«Не пустили правоохоронці»: Маляр пояснила, чому медійники не змогли  потрапити до Херсона відразу після його звільнення

«Не пустили правоохоронці»: Маляр пояснила, чому медійники не змогли потрапити до Херсона відразу після його звільнення

24 Листопада 2023
1284
24 Листопада 2023
00:31

«Не пустили правоохоронці»: Маляр пояснила, чому медійники не змогли потрапити до Херсона відразу після його звільнення

1284
Деяким журналістам вдалося потрапити до міста нелегально.
«Не пустили правоохоронці»: Маляр пояснила, чому медійники не змогли  потрапити до Херсона відразу після його звільнення
«Не пустили правоохоронці»: Маляр пояснила, чому медійники не змогли  потрапити до Херсона відразу після його звільнення

У перший день після звільнення Херсона в листопаді 2022 року журналісти не змогли потрапити до міста, оскільки правоохоронці під час проведення стабілізаційних дій забороняють будь-кому заходити до населеного пункту або виходити з нього, пояснила колишня заступниця міністра оборони з інформаційної політики та стратегічних комунікацій Ганна Маляр в інтерв`ю Liga.net.  

Журналіст Liga.net. згадав нарікання медійників, які не змогли потрапити до Херсона відразу після його звільнення, через що їм довелося брати відеоматеріали з телеграм-каналів та з тіктоку. 

Ганна Маляр, у свою чергу, нагадала, що першими після звільнення кожного населеного пункту до нього заходять правоохоронці — для  проведення стабілізаційних дій, під час яких, зокрема, відпрацьовуються колаборанти, що залишилися після відступу ворога. Правоохоронці встановлюють правила, згідно з якими протягом декількох днів до населеного пункту ніхто не може зайти та вийти з нього.  

Ексзаступниця міністра оборони розповіла, що в перший же день звільнення Херсона вона почала організовувати брифінг, який мав відбутися в будівлі міськради: «Планувалася участь очільника місцевої влади, військових, які розповіли би про всю героїчність ситуації, мав прилетіти гелікоптером очільник Херсонської ОВА, заступник Головнокомандувача ЗСУ. Але від правоохоронців поступила інформація: більшість адмінбудівель міста заміновано., і п’ятеро людей, які проводили розмінування, вже підірвалося. Тому всім, включно із заступником Головнокомандувача та військовими, в'їзд до Херсона було заборонено». 

Маляр повідомила, що дозвіл на  в'їзд надали лише через день, і щойно його було отримано, вона разом з пресофіцерами організувала «понад 200 журналістів, яких везли кількома автобусами. Правоохоронці чітко визначили, скільки може бути автобусів, яка може бути колона — тому що це заходи безпеки, тому що туди добиває російська артилерія». 

Але деякі журналісти, за її словами, потрапили до Херсона нелегально: «є людський фактор, є порушення. Отже, треба ці порушення розслідувати, як вони туди потрапили, адже вони цим багатьох наражали на небезпеку».

Вона також зазначила, що роль журналістів у документуванні військових злочинів росіян надзвичайно висока, бо інколи вони можуть зафіксувати моменти, які не помітили правоохоронці. Але при цьому теж необхідно збалансовувати роботу журналістів, правила безпеки та запобігання витоку інформації.  

Нагадаємо, перший престур до звільненого Херсона відбувся 14 листопада 2022 року. Деякі журналісти нарікали на умови, в яких проводився тур. Зокрема, за деякими даними, на 200 охочих журналістів було виділено лише 30 сидячих місць в автобусі. Напередодні, 13 листопада, на офіційній фейсбук-сторінці Генерального штабу Збройних сил України з’явилося повідомлення, що низці представників ЗМІ, які порушили правила роботи в районі ведення бойових дій, скасовано дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнані нечинними.

Фото Валентина Поліщука / Liga.net. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1284
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду