Українські  журналісти говорять, що непрозорий процес акредитації заважає висвітленню війни,  — CPJ

Українські журналісти говорять, що непрозорий процес акредитації заважає висвітленню війни, — CPJ

9 Червня 2023
1946
9 Червня 2023
23:34

Українські журналісти говорять, що непрозорий процес акредитації заважає висвітленню війни, — CPJ

1946
Зокрема, про непрозорість нових правил акредитації Комітетові захисту журналістів повідомила головна редакторка інтернет-видання «Заборона» Катерина Сергацкова.
Українські  журналісти говорять, що непрозорий процес акредитації заважає висвітленню війни,  — CPJ
Українські  журналісти говорять, що непрозорий процес акредитації заважає висвітленню війни,  — CPJ

9 червня Комітет захисту журналістів (CPJ) опублікував заяву, в якій закликав українську владу встановити чіткі правила акредитації журналістів та припинити тиск на них за їхні репортажі.

В Комітеті повідомляють, що через статті та репортажі  журналістам NBC News, The New York Times, CNN, The New Yorker та «Громадське» погрожували позбавити акредитації чи позбавляли її через звинувачення в порушенні правил  роботи  на фронті. Щонайменше двом пропонували пройти поліграф, що Комітет вважає практикою залякування. CPJ при цьому посилається на розмови з шістьма журналістами та повідомлення «численних ЗМІ».

Один із них  Антон Скиба, якого двічі викликали в СБУ потягом переоформлення акредитації, і наразі її не подовжено. Канадське видання Globe and Mail, для якого працює Скиба, намагалося повернути йому акредитацію. Сам Скиба розповів, що  співробітники СБУ розпитували його про батьків, що живуть на окупованій території,  про його  поїздки в Крим та Білорусь та контакти з офіційними особами так званої «ДНР». Пропозицію пройти поліграф він сприйняв як залякування та відмовився від тесту.

Інші журналісти, що працюють в Україні, як ідеться в заяві CPJ, теж стикалися з проблемами через свої репортажі чи роботу на окупованих з 2014 року територіях або порушення правил в’їзду в анексований Крим. Також фотограф Максим Дондюк, який працює для іноземних видань, повідомив, що  в середині травня пресофіцер погрожував позбавити його акредитації після виходу матеріалу, під час роботи над яким Дондюк жив два тижні в окопах з піхотою під Бахмутом. Утім, станом на 8 червня акредитація в Дондюка наявна.

«Занепокоєння викликає непрозорість процесу акредитації, тому що деякі мої колеги отримали акредитацію дуже швидко, а деякі чекали місяцями, не маючи можливості працювати на передовій або навіть у Києві на місцях злочинів», — наводить CPJ слова Катерини Сергацкової, головної редакторки «Заборони».

В управлінні зв’язків  з громадськістю ЗСУ Комітетові захисту журналістів повідомили, що  під час оформлення нової акредитації військові схвалили 90% запитів. При цьому зазначили, що лише в одному випадку анулювали акредитацію у зв’язку з грубим порушенням правил.

Нагадаємо, що раніше акредитації позбавили данську журналістку Матільду Кімер, але  після публічного розголосу повернули її.

Раніше Асоціація журналістів Німеччини закликала Росію та Україну надати воєнним журналістам доступ на фронт.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1946
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду