання та відновлення боєздатності військових частин з прив’язуванням до населених пунктів та інших географічних об'єктів (раніше йшлося лише про місця переміщення та розгортання).

Заборонено вказувати чи фотографувати розташування стартових позицій ППО та результати виконання ними бойових завдань (у попередній редакції наказу згадувалося лише про місце розташування ППО).

Повністю з переліком інформації, забороненої до поширення, можна ознайомитися на сайті ІМІ.

Водночас із переліку вилучено інформацію, яка містить:

  • описи, зображення та умовні позначки, які ідентифікують або можуть ідентифікувати об'єкти (як коментують в ІМІ, це досить розмите положення, яке не дає змоги зрозуміти, яка інформація та про які об'єкти може завдати шкоди ЗСУ);
  • інформацію про зниклий або збитий літак, літальний апарат, зникле судно та пошуково-рятувальні операції, які плануються або проводяться;
  • фото- або відеоматеріали зі знищеними (ураженими, пошкодженими) зразками озброєння та військової техніки іноземного виробництва, які надавалися в межах матеріально-технічної допомоги від країн-партнерів;
  • пропаганду або виправдання широкомасштабної збройної агресії РФ проти України (поширення зазначеної інформації обмежується іншими нормативними актами, зокрема Кримінальним кодексом України, зазначають експерти ІМІ).

«Загалом оновлений перелік обмежень свідчить про значний обсяг роботи, проведений Генштабом та Міністерством оборони в контексті аналізу інформаційного поля довкола військових операцій, роботи Збройних сил України та інших складових Сил оборони, а також наслідків впливу певної інформації на перебіг проведення бойових дій. Водночас лише час покаже, чи зможе новий Наказ допомогти зробити це поле як дійсно об'єктивним і чесним щодо насамперед самих військовослужбовців, так і складним для впливу противника», — резюмують аналітики ІМІ.

Як повідомляв «Детектор медіа», згідно зі змінами до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73, опублікованими на сайті Міністерства оборони, відтепер акредитованим представникам медіа дозволяється робота без супроводу в громадських місцях у «жовтій» зоні, до якої є вільний доступ цивільного населення, у межах маршруту, погодженого командувачем (командиром) угруповання військ. Дозвіл можна отримати на підставі заяви акредитованого медійника, яку розглядатимуть упродовж трьох календарних днів з моменту її подання. Про те, які ще новації містяться в документі, ми писали в матеріалі «Валерій Залужний підписав зміни до наказу №73 щодо правил акредитації журналістів під час воєнного стану»

Нагадаємо, від 3 березня 2023 року в Україні діяли змінені правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану. Командувачі в районах відповідальності визначали три зони для перебування представників ЗМІ. Зокрема, у «червоній» ділянці робота акредитованих медійників була повністю заборонена, а в «жовтій» можна було працювати лише в супроводі пресофіцера. Окрім цього, прескарта нового зразка була затверджена зі строком дії до 6 місяців.

Після запровадження нових правил учасники Медіаруху, українські та іноземні журналісти заявили про неприпустимість надмірних обмежень роботи медіа під час дії воєнного стану. Переглянути правила «зонування» також закликали «Репортери без кордонів» та Комітет захисту журналістів. 

Уже в листопаді Інститут масової інформації передав Міноборони пропозиції з удосконалення правил доступу журналістів до зони бойових дій, оскільки документи, якими регулювалася діяльність медіа під час роботи в зоні бойових дій та на прифронтових територіях, на думку ІМІ, не відповідали чинному законодавству.

Про підготовку пропозицій з покращення доступу журналістів до лінії фронту у грудні також повідомляв очільник Парламентського комітету свободи слова Ярослав Юрчишин.

Фото: Yan Dobronosov / Global Images Ukraine via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1050
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду