Globe and Mail: Україна не продовжила акредитації фотографу Антону Скибі. Його двічі викликали в СБУ

Globe and Mail: Україна не продовжила акредитації фотографу Антону Скибі. Його двічі викликали в СБУ

8 Червня 2023
4318

Globe and Mail: Україна не продовжила акредитації фотографу Антону Скибі. Його двічі викликали в СБУ

4318
Як пише видання, ненадання акредитації їхньому журналістові завадить їм повноцінно висвітлювати війну.
Globe and Mail: Україна не продовжила акредитації фотографу Антону Скибі. Його двічі викликали в СБУ
Globe and Mail: Україна не продовжила акредитації фотографу Антону Скибі. Його двічі викликали в СБУ

Канадське видання The Globe and Mail повідомило, що українська влада не поновила акредитації їхньому українському фоторепортеру Антону Скибі. Видання пише, що СБУ двічі викликала Скибу на розмову і вимагала від нього пройти тест на поліграфі. Спецслужба, мовляв, підозрює фоторепортера у володінні російським паспортом, можливих зв’язках з терористами «ЛНДР» та сумнівається, чи його робота відповідає «національним інтересам».

У коментарі ІМІ Антон Скиба зазначив, що він не пов'язує це з персональним тиском щодо себе особисто, але вважає цю ситуацію частиною ширшої проблеми з акредитаціями. 

«Я вважаю, що випадок зі мною є однією з похідних тих процесів з акредитаціями, які відбуваються зараз в Україні. СБУ має до мене претензії через те, що мої батьки перебувають на окупованій території — для них це причина вважати, що моя робота може бути скомпрометована і я можу бути вразливим. Це нагадує радянську каральну практику, коли ти мав доводити після Другої світової війни, що твоя родина, яка була в окупації, не мала зв’язків з ворогом. Мені також здається, що це частина тої дискримінації, яку переживають переселенці зі сходу з 2014 року. Як для українця, який працює на іноземні медіа, для мене ця ситуація — абсолютний іспанський сором через оце невігластво, яке панує стосовно ролі медіа в західному світі», – заявив Антон Скиба. 

Як пише видання, Скиба незмінно отримував акредитацію з 2015 року. Однак термін дії його картки закінчився 1 травня і йому досі не видали нову. Натомість його двічі викликали на розмову до СБУ щодо «його запліччя як вихідця з тимчасово окупованих територій».

Видання розповідає, що Скиба народився в Єнакієвому, яке тепер на окупованій частині Донеччини. Його батьки досі залишаються там і вимушені були прийняти російські паспорти.

На першій зустрічі в СБУ йому сказали, що не заперечують проти продовження акредитації. Однак, пише видання, вже за три тижні його ще раз запросили до спецслужби на розмову, яка пройшла вже у значно агресивнішому тоні. Йому закинули проблеми з податковою звітністю, поїздку до Білорусі у 2021 році і володіння російським паспортом.

Скиба ж каже, що не був у Білорусі з 2016-го (і має на підтвердження документи від Держприкордонслужби), в Росії — з 18-річного віку, а російського паспорта ніколи не мав.

За словами Скиби, в СБУ сказали, що не знайшли вини в його публікаціях і «не розглядають його як ворога, але не впевнені, чи його робота відповідає національним інтересам України». Скиба сприйняв це як особисту образу. Він відмовився проходити тест на поліграфі.

Редакція Globe and Mail повідомила, що цього тижня отримала лист від пресслужби Офісу президента України, в якому сказано, що деякі деталі Скибиної біографії залишаються «нез’ясованими». Зокрема, у листі ставили питання, чи отримували Скиба або його родичі російське громадянство, чи відвідував він Білорусь між 2019 і 2021 роками і чи підтримує він зв’язки з представниками «ЛДНР». Якщо ці питання не з’ясуються, пише видання, пресслужба Офісу порадила редакції підшукати собі іншого фіксера в Україні.

Нагадаємо, 1 травня закінчився термін дії прескарт від Збройних сил України старого зразка. Ці зміни визначені наказом головнокомандувача ЗСУ №73 від 3 березня 2022 року. За цим наказом в Україні змінили правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану. Прескарти нового зразка діятимуть до 6 місяців.

Читайте також:

Фото: Антон Скиба / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4318
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду